Iets meer dan een jaar geleden startte er een nieuw initiatief in Groningen. Onder de naam Tiny Room Concert begonnen o.a. Isa Visser, Luna Roosenstein en Rob Stefano een project voor het maken van video-opnames en het organiseren van evenementen in een intieme en persoonlijke omgeving. Het concept krijgt snel vleugels en de nieuwe organisatie krijgt het druk. Het afgelopen jaar kende veel hoogtepunten en zorgde ook voor de nodige veranderingen, en niet alleen door de pandemie. Het project is inmiddels omgedoopt tot Mozy Music en de focus is verschoven van de optredens naar de opnames. We spreken de drie ambitieuze grondleggers over het begin, de vele veranderingen en uitdagingen die een pandemie met zich meebrengt, en kijken naar wat de toekomst nog kan brengen.

Liefhebbers van Gronings talent kunnen Mozy haast niet gemist hebben het afgelopen jaar. De kersverse organisatie heeft namelijk in korte tijd een aardige hoeveelheid aan opnames en evenementen weten te produceren. Lokale helden als Mind Fuji, Douwe Doorduin, Cashmyra en Jonathan Rhodes zijn al voor hun camera’s verschenen en er zitten nog diverse in de pijplijn. Het voormalige Tiny Room Concerts begon als een initiatief om huiskamerconcerten te organiseren en die ook vast te leggen om de artiest zo van zijn meest persoonlijke kant te laten zien aan een groot publiek. Al snel kwamen daar wat grotere concerten in The Student Hotel bij. Mede door de pandemie ligt de focus nu voornamelijk op opnames en foto’s.

Het oorspronkelijke idee ontstond volgens Isa Visser, de geestelijk moeder van Mozy, vrij spontaan. “Een vriendin van me maakt leuke muziek, alleen was dat niet echt bekend. Op een ochtend werd ik wakker met het idee om de muziek dan een keer op te nemen en haar zo wat bekendheid te geven. Dat hebben we toen nog diezelfde dag gedaan en hoewel het filmpje niet van daverende kwaliteit was, was het wel enorm leuk om te doen. Toen is het balletje een beetje gaan rollen en kwamen onder andere Rob Stefano en Luna Roosenstein erbij. We zijn toen steeds meer, steeds beter gaan doen.”

De nieuwe aanwas verliep vrij natuurlijk. Zo kenden Rob en Isa elkaar nog niet en is zijn betrokkenheid vooral door eigen initiatief tot stand gekomen. “Ik zag het eerste filmpje dat Isa had gemaakt en dacht meteen: tof idee, maar dat kan beter,” vertelt Rob lachend. “Toen heb ik Isa een berichtje gestuurd waarin ik misschien mijn vaardigheden wat heb overdreven. Ik houd me veel bezig met muziek en geluid en weet wel iets van opnametechniek, maar ook weer niet heel veel. Al heb ik me er goed doorheen gebluft. Een vriend van me kon wel wat met film en die wilde ook graag meedoen. Zo kwamen we er eigenlijk heel ‘natuurlijk’ bij.” Rob bracht ook zijn broer Niels binnen de gelederen. Daarnaast maakt ook Esmee van Burg nog deel uit van het team. Beiden konden niet bij het interview aanwezig zijn.

Ook Luna kwam vrij spontaan bij het team. “Toen ik het idee hoorde was ik meteen enthousiast. Isa vroeg of ik meekwam om foto’s te maken en ik ben toen eigenlijk niet meer weggegaan,” vertelt ze. Gedurende het jaar zijn daar nog enkelen bijgekomen, die zich op verschillende manieren belangeloos inzetten voor Mozy en de artiesten.

Mozy Missie

Want die artiesten; daar draait het allemaal om. “We willen zoveel mogelijk muzikanten een platform geven,” zegt Isa. “Er wordt zoveel gemaakt, alleen in Groningen is het aanbod al gigantisch. Lang niet iedereen hiervan krijgt de aandacht die ze in mijn ogen wel verdienen. Met Mozy proberen we zoveel mogelijk van al die artiesten vast te leggen zodat ze een groter publiek kunnen bereiken.” De kwaliteit of bekendheid van de muzikant is dan ook minder van belang om in aanmerking te komen voor een opname/huiskamersessie. “In principe is iedereen bij ons welkom,” vult Isa aan. “Je moet wel íets kunnen natuurlijk, en we doen ook alleen artiesten met eigen werk, maar het gaat ons meer om de gedrevenheid. Dat je gemotiveerd bent om iets te maken van je muziek is voor ons de belangrijkste eis.”

Die muziek en die intrinsieke motivatie van de artiest moet vervolgens ook zo natuurlijk mogelijk in beeld worden gebracht. Volgens Luna was dat ook voornamelijk de reden voor het oorspronkelijke idee van de huiskamersessies in de woning van de artiest zelf: “Op die manier ben je als muzikant het meest authentiek, het is in zijn/haar eigen omgeving, heel intiem. We willen ze graag zo ‘bloot’ mogelijk weergeven zodat bezoekers en kijkers goed zien wie diegene is en ze een band met de artiest kunnen opbouwen.” “De eigenheid van de artiest vinden wij heel belangrijk,” vult Isa aan.

Die authenticiteit wordt aan het begin dus vooral getoond door huiskamerconcerten die ook worden opgenomen. Gedurende het jaar worden die opnames steeds belangrijker en verdwijnt het huiskamerconcert meer naar de achtergrond. Dit wordt versterkt door de coronacrisis, waardoor publiek niet meer mogelijk werd. “Door een show vast te leggen en online te zetten geven we de band een blijvend plekje,” legt Rob uit. “Er worden immers zoveel artiesten vergeten omdat er geen materiaal van is. We willen ook een soort archief zijn voor de Groningse scene.” Zelfs met de pandemie blijven die opnames tot zekere hoogte doorgaan, en ook nog altijd bij de artiesten thuis. “Uiteraard alleen als de richtlijnen dat toelaten,” verzekert Isa ons.

Zo’n video is niet alleen intiem voor de kijker, maar vooral ook voor de leden van Mozy en de band. “Je bent een hele dag druk met elkaar in de weer want het is nogal wat werk. Dat is vaak enorm gezellig en het brengt je ook echt wel dichter bij elkaar. We gaan ook vaak samen eten van te voren (niet tijdens de lockdown, red.) en je bent echt een beetje een familie voor een dag.” Dat klinkt erg gezellig, maar zo’n intieme setting kan ook best spannend zijn voor een artiest. Zo vertelt Luna: “Voor de opnames van Douwe Doorduin bekende hij dat dit een van de spannendste dingen was die hij ooit had gedaan vanwege de persoonlijkheid van de set. Ik denk dat dat ook wel echt iets is wat ons uniek maakt.” Isa knikt instemmend: “Die intimiteit willen we hoe dan ook vasthouden. Het maakt de sfeer goed en de show ook puur. Dus ook bij andere evenementen die we hebben gedaan of gaan doen, proberen we dat vast te houden.”

Eerste wapenfeiten

Zoals gezegd zijn er al diverse Groningse artiesten die hun woonkamer ter beschikking hebben gesteld aan de crew van Mozy. Maar naast de huiskamerconcerten en opnames zijn er ook al twee losse evenementen georganiseerd in The Student Hotel. De eerste tijdens ESNS en daarna een drietal living sessions in de zomer. Beide evenementen waren tamelijk spontaan bedacht en opgezet maar liepen desondanks soepel. “De eerste keer bij The Student Hotel was heel spannend en echt ontdekken hoe je zoiets organiseert,” weet Isa nog. “Het begon als een klein idee en twee weken later gingen we het echt doen. Het was bikkelen met drie dagen shows van vijf tot acht maar het is gelukt. Toen hadden we ook weer echt geprobeerd om het huiselijk en intiem te maken. We hebben toen mijn hele woonkamer naar het hotel gebracht!"

De living sessions in augustus gingen al stukken beter. "We merkten toen ook echt dat we beter op elkaar waren ingespeeld en veel hadden geleerd. Corona maakte het wat lastiger, maar het was erg fijn om weer met mensen naar muziek te kunnen luisteren.” Ondanks dat de living sessions van de zomer soepeler gingen, bleef het impulsieve aspect toch nog aanwezig, vooral bij de line-up. “Een band vonden we door puur toeval,” vertelt Luna een beetje trots. “Ik was een paar dagen in Hamburg, een tijdje voor het evenement in The Student Hotel. Daar raakte ik in een winkel in gesprek met een jongen die Groningen wel kende omdat hij er een keer had gespeeld met zijn band. Hij vertelde dat hij er graag weer eens zou willen spelen en dat hij de stad ook fantastisch vond. Wij waren nog op zoek naar een act voor een van de sessies, dus ik heb hem toen maar meteen het goede nieuws gegeven!”

Veranderingen door de pandemie

Natuurlijk heeft COVID-19 veel roet in het eten van Mozy gegooid, maar de pandemie heeft ook nieuwe perspectieven geboden. Isa legt uit: “Toen de eerste lockdown kwam hadden we nog een sessie met Liza Dries op het programma staan. Met de toenmalige maatregelen had het nog wel gekund, maar dat was niet verantwoord geweest. We hebben toen de focus gelegd op het maken van content van Groningse artiesten. Dus veel opnames en fotoshoots. Dat bevalt ons eigenlijk wel erg goed.” “We neigden er voor de pandemie al een beetje naar om de huiskamerconcerten los te laten en ons meer te richten op opnames, de crisis heeft dit proces wat meer versneld,” vertelt Luna. “Niet dat we geen concerten meer willen organiseren, maar niet meer zoals we dat eerst deden tijdens een opname. Misschien dat het naast de opnames meer dingen worden zoals met ESNS of de living sessions.” Verder zijn de gevolgen niet erg groot geweest. “Het scheelt enorm dat we hier niet van hoeven te leven. We zijn bijna allemaal student of elders werkzaam en doen dit puur uit liefde voor de muziek en de artiesten. We hebben ook geen verdienmodel. We zien het meer als een dienst voor de artiest waar wij weer veel van leren,” zegt Isa.

Blik op de toekomst

Toch is er genoeg om over te dromen. Als antwoord op de vraag wat een van de doelen is, antwoordt Luna enthousiast dat een container op Lowlands wel een doel is. De anderen houden het liever iets dichter bij huis. Rob wil vooral betere filmpjes: “Als we daar alles perfect kunnen krijgen, dat lijkt me wel heel tof. Dat we de artiest echt een superproduct kunnen bieden waarmee hij fantastisch promotiemateriaal in handen heeft. En daarnaast kleine evenementen of festivalletjes met een relaxte sfeer.” Isa stemt daarmee in: “We willen echt een community opbouwen van muzikanten en muziekliefhebbers. Dus eerst ons netwerk uitbreiden en zorgen dat we alles nog beter kunnen dan we nu al doen. We zijn een jonge, lerende organisatie, alles wat we doen is telkens weer een leerschool. Ik vind dat erg leuk. Het brengt ons ook steeds weer op nieuwe ideeën. Wie weet wat er allemaal nog meer uit komt.” Wij zijn in ieder geval benieuwd.

Binnenkort verschijnt de opname met alternatieve soul band Mind Fuji via de kanalen van Mozy Music.