Weinig zullen bedroefd zijn om 2020 uit te gaan. Het jaar dat voor velen voornamelijk verdriet en teleurstelling bracht zal niet gemist worden. Toch is er ondanks (of misschien zelfs juist door) de crisis enorm veel muziek uitgebracht. Veel daarvan is behandeld in onze rubriek 'Van Groningse Bodem', al was het aanbod zo groot dat lang niet alles even goed besproken kon worden. Nu aan het einde van het jaar is het tijd om de balans op te maken: wat waren het afgelopen jaar nou de leukste aanwinsten voor het Groningse muzieklandschap? Na lang wikken en wegen is de redactie tot een Top 80 gekomen. Dat het veel plezier mag bieden en een vrolijker gevoel bij 2020 mag geven!

Zoals gezegd was 2020 ondanks alles muzikaal gezien best een vruchtbaar jaar. Sommige artiesten strooiden met singles alsof het snoepgoed was en er kwamen ook een paar heerlijke albums uit. Veel mooie dingen die voor de nodige keuzestress zorgden.

De zonnige kant van 2020

Van een groot aantal nummers was het echter overduidelijk dat ze in de bovenste regionen van de lijst hoorden. Zo is Inge van Calkars The Ocean Never Ends een popsong van formaat dat al veel airplay heeft gehad en nog veel meer verdiend. Het debuutalbum van Cashmyra, Moreel Verwerpelijk, bracht meerdere goede singles met zich mee. Degene die ons daarvan het meest weet te pakken is Hemelsblauw, en staat daarom op nr. 4 in de lijst. Ook WadAap bracht een album uit en schonk ons daarmee Op Dreef. Een fijn relaxed hiphop nummer met een toffe videoclip die je eventjes moet checken. Een nummer dat ook niet kan ontbreken is Boy van The Vices. Die verscheen aan het begin van dit jaar, vlak voor de eerste lockdown, en ging als een speer. Zo kwam het zelfs op plek 83 van Song v/h Jaar! Hier staat hij iets hoger, op nr. 3. The Vices hadden als 3fm Talent sowieso een vruchtbaar jaar, en zijn nog meermaals terug te vinden in de lijst! 
De nummer 1 van dit jaar komt echter van Small Town Bandits. Noises is de enige release van de band in 2020, en dat is verrekte jammer. Het nummer heeft de heerlijk zachte melodiën en zangpartijen die we zo goed van ze kennen, weten te perfectioneren en kan moeiteloos worden herluisterd zonder te gaan vervelen. Laten we hopen dat we snel weer meer van ze gaan horen.  

Dit is natuurlijk alleen maar het topje van de ijsberg aan releases van dit jaar. 2020 zag ook het debuut van diverse Groningse artiesten zoals Breekbaar, Never Been To Berlin, Farer, Waterbolk en The Scorpion Trail. Daarnaast maakten o.a. Cirrus Minor, Ziffels, en DE KAT hun rentree met nieuw werk. Allen te vinden in deze lijst. Een artiest die een speciale vermelding verdient is Jonathan Rhodes. De americana band bracht dit jaar zijn eerste drie singles uit, en won met die nummers de POPgroningen Talent Award. De hoogste notering van de band, Seven, is te vinden op plek 13. 

Divers Groningen

Groningen is een provincie met vele diverse artiesten. We hopen die diversiteit eer aan te doen met deze lijst. Naast popmuziek vind je daarom ook veel hiphop, zoals van Wat Aans!, WadAap, Jadi D en natuurlijk Kraantje. Maar ook de stevigere gitaarmuziek van bijvoorbeeld Axis Mundi, Farer en Avery Plains. Natuurlijk is er ook meer dan genoeg indie, zoals The Mudd en Meadowlake en Vikings in Tibet. De intiemere nummers van dit jaar komen vooral van Waterbolk, The First Wolf en CYNN. En dat is nog lang niet alles. Dus neem vooral lekker de tijd en ontdek de enorme hoeveelheid fijne muziek van Groningse Bodem in onze playlist! 

Check de hele afspeellijst hieronder of via deze link!