De Coronacrisis is in alle hoeken van de Nederlandse cultuur sector te voelen. Een lastige periode voor iedereen die van kunst en muziek houdt, en in het bijzonder voor diegenen die er van moeten leven. Want hoe gaat het met de vele artiesten die nu zonder optredens zitten, of met de podia zonder shows? Om hier achter te komen interviewen we de komende tijd een aantal muzikanten en andere ondernemers uit de Groningse muziekwereld. Douwe Doorduin trapt af.

Na als frontman bij garageband The Black Cult bekendheid te hebben verkregen, gaat Douwe Doorduin er even tussenuit om zich te richten op wielrennen. Maar het bloed kruipt echter al snel waar het niet gaan kan en sinds 2019 staat hij in zijn eentje op het podium. Daarnaast werkt hij als zelfstandig ondernemer bij Douwe Doet Dingen. 2020 beloofde met de release van zijn EP Boring in maart en een plek op de Popronde een druk jaar te worden voor Douwe. Maar Corona lijkt daar een stokje voor te steken. Toch laat de muzikant zich niet uit het veld slaan en brengt hij op 21 mei zijn dubbelsingle We Lie / Sleep uit. Via Skype praten we onder andere over deze single en zijn tijd bij The Black Cult, maar vooral over het onvermijdelijke: COVID-19.

Een slecht geschreven script

Als Douwe Doorduin op 12 maart tijdens Simplon UP zijn voorlopig laatste show geeft, heeft hij al het vermoeden dat de beginnende lockdown lang zal kunnen gaan duren. Zijn moeder wordt ziek, al blijkt dit uiteindelijk geen corona gelukkig, en ligt er een collega van zijn vriendin met de bekende symptomen op de IC. Het komt hem te dichtbij. “Ik had het gevoel dat ik in een slechte film zat. Maar dan wel beroerd geschreven," zegt hij. "Want voor een enge ziekte is het griepje niet zombie-achtig genoeg."

Opeens aan huis gekluisterd, werpt hij zich op als klusjesman. Voor zijn bedrijf Douwe Doet Dingen valt alles weg. Hij hoopte op festivals zijn geld te verdienen, maar dat is tijdelijk een verboden inkomstenbron. Hij pakt daarom werk als fietskoerier op en bezorgt hij, zoals hij zelf zegt, “medicijnen bij oude vrouwtjes”. Bij medemuzikanten geeft hij aan dat hij “geen drol” gedaan krijgt. Zijn tijdsbesteding bestaat in maart vooral uit het kijken van het nieuws. Nu doet hij dat niet meer; “ik word er alleen maar ongelukkig van”.

Toch weet hij het voor elkaar te krijgen om twee singles uit te brengen. Douwe benoemt hoe prettig het is om, ondanks de donkere wolken boven zijn hoofd, muziek te maken. Het longvirus gooide behoorlijk wat roet in het eten, hij had liever op de podia gestaan. Nu dat niet kan, heeft hij soms moeite om te blijven spelen. “Ik ben niet zo goed in repeteren, ik kan zo wekenlang mijn gitaar niet aanraken.” Ook het opnemen van zijn EP Boring en de dubbelsingle gaan anders dan hij in eerste instantie in zijn hoofd had. Boring komt een week na het begin van de coronacrisis uit, de dubbelsingle een paar maanden later. De twee uitgaves hadden eventueel één geheel kunnen zijn op een cd of cassette, maar de artiest denkt dat dat nu toch niet zou gaan verkopen. Maar, ondanks dat het het niet leuk is als plannen niet doorgaan, kan het ook nieuwe kansen brengen.

Geen traditionele single

Het opnameproces van We Lie / Sleep was ook zonder de coronacrisis al een geheel nieuw avontuur voor Douwe. "Met The Black Cult maakten we een album op de traditionele manier. Er kwam een grote platenmaatschappij (Suburban Records, red.) aan te pas en die zette de productie op met deadlines en doelen. We verdwenen dan voor weken in de studio." Nu de muzikant volwassener is geworden wil hij het proces luchtiger aanpakken, en zijn muziek serieuzer. “The Black Cult was mijn studentenvereniging, we leefden van feestje naar feestje." Ook het obsessief bezig zijn met bekendheid moet over zijn, hij vindt het ongezond. Door het oneindige streven naar roem, stond de zanger-gitarist amper stil bij wat zijn band bereikte. Het nummer Sleep gaat hierover; verkeerde beslissingen maken en erop terugkomen, over je weg vinden in het leven.

We Lie gaat over de rare tijd waarin we nu leven. Bepaalde veranderingen in de maatschappij houden de songwriter duidelijk bezig. Zo noemt hij de steeds groter wordende afhankelijkheid van social media geen goede ontwikkeling. “Interactie van persoon op persoon is zoveel belangrijker." Een voorbeeld van een praktisch probleem dat social media volgens Douwe oplevert omschrijft hij in een zin van We Lie: Oops there goes my brain, it dropped right on the floor, now I’m having trouble getting sleep, trouble getting over it. Het gaat over hoe te lang op je mobiel scrollen kan leiden tot oneindig piekeren in bed. Daarnaast is hij bezorgd over Instagram en dat gebruikers daar een verknipt, perfect beeld van de mens promoten. “De schoonheid van de mens is juist dat het niet alleen een mooie, maar ook een bittere kant heeft.”

Vergaderen met jezelf

We Lie / Sleep ligt al voor de crisisperiode op de plank, maar moet in de studio nog afgemaakt worden. Op het moment dat dit niet meer kan, voert Douwe een vergadering met zichzelf. De ene partij pleit voor het uitbrengen na quarantainetijd, de andere voor het zo snel mogelijk uitgeven. Hij besluit het nummer zelf af te mixen en is trots op het resultaat. En dan komt daar het heugelijke bericht van de Popronde. “Ik had in mijn achterhoofd dat het zou kunnen gebeuren”. De bekendmaking van de selectie was, zoals gewoonlijk, op 3voor12 Radio op 3FM. De Groninger vertelt dat hij net had gegeten en een biertje had gepakt, toen er een felicitatiemail in zijn inbox opdook. Hij rende naar zijn laptop en was toen, door de vertraging met streamen, net op tijd om zijn eigen naam te horen. Als klap op de vuurpijl draaide 3FM zijn single Boring. De kogel was door de kerk, vergadering gesloten. Die dubbelsingle moest online.

De ondernemer blijft ondanks de crisis positief, maar vooral realistisch. Door de anderhalvemetersamenleving is de kans dat de Popronde in zijn normale vorm doorgaat klein. Hij raadt iedereen aan geen al te hoge verwachtingen te hebben, dan is alles dat doorgaat een mooie meevaller. Dat probeert hij zelf ook zoveel mogelijk, maar denkt tegelijkertijd uitgebreid na over de toekomst. Zo is er een album onderweg. Trots vertelt hij dat hij een liedje per maand schrijft. Met een beetje geluk is het dan klaar in december, vlak na de Popronde. Verder zoekt hij een band: “Mensen die dit lezen, voel je vooral aangesproken!” Want hoewel het alleen zijn een zekere charme heeft: ergens naartoe gaan, niemand kennen en dan weggaan met een hoop nieuwe kennissen, mist Douwe het delen van het plezier dat muziekmaken met zich meebrengt.

Kortom, onzekerheden en hoopvolle gedachten vechten om de aandacht in zijn artiestenleven. Douwe Doorduin komt al met al over alsof hij de uitdaging die COVID met zich meebrengt, met beide handen aangrijpt. Negativiteit draait hij naar iets positiefs. “Het gaat de goeie kant op, ik heb een goed gevoel bij het najaar.” Wij ook, Douwe, wij wachten met smart op dat album.

Nieuwsgierig geworden? Luister We Lie / Sleep hier