Zoals bekend is Groningen een culturele stad waar bijna elke week wel iets gaande is. Hoe moet je dan nog weten welke feesten het waard zijn om te bezoeken en welke er overgeslagen kunnen worden? En hoe kan een festival zich nog onderscheiden? Hoog tijd voor 3voor12 Groningen om te 'connecten' met de organisatie van Connect Festival en hen aan deze vraag te onderwerpen. Daarnaast lees je over hoe een schoolproject zoveel meer kan worden. Aan het woord: Keno, Phoebe, Morgan, Ali, en Alejandro.

Jij doet mee

Morgan legt uit dat Connect Festival is opgebouwd rond twee kerneigenschappen, namelijk deelname en diversiteit. Het is ook waar de naam van het festival vandaan komt: ze willen mensen in contact met elkaar brengen. Het doel is niet alleen om voor een plek te zorgen waar naar muziek geluisterd kan worden, maar ook om netwerkkansen te creëren. Een netwerk in de breedste zin van het woord, want de organisatie wil een brede groep aanspreken door een grote variatie aan artiesten te programmeren. Volgens Morgan zit hier het grote verschil van Connect Festival met andere festivals in Groningen. “Het is een platform, waarbij het eveneens gevarieerde publiek een actieve deelnemer is”. Keno voegt toe dat dit ook terug te zien is in de multidisciplinaire aard van het event: “Er zal niet alleen muziek zijn, maar ook beeldende kunst en meerdere workshops. Het publiek wordt gestimuleerd om onderdeel van het festival te zijn, in plaats van het alleen maar passief mee te maken”.

Zo divers mogelijk

Naast actieve deelname staat diversiteit centraal. Morgan legt uit dat hierbij de grootste focus lag op het uitkiezen van de juiste artiesten: “De programmering moet de culturele diversiteit van Groningen weergeven. Met deze mindset heeft Connect Festival geprobeerd om artiesten te programmeren die normaal gesproken geen podium krijgen bij andere festivals. Artiesten zoals Mark Roggebrood en MOOG maken hun debuut, terwijl een eclectische mix van DJ’s de muzikale diversiteit extra kracht bijzet”. Ook de combinatie van zowel lokale als internationale artiesten lijkt wederom een verbindende boodschap uit te dragen. “En,” voegt Ali toe: “de diversiteit ook zichtbaar in de muzikale achtergrond van de artiesten. Er zullen mensen optreden met een rijke ervaring, maar ook artiesten die net beginnen. Dat onze partner Zomaar Radio live zal uitzenden tijdens festival biedt hen een mooi extra podium.”

Pure passie

Het is geen toeval dat we de organisatie interviewen in Oude Boteringestraat 34. Het is het faculteitsgebouw voor studenten Kunst, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit en  de geboorteplek van The Connect Festival. Het festival begon namelijk als bachelor-opdracht, maar zoals Keno het formuleert groeide het project uit tot “veel meer dan dat, een passie-project”. Of het zonder deze passie geslaagd zou zijn, is allerminst een zekerheid. Het festival moest uit de klaslokalen gehaald worden en er moest groter gedacht worden. Ali legt uit: “Eerst waren er moeilijkheden: zo moesten er onderling compromissen worden gesloten, zonder dat dit ten koste ging van de diversiteit.” Alejandro vult aan: “Er moesten moeilijke keuzes gemaakt worden om de boodschap maximaal tot uiting te laten komen. Volgens mij is dat wel gelukt.” Zo treedt het multidisciplinaire drietal GAMBOL op, dat muziek combineert met beeldende kunst. De muzikanten improviseren een set terwijl een kunstenaar zal schilderen in reactie op de muziek. Een andere naam die gelijk genoemd wordt is DUBTATO: een lokale DJ. En natuurlijk zal Van Marban spelen, halve finalist tijdens de POPgroningen Talent Awards.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig geworden? Er zijn nog kaarten beschikbaar in de voorverkoop. Het festival is 29 mei in De Troubadour. Zit je al te zuchten omdat dit op een woensdag valt? Geen zorgen, de dag daarna is het Hemelvaartsdag!