Sinds 13 mei ligt het nieuwe album Nosk van de Groningstalige folkpopband Swinder in de winkels. Zanger Bas Schröder kampte, na het uitbrengen van de debuutplaat, even met een writer's block, maar na het nodige bier, zweet en tranen presenteert de band het nieuwe album vanavond in Vera. Swinder werkte hiervoor samen met singer-songwriter Tim Knol, die vanavond het voorprogramma verzorgt.

Sweet Melodies van Tim Knol

Er is al flink wat publiek aangetreden in Vera, dat nieuwsgierig is naar het nieuwe album van Swinder als Tim Knol het publiek opwarmt met  “een paar” akoestische liedjes. Liedjes van zichzelf en van de Amerikaanse countrymuzikant Blaze Foley. In het begin klinken de liedjes nog wat stemmig, maar dan gaat Knol met een bak energie en vingervlug gitaarspel los op zijn bekende Sweet Melodies. Nummers die meer uptempo klinken en liedjes met gevoeligere stukken en hoge uithalen, ook van het nieuwe album Cut the Wire. Met grappige anekdotes en een westers accent praat hij de liedjes spontaan en ad rem aan elkaar. Vanavond laat Knol horen dat hij zijn eigen visie blijft volgen en nog steeds doet waar hij zich goed bij voelt.

 

Zowel een sober als uitbundig geluid

Dan is het tijd voor Swinder. De vijfkoppige band laat melodieuze nieuwe liedjes horen als Meerlam, die vertrouwd klinken en doen denken aan eerdere regionale hits als Noar Stad. Zanger Bas Schröder heeft na het eerste nummer even last van een technisch mankement, maar daarna loopt het optreden als een trein. De nieuwe single Elke Dag tot de Naacht heeft een mooie opbouw en Eva Waterbolk van nederindieband De Messen speelt en zingt mee als de band het nieuwe liedje Nijlaand ten gehore brengt. Met dan weer een sober, dan weer uitbundig geluid krijgt de band het voor elkaar dat het optreden vanavond bescheiden klinkt, maar tegelijkertijd rockt.

Tim Knol

Tim Knol

Teksten uit het hart

Sommige muzikale uitbarstingen schallen vanavond zo luid uit de speakers, dat de zangpartij moeilijk van de muziek te onderscheiden is. Maar al met al is te horen dat de nuchtere teksten uit het hart komen en dat de noten raak zijn. De mannen van Swinder gaan zo op in hun muziek dat het optreden zonder twijfel aanslaat bij het publiek. Op Twijde Hans dansen de mensen nog even mee voordat de band het nummer met een mooie gitaarsolo afsluit. In de intro van Mesienes maakt de gitarist knap gebruik van de tremolo hendel, waarmee hij het nummer een zwevende touch geeft. Ook in Spiet laat deze man een indrukwekkende solo horen. Na afloop van het optreden applaudisseert iedereen enthousiast.


 

Over de grenzen van de regio

De nieuwe plaat werd opgenomen in Hoorn en kwam tot stand in samenwerking met Tim Knol, die achter de knoppen zat. Schröder maakte bij het schrijven van de nieuwe liedjes gebruik van een vrijere tekstbenadering, maar op Nosk staan nog steeds autobiografische nummers als Oosterpaark, dat gaat over de Groningse wijk waarin hij met veel plezier gewoond heeft. Met het gevarieerde pop- en luisteralbum Nosk houdt Swinder de eer aan het Groningstalige muziekfront hoog en zwerft de muziek hopelijk weer moeiteloos de grenzen van de regio over.