Menigeen heeft wel een keer een dansje gewaagd bij Ongehoord. Jezelf verliezen in de muziek terwijl de bar altijd dichtbij blijft. Hoewel de avond populair is in de stad, is er minder bekend over de mensen die het allemaal mogelijk maken. Sinds twee maanden is Echt Ongehoord een stichting en op 5 april viert Ongehoord het tweejarig bestaan in Simplon. Hoog tijd om met het collectief in gesprek te gaan. Aan het woord Chanella, Rob en Talitha. 

Jullie staan bekend als het EDM-feest waar mensen goed kunnen stappen

"EDM vind ik zelf een vervelende term, want dat is net zo generiek als bijvoorbeeld gitaarrock of trompetjazz", vertelt Rob. Chanella vult aan: "We gebruiken liever eclectisch." Volgens Rob past die term inderdaad beter: "Wij zijn natuurlijk heel veel stijlen door elkaar, maar de mensen die naar Ongehoord toe komen houden wel van rauwe randjes en nieuwe, onbekende dingen."
 

Jullie bestaan nu bijna twee jaar. Is er veel verschil tussen de allereerste keer en wat er komende maand staat te gebeuren?  

"Voor de eerste editie hebben we heel hard nagedacht over concept en visie en missie, en dat moet dan allemaal bij elkaar komen. Dat is super spannend, want je hebt geen idee hoe dat gaat en wat je kunt verwachten," zegt Chanella. Nu, twee jaar later, is Ongehoord een stichting en kunnen ze breder naar zichzelf kijken. Inmiddels gaat veel op de automatische piloot, maar bij de speciale producties komen die zenuwen weer terug. "Dat blijft wel hetzelfde." Ook Rob vond het begin spannend: "We wilden iets totaal nieuws proberen met een uitgesproken huisstijl. Gelukkig hadden we vrij snel door dat er iets goeds gebeurde. We zijn wel echt het feestje geworden voor de Groningers. Komende editie sluit hier ook op aan, juist omdat we veel locals geboekt hebben."

 

En hoe wordt een Ongehoord-avond in elkaar gezet? Wat gebeurt er achter de schermen?

Als bezoeker krijg je lang niet alles mee. Zo wordt er achter de schermen wekelijks door het team geëvalueerd en vooruitgeblikt. Wat ging er goed, wat ging minder en wat gaan we doen met de volgende editie? "Een ongehoorde chaos", vertelt Chanella lachend. Het drietal is erover eens dat het grootste gedeelte achter de schermen bestaat uit het bekokstoven van nieuwe ideeën. Talitha: "We hebben een standaard Ongehoord-format met vj’s, dj’s, shotjes en de dj-booth in het midden van de zaal. Maar dan is de vraag hoe we dat per editie gaan invullen. Er komt veel bij kijken wat voor de bezoekers verborgen blijft. Wat het heel leuk maakt, is dat we het allemaal gezamenlijk doen." Daarin zit ook de balans van Ongehoord: iedereen heeft een andere kijk op wat er gebeurt. Het team vult elkaar goed aan. "Voor ons verjaardagsfeestje op 5 april wordt er in ieder geval gefocust op vrienden en bekenden", laat Rob weten.

Wat voor team zit er eigenlijk achter Ongehoord?

Ongehoord wil met een open mindset een collectief zijn waar iedereen met een goed idee terecht kan. "Ongehoord valt misschien wel onder de noemer stichting, maar we willen het voor iedereen als collectief behouden", zegt Talitha. "Hoe meer creatieve geesten, des te beter". Het team heeft momenteel genoeg stabiliteit om nieuwe mensen een kans te geven. "Het is fijn om begeleiding te krijgen als je nieuwe dingen aan het proberen bent. We willen heel graag voor Groningen een plek creëren waar talent veilig en leuk kan bouwen. Dit geldt niet alleen voor de muziek, maar voor alles wat er bij komt kijken", aldus Chanella. Rob vult aan: "We worden absoluut geen Kunstbende, dat is niet het idee. Maar het is wel het juiste moment om er wat jonger talent bij te gaan betrekken. Mensen die denken dat ze er tussen zouden passen." Jong hoef je volgens Chanella overigens niet per se te zijn: "Zolang je maar frisse energie hebt en iets vernieuwends kunt brengen." 

Oké, dus geen Kunstbende dus. Wat is dan wel de volgende stap?

"Waar we met Ongehoord eerst zo hoog mogelijk wilden gaan, ligt nu de focus op de breedte", zegt Chanella. "Meer focus op een bijdrage leveren aan de Groningse samenleving." Zo organiseert Ongehoord op 29 maart in samenwerking met Holy Water een vrijdagmiddagborrel in Stardust. Om de Groningse scene dichterbij elkaar te brengen. "Het bereik wordt zoveel groter als je het met z’n allen doet. Als je samenwerkt, maak je de wereld gewoon een stukje mooier. Wat dat betreft zijn we wel een stel rare hippies hoor", gaat ze verder. Rob: "We zijn een beetje de vreemde eend in de bijt, maar dat vind ik juist mooi. Dat we al die locals hebben staan voor ons tweejarig bestaan geeft ook een signaal af. We zijn een klein stadje, maar iedereen zit op zijn eigen eilandje. Wij proberen juist op muzikaal gebied mensen bij elkaar te brengen. Elk genre komt eigenlijk wel voorbij op een Ongehoord-avond."

Is dat de kracht van Ongehoord: geen labels, maar wel een stabiele basis?

"We hebben nooit in hokjes gedacht en draaien gewoon dikke platen. Op de posters stonden dan vervolgens wel alle genres vermeld. Mensen vonden dat verwarrend. Inmiddels zijn we zover dat we de genres weglaten op de poster; mensen weten dat dit een feest is waar alles gedraaid wordt", aldus Rob. Talitha vult aan: "Het is ook onze mentaliteit om alles en iedereen op dezelfde dansvloer te kunnen gooien. Als je van een techno-head hoort dat die ene drum-’n-bassplaat best lekker is, moet ik lachen. Het is de magie van Ongehoord: alles kan, niks moet. Je vindt ook van alles op de dansvloer; of het nu je hippe studiegenoot of gewoon je buurman is. Er zijn elke keer weer nieuwe gezichten." Rob herinnert zich dat een bezoeker hem tijdens de eerste editie vertelde dat hij niet goed wist wat hij van de avond moest verwachten. Volgens Rob is dat ook precies waar je vanuit moet gaan: niet weten wat je kunt verwachten en vervolgens een geweldige avond hebben.

Hebben jullie nog andere toekomstplannen?

Talitha: "We willen meer samenwerken met andere partijen. Of dat nou een partner is die een mars organiseert tegen racisme, of mensen die soortgelijke feesten als wij opzetten. Gewoon gekke dingen doen, hoe ongehoord het ook is. Ongehoord is een paraplu waar zoveel dingen onder passen. Het is belangrijk dat we blijven doen wat we al doen, maar ook gaan onderzoeken wat er nog meer mogelijk is." Chanelle gaat verder: "De samenwerking met Stardust en Holy Water is hier een goed voorbeeld van. Ook zij hebben de ‘wij doen dit voor,  met en door jou’-mentaliteit. Het is leuk om met zulke mensen samen te werken, want dat creëert creativiteit."

Als afsluiter: wat is Ongehoord voor jullie?

Voor Talitha is Ongehoord een zandbak waarin gespeeld kan worden met creativiteit: "Het is een ruimte waar je veilig jezelf kan zijn en dit kan delen met anderen. Dit kan met muziek, visuals of door simpelweg te connecten met ander gelijkgestemden." Volgens Rob is vooral de energie belangrijk: "Het is voor mij niet afhankelijk van de visuals. Als je merkt dat iedereen hard gaat met z’n allen. Dát gevoel, daar gaat het om. Diezelfde energie is ook terug te zien bij artiesten. Zo was Deejay Irie bijvoorbeeld erg blij dat hij een plaat kon draaien die al jaren op de plank lag, maar die hij nog nooit aan het grote puhliek had kunnen laten horen. Ongehoord is dan de plek waar dat kan." Chanella hecht vooral waarde aan de liefde: "Voor mij is het de liefde van iedereen, voor iedereen. De verbroedering tijdens producties is voor mij Ongehoord, maar ook ongekend. Het is een feest voor iedereen, en dat vind ik wel echt heel mooi."

 

Op 29 maart is de vrijdagmiddagborrel in Stardust en anders kun je op 5 april natuurlijk gezellig komen dansen tijdens de Ongehoord Two Year Anniversary in Simplon. Extra tip: mensen die een kaartje hebben voor Clash XXL kunnen deze editie van Ongehoord gratis bijwonen.