Donderdag was de eerste stadsronde van de POPgroningen Talent Award in Simplon. De avond begint oerhollands met regen, wat de bezoeker vanzelf naar de droge Kleine Zaal laat stromen. Met een publiek van een mannetje of vijftig zijn er dubbel zo veel bezoekers als op een gewone donderdag. Het programma is overzichtelijk: twee duo’s, twee bands. Het Kanaal en Nasi-M & Aso vertegenwoordigen de eerste categorie, Pagan Drive en DOR de laatste.

Pagan Drive

Een viertal heren, iets voorbij de gemiddelde leeftijd van wat er vanavond in de zaal staat, betreedt het podium en produceert vervolgens een dosis decibellen om u tegen te zeggen. Pagan Drive speelt metal, grunge en meer alternatieve rock als een combi. Het resultaat is een mix waar je oren je het volume voor vergeven: strak in de uitvoering en leuk om naar te kijken, al laat de band qua zang hier en daar wel wat liggen.

Pagan Drive

Het Kanaal

Dan steekt een opvallend in oranje gekleed duo van wal. Het Kanaal combineert gitaar- en drumcomputernummers met fragmenten uit vervlogen tijden (denk polygoonjournaal) en uit de theaterwereld. Op zichzelf een interessante act, maar het optreden komt voor het POPgroningen Talent Award-publiek niet helemaal goed uit de verf. De aanwezigen lijken niet voorbereid op theater, waardoor de aandacht tijdens rustmomentjes al snel verslapt. Voor deze wedstrijd met slechts twintig minuten speeltijd waarbij het theatrale aspect de overhand neemt is deze show niet heel geschikt. De jury daarentegen denkt hier anders over en besluit Het Kanaal mee te nemen naar de finale.

Het Kanaal

DOR

Nieuw in het Groninger muzieklandschap: DOR. De viermansindieband speelt in een rap tempo een set uptempo nummers weg. Ietwat melancholische nummers, gezongen in de moedertaal, worden op een luchtige manier op de luisteraar overgebracht. De performance helpt hierbij. Aan interactie geen gebrek wanneer bevolen wordt te bukken en mee te springen: op een enkeling na doet iedereen mee. De act staat stevig en wordt terecht door de jury gekozen als tweede en laatste kandidaat voor de finale

DOR

Nasi-M & Aso

Als afsluiter vanavond een energiek duo. Nasi-M & Aso is een hiphop-act gevormd door twee broers. Al heen en weer springend over het podium in de Kleine Zaal gooien ze er het ene na het andere nummer uit.

Iets teveel herhaling binnen de songteksten leidt op gegeven moment wat af van het optreden. Hoewel een poging om te laten participeren deze keer slechts een man of tien aanspreekt, wordt het publiek wel vermaakt. Gas Terug, een protestlied geschreven over de perikelen in de provincie, springt in het meest in het oog bij deze act.

 

 

Op donderdag 14 maart wordt de tweede stadsronde van de POPgroningen Talent Award gehouden, weer in Simplon. Dan strijden Moon Almighty, Cashmyra, Van Marban en Hollow Men voor de twee laatste finaleplekken in de eindronde, een maand later in Vera.

Nasi-m & Aso