“De elektronische muziekscene in Groningen is een van de grootste in Nederland. Nergens geeft het zo’n impuls aan het gebied, nergens gaat het zo hard en nergens wordt het zo beleefd als hier. Het is uniek”, aldus Tim. Daarnaast is pulse, net als een beat, ook een hartslag. Vandaar de titel Pulse of the North.
Het drietal beleefde veel lol aan het maken van de documentaire. Volgens Tim was het een project met een leerproces: “We leerden over de methoden die je kunt gebruiken om een mooi eindproduct te krijgen, maar we zijn uiteindelijk ook gewoon op pad gegaan om spelenderwijs beter te worden en erachter te komen hoe je in de praktijk een documentaire maakt.” Tijdens de interviews ontdekten de jonge documentairemakers dat er in Groningen echt een scene bestaat. "Vroeger kende iedereen elkaar. Dat merkten we ook toen we in de platenzaak waren en er verschillende bekenden van de eigenaar platen aan het uitzoeken waren. Het is een hechte club en we vonden het leuk om hier tijdens het proces ingezogen te worden."
Door met de oude garde te praten over de geschiedenis maakten ze langzaam de stappen naar het heden. Het eindresultaat geeft volgens Tim een unieke kijk in de Groningse elektronische muziekscene in de jaren tachtig en negentig. “Die is nu een stuk commerciëler, terwijl het toen vooral in het teken van experimenteren stond. Als mensen dit weten, kan dit een extra dimensie geven aan de belevenis van elektronische muziek van nu. Voor liefhebbers een goede reden om Pulse of the North te gaan kijken”, vertelt hij.
De faculteit University College Groningen heeft bijzonder open gestaan voor het project. “Groen licht geven betekende dat er geïnvesteerd moest worden in trainingen, materiaal en andere vormen van ondersteuning. Daarbij werden we heel vrij gelaten in het maakproces”, vertelt Tim. De drie zijn daarnaast ontzettend blij met de tijd die werd vrijgemaakt door onder meer de initiatiefnemers van OOST, Paradigm, Simplon en Vera. “Zonder de medewerking van al deze mensen hadden we de documentaire niet kunnen maken”, vertelt Tim. Hij, Tom en Danial hadden een half jaar de tijd om de documentaire te maken. Dat was op zich genoeg, maar volgens Tim niet voldoende om alle onderwerpen te behandelen. Hij hoopt dat er nog eens een professionele, omvangrijkere documentaire gemaakt wordt die de onderwerpen uit Pulse of the North verder verdiepen.
Bekijk hieronder de documentaire Pulse of the North: