Op donderdagavond in Simplon mogen de laatste vier geselecteerde acts voor de POPgroningen Talent Award zich bewijzen in de halve finale. Ook deze week is er een goede verdeling in genres: twee singer-songwriters en twee bandjes. Daarbovenop weten alle vier de deelnemers optredens neer te zetten met een kenmerkend, eigen geluid. Dit varieert van bijtende ballads tot nostalgische post-emo-pop. Voor ieder wat wils dus in de strijd voor een plekje in de finale van de POPgroningen Talent Award.

Cashmyra

De eer om de avond te openen is aan Cashmyra die, naar eigen zeggen, “obsessieve liefdesliedjes” schrijft. Deze singer-songwriter brengt haar muziek inderdaad met een onverwachte, lugubere twist. Begeleid door een drummer zingt Cashmyra nummers die van hard en scherp naar zacht en spookachtig gaan. Door haar warme stem zou je bijna vergeten om op de teksten te letten. Een vergissing, want juist in haar woorden zit de kracht van haar optreden. Zinnen als “ik droom nog steeds over jouw organen” bekleden haar muziek en onderscheiden haar van de rest van de avond. Het is een soort muzikale versie van een true crime documentaire waar je gewoon niet van weg kan kijken – heerlijk.

Cashmyra

Moon Almighty

De volgende act is een singer-songwriter van heel andere aard. Moon Almighty wordt alleen vergezeld door haar eigen gitaar en speelt uiterst kwetsbare liedjes. Hier heeft ze helaas de pech om na Cashmyra te spelen, want de nummers klinken haast te fragiel na de laatste act. Desalniettemin heeft de zangeres een prachtige stem met uithalen die doen denken aan een jonge Sinead O’Connor. Voor vanavond is Moon Almighty nog wat te jong om haar eigen muziek te dragen, maar ze laat wel veel belofte zien voor wat ongetwijfeld nog komen gaat.

Moon Almighty

Van Marban

Dan is het tijd voor de eerste band van de avond: het internationale drietal Van Marban.  Met psychedelische rock die klinkt als het liefdeskind van King Gizzard & the Lizard Wizzard en Queens of the Stone Age weten ze het publiek goed wakker te schudden. Hoewel er muzikaal-technisch nog ruimte is voor groei, zet de act wel een goede sfeer neer. Slechts met z’n drieën weet de band een vol geluid te bouwen die de hele bovenzaal vult. En uiteraard winnen ze de toeschouwers helemaal voor zich zodra ze een nummer spelen over de eierbal. Duidelijk muzikanten die zichzelf niet al te serieus nemen, maar er wel alles aan doen om zo strak mogelijk te spelen. Kon minder!

Van Marban

Hollow Men

Hierna wordt het podium overgedragen aan de mannen van Hollow Men en ze hebben er zin in. Ze gaan hard van start en nemen het publiek mee naar de tijd dat Fall Out Boy nog onironisch leuk gevonden werd en de meiden gillend vooraan stonden bij de Tilburgse rockers van Destine. Aan de kracht waarmee ze spelen is te zien dat deze band al langer bij elkaar is dan de andere acts van de avond. Echter de muziek bevindt zich in een vreemd grijs gebied. Ze hebben het in zich om, à la The Darkness, een ontzettende goede pastiche band te zijn. En dan niet geïnspireerd door glam-rock, maar door de muziek die het label Fueled by Ramen in de 2000’s uitbracht. Hollow Men duwt echter net niet genoeg door, waardoor het vijftijl uiteindelijk vooral als een broertje van Kensington klinkt.


Gelukkig voor Hollow Men valt dit voor de jury niet verkeerd. Na wat waarschijnlijk een uitgebreide discussie is geweest wordt bekend gemaakt dat Cashmyra en Hollow Men door mogen naar de finale. Spijtig genoeg betekent dit dat publieksfavoriet Van Marban geen kans krijgt om hun humor in april op het Verapodium naar een groter publiek te brengen. Met de twee toevoegingen van vanavond is de line-up voor die avond compleet. Nieuwsgierig geworden naar al dit Gronings talent? Op 19 april kan je de winnaars van vanavond, plus DOR en Het Kanaal, zien spelen in Vera.

Hollow Men

Finalisten