Men probeert de reus van psychedelische rock al nieuw leven in te blazen sinds het moment dat het genre zijn dominantie in de mainstream muziek verloor begin jaren ‘70. Na Woodstock ‘69 als climax en de dood van pioniers als Hendrix en Morrison verviel het genre tot de krochten van de alt rock. De ziel is nooit weg geweest, de prominentie wel. De hedendaagse psych gedreven subcultuur lijkt echter een opmars te maken die we niet gezien hebben sinds Lenny Kravitz. Vera blijft natuurlijk niet achter in deze ontwikkelingen. Het publiek, met daarin verschillende aanwezigen met rood doorlopen oogjes, kon daarom even lekker wegzweven op de Triptides zaterdagavond.

Solitary ZEBRA

Als Solitary ZEBRA de avond aftrapt is Vera nog niet erg gevuld, maar de mensen die wel op tijd zijn gekomen krijgen een lekkere portie progressieve rock voorgeschoteld. De band uit Meppel zegt zelf ‘catchy-but-edgy indie-rock’ te maken, en die stempel sluit aan bij wat ze in het eerste kwart van de set laten horen, ofwel het matige kwart. Het overige deel kenmerkt zich meer door toffe, hypnotische structuren in de nummers, iets wat een buitenaards sentiment teweegbrengt. Het doet wat denken aan het vroegere werk van Muse; nummers werken constant naar een climax die nooit echt helemaal komt. Verder spelen de vijf leden allen een instrument, maar men heeft de nummers goed gearrangeerd. Ze weten zeer goed wat ze willen laten horen aan het Vera publiek.

Al met al staan de leden van Solitary ZEBRA gepassioneerd een set te spelen zoals ze dat al jaren doen. De formule werkt prima, en vooral de progressieve kant van de band, te horen in het nieuwe nummer Above/Beneath bijvoorbeeld, scheidt de band als kaf van de grote hoeveelheid indie-band koren. Dat het muzikale terrein waarbinnen Solitary ZEBRA speelt niet helemaal aansluit op dat van de hoofdact is jammer, maar daar kunnen zij natuurlijk niets aan doen.

Solitary Zebra

Triptides

Triptides is al een tijdje goed aan de psychedelische weg aan het timmeren. De trip begon in 2010, in een stad die nog minder ‘surf’ is dan Groningen: Bloomington, Indiana. Josh Menashe en Glenn Brigman ontmoetten elkaar toen ze daar studeren en besluiten in deze bevroren stad hun beachrock band te beginnen. In 2015 wordt Bloomington ingeruild voor Los Angeles, een ontwikkeling die je hoort doorgalmen in hun zomerse album Azur van dat jaar. Via hun Franse label Requiem Pour Un Twister warmen ze nu Europa op met hun Californische rock.

Met het kersverse album Afterglow doet Triptides ook Vera aan, de zevende bestemming van een uitgebreide Europese tour. De vier gasten komen het podium op en lijken net van een That ‘70s Show casting te komen met hun authentieke outfits. Voorman Glenn Brigman begroet het inmiddels goed volgelopen poppodium. Wanneer de eerste handslagen over de met surfgalm verzadigde Rickenbacker gitaren worden gedaan stijgt Vera op richting hogere sferen waar tijd even geen rol speelt, en muziek en emotie een symbiotische relatie hebben.

Triptides

De set van Triptides bestaat vooral uit nummers van het nieuwe album. De cocktail van surf en rock die ze serveren is eentje die goed achterover te slaan is. Throne Of Stars is zo’n nummer die deze perfect samenvat. Ook al sta je in een pand aan de Oosterstraat, je waant jezelf op het strand van Californië, hand in hand met Mary Jane.

De '60s sound die de band zo kenmerkt is ook live goed aanwezig; de synthesizers doen goed hun werk, zelfs op de vocalen. Nummers met zang worden afgewisseld met instrumentale werken, wat een serene doch trippende lading geeft aan het geheel. Het surferige Invitation laat het publiek dansen en Summer Is Over doet je verlangen naar die vredige zomeravonden, waarin je met je vrienden, een krat bier en een jointje aan het strand ligt te chillen. Het nummer doet het kapitalistische en bureaucratische systeem waarin we leven onbeduidend lijken. Het Vera publiek houdt hier wel van en verlangt natuurlijk een toegift als de band klaar lijkt te zijn. Brigman komt terug het podium op, reeds met een pilsje in zijn hand, om te kijken waar al die commotie over gaat. Hij belooft zijn bandgenoten even snel op te halen waarna het concert een passende afsluiting krijgt.

Triptides surft samen met succesvolle tijdgenoten als Tame Impala en Thee Oh Sees op de psychedelische rock golf die op dit moment door de muziekwereld heen raast en steeds grotere proporties aanneemt. Toch geeft de band zeker een eigen twist aan deze renaissance van de psych rock met zijn surf invloeden. Zie het als de liefdesbaby van Sergeant Pepper en Brian Wilson.

Triptides

Triptides