De lichten doven. Een schim verschijnt op het podium en verdwijnt weer. De lichten gaan aan en hij is terug: Kraantje Pappie. Na een drukke periode met onder andere optredens bij De Vrienden van Amstel LIVE! is Crane terug in ‘zijn’ stad. In een uitverkochte Grote Zaal in De Oosterpoort presenteert hij op de valreep wat primeurtjes.

DJ Friss

Support komt vanavond van DJ Friss. Hij creëert een poppy set met van synth-effecten vergezeld gaande dubs. Het hier en daar verdubbelen van het tempo van de vocals leidt tot een contrasterend tempoverschil. Publiek dat nog naar binnen stroomt gebruikt de set van DJ Friss vooral als achtergrondruis bij het begroeten van vrienden. Prima opwarmertje.

Kraantje Pappie

Feesttent

Vanaf het moment dat Kraan opkomt is het feest. Als onderdeel van een soort driemansformatie met een DJ en twee rappers betreedt Kraantje Pappie het podium. Confettislierten, vuurwerk; alle eenheden worden ingezet om de avond te laten slagen. Niet dat hij dat nodig heeft: zijn goed in elkaar zittende turbo-popraps doen het werk ook zonder franje. Naast zijn eigen werk vormen ook samenwerkingen als Bizzey’s JA! en Traag onderdeel van de setlist.

Of ‘ie ons mag voorstellen aan “de twee prachtigste mensen uit zijn leven”. Een leuk intermezzo ontstaat wanneer hij in het donker de zaal doorrent op zoek naar zijn ouders. Het is het bruggetje naar Wat Nou Als Het Lukt, een nummer dat gaat over de onzekerheden van een carrière in de muziek. Feesttent blijkt de publieksfavoriet. Springende fans doen gemotiveerd mee, onder het motto ‘het maakt niet uit hoe je eruit ziet, als je het maar gezellig hebt’. Dat Kraantje Pappie tijdens de show zelf twee kledingwissels doet, hebben we het maar even niet over.

Primeurtjes

Al met al is het een feest om hier bij te zijn. Aan het eind van de avond heeft Kraan nog een primeurtje voor de aanwezigen: op 16 maart komt zijn nieuwe single Lil' Craney uit. Fans reageren uitgelaten wanneer ter plekke een promofilmpje wordt opgenomen. Geplaybackt weliswaar, maar gelukkig als enige van de nummers vanavond. Op de valreep meldt hij nog even dat hij in december terugkomt in De Oosterpoort. Laten we hopen dat het dan weer zo gezellig wordt.