Ze zijn lekker bezig bij Homebase. In 2015 ontsprong de concertreeks uit een drietal Groningers, gefrustreerd over de gebrekkige hiphopscene in stad. Sindsdien hebben de heren gouwe ouwen als Masta Ace, Big Daddy Kane en onlangs nog Jeru the Damaja naar het hoge noorden weten te halen en zijn de optredens steeds stijf uitverkocht. Deze keer is het de beurt aan The Pharcyde, die voor de enige show in Nederland dit jaar in ons eigen Simplon aandoet. Zo’n kans konden ook wij natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan, en dus togen we naar het Boterdiep.

Bij binnenkomst wordt de zaal nog even getrakteerd op een opwarmertje in de vorm van het Amsterdamse duo Engel & Just. Ondersteund door heerlijk klassieke beats van DJ Daan steekt dit duo zijn inspiratie niet onder stoelen of banken: de mannen brengen de oude school naar de nieuwe tijd. Hier wordt alvast even bewezen dat hiphop heus niet altijd over money en bitches hoeft te gaan. Op het podium staan gewoon twee sympathieke gasten met intelligente teksten een mooi showtje neer te zetten, propvol referentie naar klassiekers als I Wish van Skee-Lo en Dr. Dre’s Deep Cover. Een alleszins fijn opwarmertje voor het echte pompwerk.

Engel & Just

In het najaar van 1992 kwam The Pharcyde, een kersvers hiphopcollectief uit Los Angeles, met hun zinderende debuutplaat Bizarre Ride II The Pharcyde op de proppen. Het album werd meteen als revolutionair erkend en bleek al snel een moderne klassieker. Wat heet, onlangs werd het 25-jarig bestaan van de plaat nog gevierd met een uitgebreide re-issue. Vanavond deelt het publiek in Groningen mee in die feestvreugde, want de mannen van The Pharcyde brengen de hele plaat integraal ten gehore.

‘Mannen van The Pharcyde’ is overigens wel een rekbaar begrip. Op het podium staan mc’s Fatlip en SlimKid3, nou juist de twee leden die de groep al snel na de release van het tweede album Labcabincalifornia verlieten. De rechten van de groepsnaam zijn in handen van de andere twee leden en dus speelt dit collectief onder de naam van het album. Apart verhaal, maar wat maakt het ook uit. Op Bizarre Ride waren Fatlip en Slimkid3 nog wel van de partij en dit vroegste werk is toch altijd het creatieve en commerciële hoogtepunt van de groep gebleven.

Zo blijkt vanavond ook maar weer. Het live brengen van één enkele plaat brengt het risico mee dat er ook mindere broeders op de setlist staan, maar in dit geval is dat geen probleem. Elk nummer is een knaller en het publiek blèrt alles woordelijk mee. Uitstekend ondersteund door K-Natural en DJ Manwell staan de heren er nog altijd net zo energiek bij als toen in die gouden nineties en het plezier straalt er bij alle vier vanaf. Zelf benadrukt de groep dit ook steeds weer: de hele show is een ode aan die goeie ouwe tijd.

Als de plaat helemaal is afgewerkt halen de mannen nog wat herinneringen op. Aan ontmoetingen met andere legendes als A Tribe Called Quest’s Q-tip en Biggie Smalls bijvoorbeeld, lollig geïmiteerd door K-Natural. Maar ook aan Craig Mack, de onlangs overleden pionier van het legendarische Bad Boy label uit New York. Vroeger nog rivalen van deze westkusters, nu verenigd in de liefde voor diezelfde klassieke sound van toen. Terecht, want in heel Simplon was er vandaag niemand aanwezig die niet met volle teugen genoot.

Bizarre Ride II The Pharcyde

Engel & Just

Engel & Just

Engel & Just

Engel & Just

DJ Manwell

Bizarre Ride II The Pharcyde

Bizarre Ride II The Pharcyde

Bizarre Ride II The Pharcyde

Bizarre Ride II The Pharcyde

Bizarre Ride II The Pharcyde

Bizarre Ride II The Pharcyde

Bizarre Ride II The Pharcyde