LOFT in Space is het allereerste festival dat bedacht, geprogrammeerd en geproduceerd wordt door de mannen van LOFT in samenwerking met EM2. De tweemaandelijkse feestjes van Vera zijn al geruime tijd een begrip in Groningen. Er is nog nooit een avond mislukt en de wachtrij die tot ver buiten reikt is inmiddels ook al onderdeel van het meubilair. Deze unieke succesformule smaakt naar meer.

Dit verlangen naar meer lieten de heren al merken door het organiseren van een nieuwjaarsfeest in EM2. Binnen vijf dagen waren alle tickets uitverkocht, en ook de paar extra kaarten die beschikbaar kwamen, waren vliegensvlug weg. Het is wat dat betreft dus niet geheel verrassend dat LOFT een keer echt groots wil uitpakken. Een dagfestival is zelfs niet genoeg, want het festival begint vrijdagmiddag 22 juni en eindigt ergens in de vroege uurtjes van zondagochtend 24 juni. Met nog een paar weken te gaan spreken we met Georges Ribard, Emil Srush en Jasper Tjoonk over het reilen en zeilen van het festival. We ontmoeten ze in EM2, waar het allemaal gaat gebeuren.

Van dromen tot werkelijkheid

Op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen, dat al een beleving op zich is, is EM2 gevestigd: een boerenschuur van Amerikaans kaliber met industriële elementen. Het is een uniek stukje Groningen en het is moeilijk voor te stellen is dat er op nog geen 300 meter afstand mensen bezig zijn met het uitzoeken van een nieuwe douchekop.

Het podium is de opvolger van EMG; het podium aan het Eemskanaal waar in 2015 een korte brand woedde. Wegens het cultuurbeleid van de gemeente Groningen, die het pand verkocht aan projectontwikkelaars, moest er vervolgens een nieuwe locatie gezocht worden. Initiatiefnemers Chris Garrit en Alieke Rademakers zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en wisten door een succesvolle crowdfundingsactie EM2 uit de grond te stampen. Vol bewondering vertelt Georges over de samenwerking met Chris en Alieke: “Het is ongelofelijk hoeveel energie en drive deze mensen hebben. Dat je gewoon weer opnieuw begint. Ik was er allang mee gekapt.” En veel geluk hebben Chris en Alieke niet, want kort nadat het podium zo goed als af is, wordt ook dit pand geteisterd door een brandje. Een deel van de loods is beschadigd, maar de binnenkant is ondanks dat in tact gebleven. “Ze zijn er met zoveel passie mee bezig, en dat is precies wat bij LOFT past. Alleen daarom al is de samenwerking met hen een logische keuze,” gaat Georges verder.

LOFT NYE 2018 was het eerste feest dat in EM2 werd gehouden en het eerste LOFT-feest dat niet in Vera plaatsvond. Het feest was een groot succes en naderhand kwam Chris naar de mannen toe en zei: “Jullie willen toch een festival organiseren? Even kijken…,” Chris pakte zijn telefoon erbij en ging verder, “Ja, het weekend van 23 juni kan wel.” “Eh, ja, oké man. Dan kunnen wij ook,” bevestigde Georges, en de rest is geschiedenis. De plannen voor een festival waren er al langer, maar werden meestal op tafel gegooid als grapjes. Zo concreet als het nu is, is het nog nooit geweest.

Stages & line-up

De rondleiding door EM2 tijdens het interview begint buiten in de tuin. “Je gelooft het misschien niet, maar we zijn echt al een stuk verder gekomen vergeleken met vorige week!” vertelt Emil. Buiten staan een aantal kippen, wat beginnende plantjes en een aantal Minervastudenten zijn bij een busje aan het werk. “Hier wordt nog een buitenbar gemaakt, er komen nog meer lampjes bij en de planten moeten nog wat groeien. Maar uiteindelijk zal dit tijdens het festival een ultieme chill zone worden met kampvuur en loungeplekken,” leggen Emil en Alieke uit. De bouw is dus in volle gang. Er is ook een samenwerking tussen Minervastudenten die een minor uitvoeren waarbij er met kunst en techniek aan veelbelovende lichtwerken en installaties gewerkt wordt.

Het festival gaat verder dan de loods en de tuin. Ook het nabijgelegen hostel is tijdens het festival onderdeel van het terrein. “Het moet een soort strandvibe creëren, waar je in hottubs kan gaan genieten van een hoop swingende party dj’s,” laat Jasper weten. In totaal zijn er vijf podia die elk hun eigen identiteit krijgen. Binnen in de loods komen de livebands perfect uit de verf doordat de akoestiek de hoogste prioriteit heeft gekregen bij de bouw van het pand. “Nergens in Groningen is de akoestiek zo fraai als in dit gebouw, en dat is ook wel iets dat de stad miste,” aldus Garrit.“Het wordt echt helemaal te gek als The Mauskovic Danceband hier ’s nachts om 01:00 uur de hele tent omver kan blazen,” voegt Georges daaraan toe. De Mercurius Busstage, die samen met Pushin Wood is opgegroeid, vormt het podium voor de livebands die overdag spelen. Daarnaast komt er nog een reggaepodium met, surprise surprise, reggaemuziek.

Maar een festival is tegenwoordig geen festival meer zonder bijzondere foodtrucks en een kledingmarkt. Met de nodige aandacht zijn deze kraampjes toegevoegd aan de line-up en dragen ze bij aan de totale festivalervaring. “Tijdens het weekend is het WK voetbal ook bezig, dus hebben we hiervoor een Brains & Balls plek gemaakt op het festival. Hier kan je even tot rust komen om documentaires te kijken die afgewisseld worden met voetbalwedstrijden. Er is dus ontzettend veel te zien en te beleven, daarom hebben we er ook voor gekozen om het festival twee dagen te houden. Een dag is simpelweg niet genoeg,” zegt Georges. “Het is ook gewoon de bedoeling dat je een beetje ronddwaalt en je laat verrassen door alles wat je tegenkomt. Dat je dan op een party komt en denkt ‘wow, dit is echt gaaf man’,” laat Jasper weten.

Dansbaar én de juiste mindset

Doordat LOFT een stichting heeft opgericht, is het volledig onafhankelijk en kan het de artiesten boeken die ze willen. “De dj’s en bands die op het affiche staan, zijn eigenlijk allemaal favoriete artiesten van ons. Het zijn de beste dj’s die nog alle vrijheid hebben om te maken wat ze willen. Ze hebben allemaal dezelfde vibe en energie als wij. Het zijn stuk voor stuk optredens waarbij we zelf eigenlijk het liefst helemaal vooraan willen staan,” legt Georges uit. “Daarnaast hebben alle artiesten dit jaar een plaat uitgebracht; ze zijn allemaal heel actief bezig op het moment.” De artiesten van de line-up hebben dezelfde mindset en maken dansbare muziek. Het genre maakt niet uit, want het festival wil niemand uitsluiten. Dat is ook de reden dat er geen labels op het festival geplakt worden.

Dat de artiesten dezelfde mentaliteit hebben als LOFT wordt eveneens duidelijk wanneer de mannen bericht krijgen van verschillende bands en dj's. “Ze stuurden ons zelf e-mails met de vraag of ze er bij kunnen zijn en op ons festival mogen spelen. Dat is precies wat ik bedoel met die mindset,” licht Georges toe. Bij de organisatie is in elk geval nergens op ingehouden; alles wordt met de nodige spontaniteit bedacht en uitgevoerd alsof het de enige kans is die ze krijgen. “We hebben nu dé ruimte en plek voor al onze leipe ideeën. We hebben allemaal die feeling van: dit wordt ‘m.”

Alle voorbereidingen lopen dus volgens plan, wat rest is de promotie. Hoewel LOFT met het succes van LOFT NYE heeft gemerkt dat het een grote achterban heeft, merkt de organisatie dat de promotie voor het festival nog de nodige aandacht vereist. Desalniettemin ervaren ze dit als een uitdaging waar ze erg van genieten. “Ik denk dat veel mensen nog niet echt begrijpen dat dit echt een festival wordt, en niet een Vera-feestje met een vast format,” vertelt Emil. “We moeten wel duidelijk dat festivalgevoel overbrengen, en dat is best een uitdaging.” LOFT in Space moet volgens de mannen een ontdekkingsreis worden door de muziek, waarbij je je constant kan laten verrassen. 

Tickets zijn te koop op http://loftinspace.nl

Luister alvast naar de line-up: