Het mooie weer van de afgelopen weken heeft zijn vruchten afgeworpen. Overal zie je bloesem, het Noorderplantsoen zit weer vol en hooikoorts eist zo zijn slachtoffers. Kortom: moeder natuur is aan het werk geweest. De Groninger muziekscene heeft ook niet stilgezeten. In de afgelopen periode verscheen er een aantal mooie singeltjes, van Iers getinte folk door McScallywag tot de alternatieve rock van Cutting Grass. 3voor12 groningen gaf ze een luisterbeurt en zette ze voor je op een rij.

Voor degenen die deze groep nog niet kennen een korte introductie: McScallywag is de muziek die je je inbeeldt als je denkt aan een avondje Guinness drinken in de pub, samen met je beste vrienden. De liedjes zijn gezellig, de thema’s niet altijd even leuk, maar meezingen is onvermijdelijk. Onlangs bracht de groep de single Billy’s Curse, met bijbehorende videoclip uit. Het nummer (de titel verraadt al het een en ander) gaat over een vervloekte, in armoe geboren jongen genaamd Billy, die op de magische leeftijd van zevenentwintig jaar om het leven komt. Hoe treurig dit verhaal ook mag zijn, we hopen toch stiekem op meer van dit soort nummers en die schijnen eraan te komen.

De garagerockers van The Desmonds kwamen met Street Signs, het eerste nieuwe werk sinds de Hopeless Romantics EP. Street Signs ligt qua melodie heel erg lekker in het gehoor, maar je krijgt het idee dat de vier heren zich ietwat in hebben gehouden. Het nummer heeft de potentie om je omver te blazen, maar hiervoor ligt het tempo nèt te laag en is de boel iets te voorzichtig gemixt. Speel dit nummer live met bloed, zweet en tranen en je hebt een echte klapper in het verlengde van bands zoals The Hives te pakken.

 

Dan is er ook nog Great Communications van Cutting Grass uit Winsum. De band leunt qua geluid heel erg op de alternatieve, hardere rock uit de jaren negentig en dat is best lekker op zijn tijd. Met de dynamiek zit het wel goed in dit nummer, de rustige coupletten worden afgewisseld met een wat harder, schreeuwerig refrein. Toch blijft de boel niet hangen, er is geen melodie die in je hoofd blijft rondzingen. Nu is dat misschien niet iets wat bij dit genre erg gebruikelijk is, maar hierdoor verdwijnt Great Communications wel een beetje in de grote, grijze massa.

Voor de single Best Days sloeg de Groningse bluesrock band The Sidekicks de handen ineen met de Utrechtse zangeres Senna Black, actief in hetzelfde genre. Het resultaat is een heerlijk melancholische meezinger over lang vervlogen tijden. De band legt een stevig fundament, sterk genoeg om de uithalen van beide vocalisten, die een erg fijn duo vormen, te kunnen huisvesten. Het moge duidelijk zijn dat de artiesten in kwestie niet meedingen voor een originaliteitsprijs, maar dit luistert gewoon lekker weg.