Met de release van het album Celebrate in oktober en de daaropvolgende tour heeft Town Of Saints een drukke periode achter de rug. Toch maken Harmen en Heta een ontspannen indruk als ze op een regenachtige dag bij 3voor12 groningen aanschuiven voor een gesprek. Het album heeft goede kritieken gekregen en de tour is goed verlopen. Ze zijn blij met hun geleverde prestaties van de afgelopen maanden en hebben zin in het concert dat ze op 14 december in Vera geven voor het vijftienjarig bestaan van hun label Snowstar Records. Desondanks maken ze zich ook zorgen, niet over hun muziek, maar waar wij naartoe gaan met deze wereld.

Muziek als steun

Twee jaar na het verschijnen van No Place Like This is er dan weer een nieuw album van Town Of Saints. Met het album Celebrate wordt teruggegrepen op het traditionele folk geluid dat de groep bij zijn oprichting maakte. “Het vorige album was echt een doorgecomponeerde en geproduceerde plaat, wat heel leuk was om te maken, maar live merken we wel dat we het fijn vinden omdichtbij het publiek te staan”, legt Harmen uit. “En er is geen beter genre dan folk om dat te bereiken.” Voor de band is dat ook lekkerder spelen. Vooral voor Heta is het teruggrijpen op de oude manier van spelen erg prettig: “We geven onszelf veel meer vrijheid. Bij de vorige plaat was je in je hoofd teveel bezig met het spelen van je partijen. Nu heb ik het gevoel dat ik mijn ding kan doen.” Harmen vult aan: “We kunnen nu het beste uit elke muzikant halen zonder dat er een perfecte partij gespeeld hoeft te worden die elke avond hetzelfde is.”

De nieuwe plaat mag met een titel als Celebrate en opwekkende vioolstukken erg vrolijk overkomen, maar het draagt een boodschap uit die minder van deze aard is. Het album gaat volgens Harmen over de zorgen die hij heeft over hoe wij als mensen met de aarde omspringen. De angst ligt hem vooral in hoe de wereldeconomie groeit en wat dit kan doen met het milieu. “Ik heb vooral geprobeerd om mijn eigen zorgen te uiten over de toekomst. Er zijn nu zoveel dingen tegelijk aan de hand. Het klimaat, de wereldpolitiek en de economische situatie. Het gaat beter dan ooit tevoren, maar als alle economieën zo groeien als die van ons dan kan de aarde daar een zware dobber aan hebben.”

Met deze plaat wil Harmen zijn zorgen een plek geven. Maar dan wel met een beetje humor en niet te zwartgallig. Dat de plaat niet donker is en juist vrolijke melodieën ten gehore brengt is volgens hem het mooie aan folkmuziek. “De meeste folk klinkt heel vrolijk maar gaat over de verschrikkelijkste dingen. Neem een willekeurige Ierse jig, daar zit vaak een verhaal van vreemdgaan en dood achter”, vertelt Harmen. “Dat werkt denk ik juist goed bij een verwerkingsproces. De muziek brengt een bepaalde blijdschap in het leven, waardoor je kan dealen met dit soort grote zaken.”

Waardering voor het oude

Met deze terugkeer naar de oude muzikale gewoontes oogst Town Of Saints de nodige lof. Niet alleen de recensies, maar ook de reacties uit het publiek zijn overwegend lovend. Harmen: “Vooral fans van het eerste uur zijn blij dat we terug zijn gegaan naar waar we vandaan kwamen. Daarnaast denk ik dat het publiek kan zien dat wij onszelf beter voelen met deze muziek en het hierdoor beter kunnen overbrengen.” De band doet wel wat aan publieksparticipatie, maar ontdekt dat het nu niet echt meer nodig is om “Die handjes in de lucht!” te roepen om een zaal mee te krijgen. En ook als het publiek niet in een feeststemming is, merken Harmen en Heta dat er naar ze geluisterd wordt.

 

Dit laatste geldt vooral in Duitsland, volgens Harmen: “In Duitsland is het publiek echt te gek. Men is er aandachtig en stil waardoor we echt ons verhaal kunnen vertellen, wat zeker met deze plaat erg prettig is.” Op de vraag of het publiek in Duitsland stiller is dan in Nederland licht Harmen toe dat er vooral een verschil in aandacht is. “Zelfs als het in Nederland stil is merk je dat men toch wat afwezig is. In Duitsland luisteren ze echt naar je. Dat merk je in hoe ze reageren na een nummer of waar ze het over hebben na afloop van de show.” Het Nederlandse publiek is meer bezig met dansen en gelukkig mag dat ook. “Voor ons is luisteren niet belangrijker dan dansen. Het liefst hebben we natuurlijk dat fans beide doen, lekker dansen tijdens de show en dan thuis nog eens naar de teksten luisteren.”

 

Home sweet home

Wie Town Of Saints nog wil zien voor het einde van het jaar kan dat doen op 14 december in Vera. De band zal daar te zien zijn samen met I Am Oak en Kim Janssen tijdens het jubileum van hun label, Snowstar Records. Heta: “In Groningen spelen voelt toch als thuiskomen.” Ze vinden het dan ook extra fijn dat de show in hun thuisstad aan het einde van de tour is. “Hierdoor zijn we ingespeeld en kunnen we de tent lekker afbreken”, aldus Harmen. De band wil er echt wat van maken. Zo doet Harmen de toezegging dat er nog een paar gasten het podium opkomen en zullen sommige nummers een andere invulling krijgen dan hoe het publiek ze kent. “Ik heb wel eens gehoord dat je in je thuisstad je hits moet spelen om je fanbase niet teleur te stellen, maar ja, pech. We gaan wel ‘classics’ spelen, maar dan met een nieuwe twist. Zo blijf je je fans prikkelen.”

 

 

Kaarten voor 14 december zijn te verkrijgen via Vera: Town Of Saints in Vera.