Erik Glazenburg maakt al tien jaar radio met zijn programma EchtErik. Iedere zondagmiddag kunnen luisteraars van 15:00 uur tot 17:00 uur genieten van live radiosessies van bands uit de vier noordelijke provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Erik vertelt: “Radioprogramma EchtErik is een platform voor Noord-Nederlandse popmuziek dat ’s zondags rechtstreeks wordt uitgezonden op RTV GO! (Winschoten) en Radio Compagnie (Hoogezand). Daarnaast zenden diverse radiostations in bijvoorbeeld Delfzijl, Haren en Stadskanaal de opnames van de zondagmiddag uit op gezette tijden.” Wie de uitzendingen gemist heeft, kan deze ook terugluisteren op mixcloud.
Op zaterdag 17 juni organiseert EchtErik radio samen met Netwerk Popeducatie Groningen een festival voor Noord-Nederlandse popmuziek en popeducatie in Martiniplaza. De eerste editie van het EchtErik Festival biedt naast optredens van Noord-Nederlands poptalent ook de vertoning van een tiental rockumentaries, diverse workshops op het gebied van popeducatie en een sprekerscongres met lezingen van onder andere professor cultuureducatie Evert Bisschop Boele. De opbrengst van het festival gaat naar de Rijdende Popschool. Organisatoren Erik Glazenburg en Niels Steenstra vertellen over het programma en over de aanloopperiode naar het festival.
EchtErik radio
Noord-Nederlands poptalent
Het radioprogramma biedt net als het festival een podium aan Noord-Nederlands poptalent. Bands als Agnesz Anna, Lowland Kid en Seafire speelden al tijdens een livesessie in het radioprogramma. Sommige namen uit die lijst zullen ook optreden tijdens het EchtErik Festival. Erik vervolgt: “Tegenwoordig kunnen dj’s nog maar één plaat per uur afspelen van persoonlijke voorkeur. Vroeger was dat wel anders. In het radioprogramma EchtErik wordt ruimte gemaakt voor poptalent uit Noord-Nederland, dat haast nergens anders een podium heeft.”
De rijdende popschool
Door het succes van het radioprogramma werd Erik benaderd door Martiniplaza met het idee om een festival te organiseren. Samen met de directeur van De Rijdende Popschool, Niels Steenstra, bedacht hij het concept voor het festival. Bij De Rijdende Popschool kunnen kinderen, jongeren en volwassenen muziekles krijgen in een bandje. Plezier hebben in het muziek maken, staat daarbij centraal. Niels vertelt: “Mensen leren steeds minder vaak binnen de vormen van het reguliere onderwijs. Door de toegang tot internet leren veel mensen autodidact en komen ze op andere manieren met muziek in aanraking. Dit past bij de filosofie van De Rijdende Popschool.” Tijdens het festival wordt het vijfjarig bestaan van De Rijdende Popschool gevierd met optredens van alle leerlingen en oud-leerlingen. Het festival is deels opgezet als benefietevenement voor De Rijdende Popschool. Een deel van de opbrengst gaat dan ook naar deze stichting.
Programma live-optredens
In de line-up van het festival staan traumahelikopter, Avery Plains, Svåva, It Dockumer Lokaeltsje, Kanipchen Fit, Electropoëzie (met Harmen Ridderbos van Town of Saints), Dion Bouwes, City of Life, Inge van Calkar, Shadow Cabs, The Big Top, Agnesz Anna en Robin IJzerman. Elke band is afkomstig uit Noord-Nederland of heeft er zijn roots. Sommige bands hebben een bijzonder verhaal. Niels vertelt: “Kanipchen Fit bijvoorbeeld is afkomstig uit New York en Friesland, en werd om politieke redenen gedwongen Amerika te verlaten. De band gaf al optredens in Europa en de Verenigde Staten en neemt dit verhaal mee naar het festival.”
Popeducatieve activiteiten
Op het festival is meer te beleven dan alleen het kijken en luisteren naar livemuziek. Ook popeducatie staat centraal. Niels licht toe: “Jonge en oude bezoekers kunnen meedoen aan innovatieve en interactieve workshops op het gebied van popeducatie. Op het festival worden diverse popeducatieve activiteiten georganiseerd met onder andere workshops, maar ook met MusicMonster van Kunstenschool ZG, een muzikaal bakbeest dat op tournee is om jongeren te interesseren voor muziek door hen muziek te laten maken.” Daarnaast zullen een aantal artiesten, waaronder Jan Henk de Groot, een muzikale lezing geven. Daarin vertellen ze bijvoorbeeld aan de hand van een aantal songs hoe hun carrière als artiest is gelopen.
Sprekerscongres en vertoning rockumentaries
Daarnaast is het festival een congres voor beleidsmakers, studenten en iedereen die meer wil weten over popmuziek. Geïnteresseerde bezoekers kunnen er terecht voor lezingen op het gebied van muziek, kunst en cultuur. Auteurs Peter van der Heide en Gert Plas geven een lezing over de geschiedenis van de popmuziek uit stad en ommeland. Ook kunsteconoom Pim van Klink en bijzonder hoogleraar Evert Bisschop Boele zullen een lezing geven. Tenslotte staat ook de vertoning van een vijftal rockumentaries op het programma waaronder Rockumentary Grunn. Daarvan gaan er op het festival drie in première.
Festival voor jong en oud
Een enthousiaste groep vrijwilligers is verantwoordelijk voor de organisatie. Daarnaast werken er twee beroepskrachten voor het festival. Zaterdag 17 juni belooft dus een bijzondere dag te worden in Martiniplaza voor jong en oud. Radioprogramma EchtErik doet op meer dan tien regionale zenders live verslag. Hou voor meer informatie over het festival en het programma de website en Facebookpagina in de gaten.
De eerste editie van het EchtErik Festival vindt plaats op zaterdag 17 juni in Martiniplaza. Earlybird tickets voor volwassenen kosten € 10. Tickets voor kinderen tot en met twaalf jaar zijn € 5 en voor kinderen tot en met vier jaar is de toegang gratis.