Ook dit jaar is het weer hip genieten van de feestelijke festivals die er in Groningen en omstreken georganiseerd worden. Op verschillende locaties kun je terecht voor livemuziek van onder meer opkomend (inter)nationaal talent, dj’s en hiphop-artiesten. Elk festival biedt met een unieke programmering een podium aan bands, dj’s en performingartsgezelschappen en is een ontmoetingsplaats bij uitstek voor kunstenaars, artiesten en publiek.

Little Red Rooster Live

Waar: Roodehaan, Warfhuizen
Wanneer: 11 mei t/m 22 juni
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Onder de titel Little Red Rooster Live organiseert Roodehaan in Warfhuizen vanaf 11 mei acht singer-/songavonden. Elke donderdag treden er twee acts op die naast hun eigen repertoire het nummer Little Red Rooster van Willie Dixon gaan brengen. Deze lente spelen onder andere Mirjam Zuiderveld & Pieter Nanuru, Lesley Baker, Edo de Vlieger, Isabel Nolte, Alex Akela & Birgit Wijdemans, Woody & Cat, I Took Your Name, Bird in a Glasshouse, Renee Spijker, Rose Marin, Lars Koehoorn, Harold K., Robin Ijzerman en Ries de Vuyst.
Meer informatie: www.roodehaan.com

Sterrebos Live

Waar: Muziekkoepel Sterrebos, Groningen
Wanneer: 14 mei t/m 10 september
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De vijftigplussers onder ons herinneren zich Sterren In Het Bos misschien nog wel (of niet, het was tenslotte in de jaren zeventig…) Groninger legendes als White Honey speelden in de muziekkoepel in het Sterrebos. Tegenwoordig is er Sterrebos Live, een serie openluchtconcerten op de zomerse zondagmiddag. Vijf keer kan je terecht in het Sterrebos. Er spelen elke editie twee acts, van Latin tot streektaal. Hou de website in de gaten, hier wordt bij slecht(er) weer bekend gemaakt of het optreden doorgaat.
Meer informatie: facebook.com/sterreboslive

 

Terug naar het begin

Waar: Appingedam en achttien omliggende wierdedorpen
Wanneer: 19 en 20 mei
Prijs: € 15 (avondkaart 19 of 20 mei), € 35 (dagkaart 20 mei), € 47 (dag- en avondkaart 20 mei), € 55 (passe-partout)
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja, al nodigt het programma uit om je per fiets van locatie naar locatie te verplaatsen.
Omschrijving: Een ontdekkingstocht door het wierdenlandschap van Groningen. De optredens vinden plaats in twaalfde- en dertiende-eeuwse kerken. Onder de optredens is er een palet aan muziek, theater, poëzie, dans en beeldende kunst te bewonderen. Optredens van onder andere Tangarine, Wende, Amsterdam Klezmer Band en Town of Saints. Stippel aan de hand van het programmaoverzicht je eigen route uit.
Meer informatie: www.terugnaarhetbegin.nl

Melodica Festival

Waar: Bax Bier en het Grand Theatre, beiden in Groningen
Wanneer: 26 t/m 28 mei
Prijs: Give what you want!
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving:  Dit jaar vindt alweer de vierde editie van het Melodica Festival Groningen plaats. Het internationale, uit Australië afkomstige concept heeft mede door de inzet van o.a. Town of Saints en wishfulmusic stevig voet aan de grond gekregen in de afgelopen jaren. Drie dagen lang hoor je voornamelijk akoestische sets door artiesten uit binnen- en buitenland, en met een vrijwillige bijdrage als entree. Tot nu toe komen onder andere het Zweedse Meadows en de Deen Lasse Matthiessen, maar ook Groninger bekenden als Rutger Peerenboom (Guard Llama) en Douwe Doorduin (The Black Cult) speciaal voor deze gelegenheid een akoestische solo-set spelen. Fijne sfeer gegarandeerd!
Meer informatie: www.melodica-groningen.nl

Chillin' Fields

Waar: Oudestreek 8, Zevenhuizen
Wanneer: 20 en 21 mei
Prijs: 20 mei: gratis, 21 mei: € 10
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Een feest van herkenning tijdens Chillin' Fields. Op 20 mei draaien dj's muziek uit de jaren tachtig en negentig. Ga uit je plaat op eurodance, italodisco en grunge. Op 21 mei is er veel livemuziek met tributebands van Guns N' Roses, Neil Young, Pearl Jam en Bruce Springsteen.
Meer informatie: www.chillinfields.com

 

Singer Songwriters Festival

Waar: Het centrum van Veendam
Wanneer: 27 mei
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Na jarenlang het Flower Power festival in Veendam georganiseerd te hebben, gooide Stichting Bogdike vorig jaar het roer om. In samenwerking met de Groninger Songwriter Circle werd het Singer Songwriter Festival opgezet, met een waslijst artiesten vanuit de hele provincie. Wegens succes komt er dit jaar een tweede editie, al dan niet wat kleiner van opzet. Verdeeld over vijf podia spelen onder andere Iris Rijnsewijn en Robin IJzerman (winnaars Café Martini 2014 & 2015), Martijn van der Zande en Gert Sennema.
Meer informatie: www.bogdike.nl

Skasjock

Waar: Meerdere locaties in de binnenstad
Wanneer: 2 t/m 4 juni
Prijs: vrijdag gratis, zaterdag € 12,50, zondag € 12,50. Een passepartout kost € 20.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: “Want wij drie muSKAtiers hebben maar een doel en dat is SKA voor ALLEN en SKA voor IEDEREEN”, vatten Jan Hindriks, Voker Bauland en Olaf Hartman samen op www.skasjock.nl. Skasjock is sinds 2015 een begrip in de Groninger skascene. Tijdens het pinksterweekend spelen er skagroepen op verschillende locaties in de binnenstad. The Roosterz, Dreadnought en DOCTOR KRAPULA zijn inmiddels bevestigd en toegevoegd aan de line-up. Enthousiaste skabands kunnen zich nog opgeven voor een optreden op Skasjock 2017.
Meer informatie: www.skasjock-groningen.nl

Flinke Pink

Waar: Nienoord 14, Leek
wanneer: 2 t/m 5 juni
Prijs: € 5 voor het hele weekeinde
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Een festival van vier dagen met elk een eigen thema. Vrijdagavond 90's muziek, zaterdagavond "black", zondagavond "white" en maandagmiddag "live". Talentontwikkeling staat centraal op Flinke Pink. Opkomende artiesten, bands en dj's kunnen via speciale voorronden strijden voor een plek in de line-up. Voor dj's wordt samengewerkt met onlinedjcontest en voor de bands wordt samengewerkt met POPgroningen.
Meer informatie: www.flinkepinkfestival.nl

Earth Shaker II

Waar: Bambara, Roeierspad 1, Groningen
Wanneer: 9 en 10 juni
Prijs: N.n.b.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Veel punk aan het Roeierspad deze dagen. Meer dan vijftien bands: regionaal (Malamondo), nationaal (onder andere Boycot) en internationaal (onder andere Smiley & The Underclass en Darmstadt).
Meer informatie: www.facebook.com/bam.bara

Schanspop

Waar: Jongerencentrum De Schans, Siddeburen
Wanneer: 9 en 10 juni
Prijs: Vrijdag € 12,50, zaterdag € 15,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Alweer drie decennia lang verblijdt jongerencentrum de Schans Siddeburen met Schanspop, een festival dat naar eigen zeggen gekenmerkt wordt door “een hoog reünie- en gezelligheidsgehalte”. Wat dat reüniegehalte betreft, trek je daar als je niet uit Siddeburen komt niet teveel van aan hoor. Met onder andere Pé en Rinus, Ali B op Volle Toeren en Bökkers op het programma zit het met het gezelligheidsgehalte dit jaar ook voor de buitenstaander wel weer goed.
Meer informatie: www.schanspop.nl

Zwarte Zielen Festival

Waar: Hoofdstraat 35, Leens
Wanneer: 10 juni
Prijs: € 15,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Je hebt wel eens van die dagen dat je wakker wordt met een brede grijns op je gezicht. Je loopt naar buiten, groet de buurvrouw en voelt de zon die je huid zachtjes kietelt. Vandaag kun je alles en iedereen aan! Veel mensen worden vrolijk bij de gedachte aan dit soort dagen, maar voor de mensen die hier koude rillingen van krijgen is er het Zwarte Zielen Festival. Pessimisten en zwartkijkers zullen hier hun donkere, koude steen die moet doorgaan voor een hart kunnen ophalen. De organisatie heeft artiesten als Broeder Dieleman en Electropoëzie de twijfelachtige eer gegeven om in villa Oosterhouw in Leens op de planken te mogen staan. Het Zwarte Zielen Festival is een must voor degenen van wie het glas permanent en al tijden lang leeg is.
Meer informatie: www.facebook.com/events

Graspop

Waar: Mathenesserweg 4, Rasquert
Wanneer: 10 juni
Prijs: € 20 (voorverkoop), € 25 (aan de kassa)
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: In het noorden van de provincie hebben ze de wind er goed onder met een uiteenlopende programmering. Het mondain klinkende St. Tropez, wereldburger Barry Hay met zijn Flying V Formation en boerenrockers Bökkers, maar ook lokale helden van Papa di Grazzi vormen de line-up.
Meer informatie: www.graspop-festival.nl

Swingin' Groningen

Waar: Centrum van Groningen (Waagplein, Ellebogenbuurt, Broerplein, Zuiderdiep, Uurwerkersplein)
Wanneer: 15 t/m 17 juni
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: 23e editie van dit gratis openluchtfestival. Veel jazz, soul en funk in de binnenstad van Groningen dit weekeinde. Alles is op loopafstand van elkaar, zodat je eenvoudig je eigen route kunt bepalen. Elke avond een ruime programmering met onder andere Lex Jasper en Marjorie Barnes, Jeroen van Helsdingen, Sarah Jane, Funky Organizers en The Northern European Jazz Orchestra samen met de mondharmonicaspeler Johnny Mars.
Meer informatie: www.swingingroningen.nl

Leef in de Straat festival ontmoet The Spy and The Butcher festival

Waar: Op en rondom de Ruinerbrink, Emmen
Wanneer: 17 juni
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De drijvende kracht achter de muziek in Emmen en omstreken, The Bake Shop, organiseert sinds 2014 indoor showcasefestival The Spy and The Butcher. Een kans voor lokaal talent uit de vier noordelijke provincies om zichzelf en hun materiaal te presenteren aan een nieuw publiek. Dit jaar gaat het festival de openlucht in, samen met het Leef In De Straat Festival. De eerste bekendmakingen zijn garagerockers BARTEK en de instrumentale formatie AUFGLAUFT. U merkt, de hoofdletters zijn hip dit jaar in Drenthe.
Meer informatie: www.thespyandthebutcher.nl

 

EchtErik Festival

Waar: Martiniplaza Groningen
Wanneer: 17 juni
Prijs: earlybird tickets (voor 1 mei): € 30
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Het festival biedt een podium voor Noord-Nederlands talent. Op de eerste editie van het EchtErik Festival treden bands op als Sväva, Kanipchen Fit, Dion Bouwes, Silke Music en Shabby Cabs. Auteurs Peter van der Heide en Gert Plas van het boek We Want More nemen je mee door decennia popmuziek uit stad en ommeland. Van Vera tot aan Eva Novacek en van Herman Brood tot aan Rapalje. Ook worden er een tiental rockumentaries vertoond, waarvan er op het festival drie in première gaan, is het festival tevens een congres voor popeducatie en kunnen bezoekers mee doen aan educatieve workshops.
Meer informatie: www.echterikfestival.nl

Reggae Fever

Waar: De Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 24 juni
Prijs: € 32
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: TivoliVredenburg en De Oosterpoort organiseren dit jaar voor de derde keer het tweedaagse Reggae Fever festival. Zoals de naam al doet vermoeden krijgt de bezoeker hier diverse, kwalitatief hoogstaande reggaemuziek voorgeschoteld. Eek-A-Mouse, Tiken Jah Fakoly en Raging Fyah zijn inmiddels bevestigd. De poppodia beschrijven Reggae Fever als een ‘family friendly’ festival, met kinderactiviteiten, een music market en food- en merchstands. 
Meer informatie: www.de-oosterpoort.nl

Rapalje Zomerfolk Festival

Waar: Drafbaan Stadspark, Groningen
Wanneer: 24 en 25 juni
Prijs:  Zaterdag  € 17,50, zondag € 12,50,  weekend ticket: € 25,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Georganiseerd door de eeuwig kiltdragende heren van Rapalje is er voor de liefhebbers van Keltische folk wederom het Rapalje Zomerfolk Festival. Het draait daar niet alleen om de muziek, naast optredens van o.a. The Dublin Legends en Rapalje zelf zijn er namelijk ook workshops boogschieten, Iers dansen en doedelzak spelen. De band heeft dit jaar voor de gelegenheid een eigen bier gebrouwen, dus wat ze zullen drinken is wel duidelijk!
Meer informatie: www.zomerfolk.nl

Koepeltjes Festival

Waar: Eelde-Paterswolde
Wanneer: 30 juni en 1 juli
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Tijdens het laatste weekend van juni worden het centrum van Eelde, museum De Buitenplaats en de dorpskerk omgetoverd tot een festival. Er zijn maar liefst vier podia voor livemuziek. Daarnaast zijn er kinderactiviteiten en theatervoorstellingen en is er een uitgebreid voedselaanbod bestaande uit hotdogs, smulpannenkoeken, malse saté en een ‘heuse visroker’. Het muziekprogramma moet nog bekend gemaakt worden.
Meer informatie: www.koepeltjesfestival.nl

Juli

Rumbling Earth

Waar: binnenstad Groningen
Wanneer: 1 juli
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Dit jaar vindt de tweede editie van het Rumbling Earth festival plaats, georganiseerd door Talentweb Groningen. Op verschillende locaties in de stad laat een diverse en selecte groep artiesten horen wat ze in huis hebben. Dit alles met als doel om van Groningen een vergunningvrije muziekstad te maken. Meer informatie volgt binnenkort.
Meer informatie: rumblingearth.nl

Pagefestival

Waar: De dagcamping van het Pagedal, Stadskanaal
Wanneer: 1 en 2 juli
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Het pagefestival boekt voornamelijk lokale acts en maakt een mooie mix tussen stevige bands als OOO en The Movement en singer-songwriters; zo staan Lesley Baker en Timo de Jong ook op de poster. Naast muziek programmeert het festival ook altijd poëzie en theater, dus meer dan genoeg nieuw talent te ontdekken. Let er alleen wel op dat je de festivalnaam niet per ongeluk als paasjefestival uitspreekt, want dan heb je een woedende meute knoalsters achter je aan.
Meer informatie: www.pagefestival.nl

Rodehaan Live

Waar: Roodehaan, Warfhuizen
Wanneer: 1 juli t/m 26 augustus
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Elke zaterdag in juli en augustus livemuziek uit binnen- en buitenland. Bands die nét tegen de grote podia aanzitten, dus dit is een kans om ze in intieme setting te zien. Een greep uit het verleden: Ben Caplan, My Baby en Town of Saints. Deze zomer spelen Steffen Morrison & band (soul), The Eskies (folk noir uit Ierland), Gert Sennema & Westkantstad, Tess et Les Moutons (Frankrijk), Dan Tuffy (roots uit Australië), Dockter & The Biggs (swing), Liquid Sun Orchestra (wereldmuziek) en Boka Halat de Banjul (Afrikaanse muziek).
Meer informatie: www.roodehaan.com/live-concerten

New Attraction Block Jam

Waar: Vismarkt, Groningen
Wanneer: 3 juli
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: New Attraction Block Jam zet de Vismarkt voor één dag in het teken van urban culture. Het festival is opgezet door Stichting Urban House Groningen. Deelnemers aan de Urban Academy hebben hun best gedaan om een mooi programma te maken met muziek, graffiti, film en een heuse dance-off.
Meer informatie: urbanhousegroningen.com

FestiValderAa

Waar: Schipborg
Wanneer: 7 t/m 9 juli
Prijs: dagkaart vrijdag: € 12,50, dagkaart zaterdag: € 17,50, dagkaart zondag: € 15,-. Een weekendkaart kost € 27,50. Prijzen voor kinderen zijn € 5 per dagkaart en € 12,50 voor een weekendkaart.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte is het festivalterrein 20 minuten lopen.
Omschrijving: De Drentse versie van Oerol vindt jaarlijks in Schipborg plaats. Kleinschaliger en minder bekend dan het theater-, dans-, kunst- en cultuurfestival op Terschelling, maar minstens zo interessant. Genieten van de natuur, muziek en theater is waar het bij FestiValder Aa om draait. Daarnaast worden er wandeltochten door het Nationaal Park Drentsche Aa georganiseerd en is er de mogelijkheid om fietsen te huren. Met optredens van onder andere Sue the Night.
Meer informatie: festivalderaa.nl

Festival Hongerige Wolf

Waar: Hongerige Wolf, Groningen
Wanneer: 14 t/m 16 juli
Prijs: Verschilt per dag en voor kinderen en andere gelukkigen gelden er gereduceerde tarieven. Prijzen variëren van € 10 voor een kind op vrijdag in de voorverkoop tot € 80 voor een passe-partout inclusief campingticket.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja. Je wordt opgehaald van station Bad Nieuweschans met de pendelbus. Deze vertrekt één keer per twee uur.
Omschrijving: Festival Hongerige Wolf is voor muziek maar heeft ook kunst, literatuur, theater en lekker eten in de aanbieding. Er zullen geen bekende namen optreden, maar er wordt ruim baan gemaakt voor onontdekte bandjes en nieuw werk. Sommige bands die op Festival Hongerige Wolf stonden, waren later te vinden bij muziekfestival Noorderslag, Oerol of bij De Wereld Draait Door. De complete ervaring houdt in: overdag vertoeven op het schapenveld, in de nacht doorfeesten bij een boerderij en ‘s nachts slapen op de festivalcamping of bij één van de inwoners van Hongerige Wolf met een slaapplek. 
Meer informatie: www.festivalhongerigewolf.nl

Keetpop

Waar: Leermens
Wanneer: 15 juli
Prijs: Nog niet bekend
Bereikbaar met openbaar vervoer: Vanuit Loppersum kun je een taxi nemen naar het festivalterrein.
Omschrijving: Keetpop is ooit begonnen als verjaardagsfeest en is inmiddels uitgegroeid tot een serieus festival. De pijlers van Keetpop zijn vriendschap, talentontwikkeling en intensieve ontspanning. Gooi dit alles in de uitgestrektheid van het Groningse platteland en voilà. De zevende editie van het festival heeft als thema ‘piraten’. De inhoud van het programma is nog niet bekend.
Meer informatie: www.keetpop.nl

Art Carnivale

Waar: Roegeweg, Steendam (Strandpark Schildmeer)
Wanneer: 21 t/m 23 juli
Prijs: Gratis entree. Voor bepaalde voorstellingen en activiteiten wordt een bijdrage gevraagd.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Een kunstzinnig familiefestival voor álle leeftijden met activiteiten voor kinderen, een nabijgelegen strand, podiumkunsten en muziek. Ook kun je rondscharrelen op de creatieve markt. Kunstenaarscollectief De Draad treedt op met van alles in de gelederen (van houtbewerkers tot recycling- en omgevingskunstenaars), het verwante Belevingscollectief en de stichting Podiumkunsten aan Zee zorgen samen voor een bijzondere sfeer in het strandpark. Ook zou je met de VERA zeilend het Schildmeer kunnen bedwingen.
Meer informatie: www.artcarnivale.nl

Taribush Kuna

Waar: Het festivalterrein ligt verscholen in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe op de grens van open veld en bos. Het epicentrum van het festivalterrein is Taribush Kamp de Marke.
Wanneer: 27 t/m 30 juli
Prijs: Passe-partout volwassenen € 30 (in de voorverkoop: € 20). Dagkaart volwassenen: € 12,50. Kinderen tot en met 15 jaar: gratis.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Op Taribush Kuna delen mensen hun passie met een groter publiek. Het is een festival om rond te lopen en te ontdekken. Er zijn door het Taribush Kuna vele kruisverbanden ontstaan, maar het belangrijkste is dat iedereen onderdeel is van gezelligheid en de fijne sfeer: “Kuna dat zijn we met elkaar.” Met acts en workshops voor jong en oud op het gebied van theater, poëzie, kunst en muziek. En optredens van onder andere Boyz In The Woods, Anne van Damme, Meadowlake en dj’s Disco Dub Experience en Dat Funkt.
Meer informatie: taribushkuna.nl

Augustus

Paradigm Festival

Waar: Suikerunie, Groningen
Wanneer: 11 t/m 14 augustus
Prijs: Weekender € 70 dagkaart vrijdag en zondag € 25 dagkaart zaterdag € 35. De dagkaarten geven geen toegang tot de afterparty's, een weekender wel. Kaarten afterparty's: vrijdag en zondag: € 12,50, zaterdag: € 17,50.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Wederom zal Paradigm voor 72 uur de speakers opendraaien in de Suikerunie. Het technofestival is inmiddels een begrip en vaste prik voor de liefhebber. Richie Hawtin was dusdanig onder de indruk van het enthousiasme van de organisatie dat hij besloten heeft in Nederland exclusief op het Paradigm Festival te draaien. Dat zal hij doen naast onder andere Nuno Dos Santos en Alex Picone. Natuurlijk zal Malbetrieb niet ontbreken.
Meer informatie: www.paradigmfestival.com

Noorderzon

Waar: Noorderplantsoen, Groningen
Wanneer: 17 t/m 27 augustus
Prijs: Variabel.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Noorderzon Performing Arts Festival Groningen vult voor de 27ste keer het Noorderplantsoen met internationale (podium)kunsten. De ontmoetingsplaats voor kunstenaars, artiesten en publiek zorgt al jaren voor een bijzondere sfeer in het park. Artiesten vanuit Nederland en oorden zo ver als Mozambique vertellen hun verhalen in het groene hart van Groningen. Voor een aantal optredens wordt (ook online) betaald. Daarnaast zijn er gratis optredens zoals bij het podium op een dok aan het water. Afgelopen jaar hebben ongeveer 135.000 bezoekers uit Groningen, Nederland en het buitenland de weg naar het Noorderplantsoen gevonden. Waarschijnlijk zal dat dit jaar niet veel anders zijn.
Meer informatie: www.noorderzon.nl

Spijkerpop

Waar: Niekerk
Wanneer: 25 augustus
Prijs: voorverkoop € 10,- aan de deur € 12,50
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: In augustus nog een paar vrije dagen over en van zins om eens lekker de provincie in te trekken? De oude rocker kan ook hier weer terecht voor coverbands van CCR en Johhny Cash, maar met Dare Devils en Bazzookas staat er ook vers bloed in de gelederen. Grunneger hiphoppers Wat Aans! komen trouwens ook spelen, altijd leuk. En Groningser krijg je het niet. De eerste niet-Groninger die de tekst van hun single Trilploat meerapt krijgt van ons een eierbal.
Meer informatie: www.facebook.com/Spijkerpop

 

 

Sweelpop

Waar: Sportpark ’t Alterbarg, Zweeloo
Wanneer: 25 augustus
Prijs: n.n.b.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Sweelpop, toch alweer dertig jaar een begrip in Drenthe. Ook dit jaar gaat het weer los op sportpark ‘t Alterbarg en iedereen is welkom. Dat laatste mag je trouwens letterlijk nemen want de line-up is, hoewel compact, opvallend gevarieerd. Jongeren bijvoorbeeld kunnen zich de beentjes leeghossen bij jonge-honden-rockband 12AM en de Partysquad. Voor het iets oudere publiek is de electro-act It All Started in the Nineties opgetrommeld. De nog iets oudere bezoeker kan z’n ei kwijt bij de Springsteen Experience. Tel daar nog feestband Papa di Grazzi bij op en je weet het: dat wordt een knalfuif daar in Zweeloo.
Meer informatie: www.sweelpop.nl

Bierummer Schuurfeest

Waar: Bierum
Wanneer: 25 en 26 augustus
Prijs: dagkaart € 12,50 (aan de kassa € 15,-), passe-partout € 20,-Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Een festival dat de naam ‘Bierummer Schuurfeest’ draagt wil je an sich al niet missen maar goed, er moet natuurlijk ook wat te doen zijn. Gelukkig is er met boer’n rockband Bökkers en coveract the Heinoos prima muzikale ondersteuning aanwezig om eens lekker onder de tap te gaan hangen. En oh ja, ook de D!kdakkers komen nog optreden. Komt je niet bekend voor? Misschien dat de de zinsnede “kom pak je lasso maar” je dan iets zegt? Precies ja. Zet ze wat ons betreft maar vast koud daar in Bierum.
Meer informatie: www.bierummerschuurfeest.nl

 

September

Occultfest

Waar: Hoogeveen
Wanneer: 1 en 2 september
Prijs: € 10,- (dagkaart), € 15,- (passe-partout), € 20,- (passe-partout inclusief camping en ontbijt)
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Hoewel de scene in Groningen niet altijd even booming is, wordt de metalfan gelukkig niet vergeten deze zomer. De oordoppen mogen weer uit de kast voor klinkende namen als Grindpad, Hibakusha en Order of the Emperor. Een meer klassieke sound wordt gebracht door een band als Damn, en wie juist graag de extreme kant opzoekt, kan weer bij Izegrim terecht. Sterker nog, met Heidevolk is er zelfs een band aanwezig waarvan je de tekst kunt verstaan. Afijn, wat we maar willen zeggen is dat de ware metalhead het deze zomer niet verder hoeft te zoeken dan Hoogeveen.
Meer informatie: occultfest.nl

Donderslag Muziekfestival

Waar: Donderen
Wanneer: 8 en 9 september
Prijs: € 25,- (voorverkoop € 22,50), dagkaart € 15,- (voorverkoop € 13,50)
Bereikbaar met openbaar vervoer: Nee
Omschrijving: Het gemiddelde festival opereert volgens de beproefde formule: patatkraampje hier, bierkraampje daar, en een hele trits bandjes om de bezoeker zo lang mogelijk in de nabijheid van die kraampjes te houden. In Donderen pakken ze het dit jaar anders aan. Er komen namelijk slechts twee bands, die beide een avondvullend programma verzorgen. Dat kon nog wel eens leuk uitpakken, zeker als Dire Straits-tributeband BOOM, like that! de lofzang die ze op de website ontvangen waar weet te maken. De tweede avond komt the Classic RockShow naar Donderen, en ook hier vliegen op de website termen als “meeslepend” en “sensationeel” je om de oren. Dat belooft wat.
Meer informatie: donderslaglive.nl/programma-2017

ReitdiepPOP

Waar: Reitdiephaven, Groningen
Wanneer: 8 t/m 10 september
Prijs: Gratis (Bert Visscher komt ook, maar daar moet je wel voor betalen)
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De Groninger wordt eigenlijk maar verwend. Van de gedachte aan de Reitdiephaven wordt hij niet meer warm of koud, het is immers gewoon een stukje stad. Hoe anders is dat bij buitenlanders, die de gekleurde huisjes aan het water veelal juist als exotisch ervaren. Het fleurige aangezicht dat de haven biedt, heeft zelfs wel wat weg van Kopenhagen, ook al zo’n ver en paradijselijk oord. Hou die gedachte dan ook in het hoofd als je van plan bent naar ReitdiepPOP te gaan; het maakt acts als Small Town Bandits, E Causa Ignota en Toy Car Taxi des te genietbaarder.
Meer informatie: www.reitdieppop.nl

Nazomeren Festival

Waar: Festivalterrein Roodehaan, Groningen
Wanneer: 9 september
Prijs: €29,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja, er rijden pendelbussen vanaf het Centraal Station. Kosten Pendelbus €5,-
Omschrijving: Elke zichzelf respecterende technofan moet wel gehoord hebben van het Nazomeren Festival. Na een zomer vol festivals, feestjes en andere evenementen, is dit de plek om nog een laatste keer te knallen voor de verplichtingen weer gaan beginnen. Op het programma staan alleen maar de allerbeste dj’s. Onder andere Adriatique, Benny Rodriquez en Dave Clark staan in de line-up. Daarnaast wordt er samengewerkt met Happy Feelings en Vunzige Deuntjes zodat er voor iedereen wat is om op te dansen tot je erbij neervalt!
Meer informatie: www.nazomerenfestival.nl

Kadepop

Waar: Energieweg 10 (oude Suikerunieterrein), Groningen
Wanneer: 23 september
Prijs: Earlybird dagkaart volwassenen: € 30. Kinderticket: € 5,
Tienerticket: € 17,50.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Op de zesde editie van Kadepop treedt er weer opkomend (inter)nationaal talent op. Het festival biedt een mix van creativiteit, cultuur, entertainment en eten in een stoer jasje. Het festivalterrein draagt bij aan de unieke sfeer. Met dit jaar onder meer optredens van Radio Eliza, Electric Company, AVI ON FIRE, Bare Jams (UK), Navarone, Journeymen Soundsystem en Jeangu Macrooy.
Meer informatie: www.kadepop.nl

Oktober

Graveland

Waar: The MAXX, Hoogeveen
Wanneer: 7 oktober
Prijs: €30,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Eigenlijk zegt de naam van het festival al wat voor muziek er op Graveland te horen valt. Alleen de allerhardste metal is goed genoeg om op de line-up van het festival te verschijnen. Liefhebbers van dit genre zijn aan hun stand verplicht om een bezoekje te brengen aan Graveland. Al is het alleen maar voor de gevestigde acts die op het programma staan, zoals Asphyx, Necrot, Tribulation en Absorbed. Daarnaast is de camping op het Graveland terrein gratis. Wel zo prettig als je helemaal afgepeigerd uit de Wall Of Death kruipt.
Meer informatie: www.graveland-fest.com

Sounds Of Music

Waar: Groningen, Meerdere locaties
Wanneer: 9 t/m 12 november
Prijs: Kaartverkoop nog niet gestart
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Sounds of Music geeft vanaf 9 tot en met 12 november een kans om kennis te maken met bijzondere muzikale ontdekkingen. Dingen die je normaal niet zo snel tegen het lijf zal lopen, worden op het Sounds of Music festival op verschillende locaties ten gehore gebracht. Verwacht dus een ontraditionele programmering en acts met een hedendaags karakter. Daarnaast verrast Sounds Of Music ook met zogenaamde guerillaconcerten: korte, gratis optredens op verrassende locaties.
Meer informatie: www.soundsofmusic.nl

November

TakeRoot

Waar: Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 1 november
Prijs: € 37,50
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Hét festival voor Americana-liefhebbers. En daarmee eigenlijk voor iedereen, want wie heeft er nou nooit dat specifieke gevoel gehad dat rootsmuziek zo goed weet over te brengen? Alleen in de auto, geknakt van liefdesverdriet. Je rijdt maar wat rond, niet wetende waar je naartoe gaat. Niet wetende waar je naartoe zou moeten. Door de radio klinkt zachtjes Bobby Bare. “I’m a long way from home, and so all alone” zingt hij. En je weet wat hij bedoelt. Precies dat weet TakeRoot over te brengen, elk jaar weer. Een moetje voor de liefhebber dus.
Meer informatie: www.takeroot.nl