Alle klimaatverandering ten spijt, het is dit jaar een koude boel in het Stadspark. De bezoekersaantallen hebben het waarschijnlijk niet gehaald bij recordjaar 2016, maar het is de vraag of dat een probleem is. Een toiletbezoek is zo gepiept en het halen van een biertje kost minder tijd dan het opdrinken ervan. 3voor12 groningen weet zich zonder al te veel kleerscheuren naar voren te wurmen bij de Mainstage om verslag te doen van de eerste drie acts.

De Jeugd Van Tegenwoordig

Opener De Jeugd Van Tegenwoordig is dit jaar 'ambassadeur van de vrijheid' en speelt daarom op de bevrijdingsfestivals in Groningen, Leeuwarden, Rotterdam, Haarlem en Amsterdam. De eendaagse minitour begint vandaag op de drafbaan in Groningen. De rapgroep brak in 2005 door met megahit Watskeburt? en produceerde in de daaropvolgende jaren vijf albums. Vandaag laten de heren zien dat ze in de afgelopen jaren weinig pit verloren hebben. De show is energiek, nonchalant en bevat een goede mix van oud en nieuw werk. Grootste troefkaart van dit collectief is het werk van producer Bas Bron. Zijn beats zijn catchy en hebben een goede flow. Helaas verzuipen de raps hier en daar wel in Brons electrogeweld. Het hoogtepunt van de show is het slotnummer De Formule. Je voelt de drafbaan beven onder deze vuige, psychedelische track.

De Jeugd Van Tegenwoordig

Dubioza Kolektiv

Wie met de gratis toegang voor dit evenement nog niet tevreden is, kan het beste even langsgaan bij Dubioza Kolektiv. Het nieuwe album Happy Machine van deze heren is namelijk gratis te downloaden. De titel van de nieuwe single, Free.mp3, en het 'The Pirate Bay'-voetbaltenue liegen er beide niet om: Dubioza Kolektiv haalt je het vel niet over de oren. De muziek van de heren mag er zeker zijn: balkan, electro, reggae en metalinvloeden worden samengesmolten tot aanstekelijke partyrock. De vrijheid in stijl en podiumpresentatie komen niet uit het niets vallen: Thuisland Bosnië en Herzegovina kent pas sinds enkele jaren vrede en vrijheid. Op het einde maakt Dubioza Kolektiv het publiek hiervan bewust: Nederland heeft jaren geleden afscheid genomen van het fascisme en dit moet gekoesterd worden. De Oost-Europeanen zijn oprecht en tijdens het nummer dat volgt, barst het feestgedruis pas echt los. Dubioza Kolektiv blijkt een goede zet te zijn van de programmeurs.

Dubioza Kolektiv

Sue The Night

We schakelen een versnelling terug met indiepopband Sue The Night. De huisband van televisieprogramma De Wereld Draait Door heeft in april een nieuwe plaat uitgebracht. Single The World Below is vandaag het openingsnummer. Een goede keuze, want dit nummer komt live goed tot zijn recht. In de ritmesectie horen we een duidelijke Fleetwood Mac-achtige drive, waardoor het nummer krachtig overkomt. Sue The Night vult de rest van het optreden grotendeels met nummers van de nieuwe plaat Wanderlust. Dit werk zit qua sound meer in de indiehoek, denk aan The War On Drugs. De bijkomende dromerigheid pakt in deze set niet goed uit. The World Below creëerde een spanningsboog die Sue The Night niet weet vast te houden. Vlak voor het einde wordt de show stilgelegd. De burgemeester van Oldambt en leerlingen van de Annewieke school uit Scheemda komen op het podium, ze delen hun persoonlijke visie over deze dag. Er worden papieren vlinders opgelaten en een fakkel op de Front Of House tent wordt aangestoken. Een leuke verrassing, die het maatschappelijke belang van dit evenement benadrukt.

Sue the Night

De Jeugd Van Tegenwoordig

De Jeugd Van Tegenwoordig

Dubioza Kolektiv

Dubioza Kolektiv

Sue the Night

Bevrijdingsfestival