Fragment, een nieuw platform dat de aandacht vestigt op kleine elektronische acts, organiseert op 29 juli in het Vera Zomercafé haar eerste thema-avond. Drie acts, minimaal van omvang, die overwegend uit synthesizers en drumcomputers bestaan. Naast persoonlijke voorkeuren van de initiatiefnemers Rosan Rozema en Megan Leber is het wegnemen van scepsis over acts die bestaan uit één of twee mensen een belangrijke drijfveer. Tussen de bedrijven door ergeren ze zich aan het gebrek aan voorbereiding: “Programmeurs weten soms niet wat ze in huis hebben gehaald.”

Kleine acts

Als een platform zich richt op kleine elektronische liveacts ligt de vraag voor de hand wat die acts dan zijn. Rosan Rozema, één van de twee dames achter Fragment, licht toe: “Soms bestaat een act uit slechts één of twee personen. Veelal maken zij elektronische muziek: denk synthesizers, denk drumcomputers, denk samplers. Het is moeilijk voor hen om een podium te krijgen. 'Iemand in z'n eentje, dat zal wel niks zijn' denken de mensen. Dat is anders bij een band in de traditionele zin van het woord. We willen laten zien dat ook de kleine acts meer dan de moeite waard zijn.”

Synthesizers, drumcomputers en samplers
Aan het initiatief van Rozema en Leber ligt de persoonlijke muziekvoorkeur ten grondslag. In hun platenkasten staan techno- en houseplaten van artiesten als Bonobo en Beach House, om maar eens wat te noemen. Rozema maakt als A Fugitive deel uit van het clubcircuit. Ze begeleidt zichzelf met synths, elektrische gitaar, backing tracks en loops. Leber produceert sinds enkele jaren techno, house en ambient. Ze heeft opgetreden met het elektronische duo A Mangle Man en is momenteel bezig met haar eigen project onder de naam Forer. Onderweg ontmoeten ze gelijkgestemde acts, maar tot veel gezamenlijke optredens heeft het niet geleid. Hoewel synthesizers, drumcomputers en samplers al een tijdje tot het muzieklandschap behoren, is er volgens Rozema en Leber voor de elektronische muziek in de Nederlandse clubs aan terrein te winnen. Leber: “Er zijn maar een paar plekken waar ze durven te experimenteren met deze muziek. In MONO bijvoorbeeld, een club in Rotterdam en op het PITCH Festival in Amsterdam.” In Groningen domineren vooral de bandjes en in mindere mate rap en hip hop. “Groningen kan wel wat elektronica gebruiken”, concludeert Rozema. 

Gelaagde muziek

Rozema stuit in het clubcircuit op veel onwetendheid. Ze vertelt: “Wanneer ik optreed neem ik een behoorlijke lading apparatuur mee. Programmeurs en geluidstechnici verwachten dat niet. Zij gaan  uit van een makkelijke avond, een paar kabels inprikken en klaar is Kees. Maar een elektronische act gaat veel verder dan die van een singer-songwriter of een band. De muziek kent veel lagen, daarvoor heb ik minstens een sub nodig. Vaak blijkt de zaal waar ik geboekt ben die niet te hebben, terwijl ik daar wel om heb verzocht.” Het blijkt dus vooral een technisch verhaal. Bij een elektronische act is een soundcheck essentieel. “Het is niet een kwestie van enkele kabels aansluiten en wat draaien aan knoppen”, zegt Leber. “Het steekt vrij nauw, we willen graag dat alle lagen hoorbaar zijn, daar is de muziek op gebouwd. Als dat niet lukt baal ik.” Dat klinkt alsof programmeurs niet weten wat er bij het boeken van een elektronische act komt kijken. “Ik heb het idee dat programmeurs vaak slecht voorbereid zijn. Het gebrek aan aanwezige techniek noemde ik al. Vaak ook blijkt een podium een huiskamersetting te zijn en zijn de andere optredens van singer-songwriters. Wanneer ik opbouw met al die apparatuur blijft er van die gezellige huiskamer niet veel meer over.”

Techniek op orde

De dames plaatsen een kritische noot, het blijft bij hen geen gejammer vanaf de zijlijn. Gevoed door de eigen voorkeuren en gedreven door de behoefte om scepsis en weg te nemen zetten Leber en Rozema de elektronische acts in het zoeklicht. Met Animistic Beliefs, Fusus en FLCTS doen de dames een eerste poging om de muziek het juiste podium te bieden. “Animistic Beliefs gebruikt analoge apparatuur waardoor hun set elke keer weer anders klinkt. Fuses combineert klassiek slagwerk met elektronica en het Duitse FLCTS zorgt voor dansbare electropop.” En de techniek? “Die zal op orde zijn.”

Fragment #1 Vera Zomercafé. Locatie: Vera, Oosterstraat 44, Groningen. Tijd: 29 juli vanaf 22.30 uur. Toegang € 2.