Dit weekend gaat creatieve broedplaats De Basis in het voormalige poppodium van Doornroosje in Nijmegen officieel van start. De plek waar o.a. de Nijmeegse rockband De Staat al hun vaste repetitieruimte had, is verbouwd en bevat onder meer opnamestudio's, kantoorruimtes en een gastenverblijf. Is het gebouw al helemaal af? Nee, er is nog genoeg te doen werd duidelijk tijdens de sleuteloverdracht. Maar de randvoorwaarden om (jong) muzikaal talent te helpen bij hun ontwikkeling: die zijn al wel volop aanwezig. 3voor12 Gelderland was erbij vrijdag 8 oktober en noteerde de eerste indrukken.

Eerst een korte geschiedenis. Na een aantal omzwervingen betrok poppodium Doornroosje in 1970 het pand aan de Groenewoudseweg in Nijmegen; de voormalige St. Antoniusschool. Ondanks  meerdere verbouwingen bleek het pand uiteindelijk te klein en te beperkt en werd na jarenlang plannen maken gestart met een nieuw Doornroosje bij het Station Nijmegen. De laatste evenementen in het oude Doornroosje waren in juli 2014 en op 1 oktober 2014 werd het nieuwe pand geopend.

5 jaar geleden ging het project De Basis van start om het voormalige Doornroosje om te bouwen tot een nieuwe muzikale broedplaats. Er werden investeerders gezocht en er kwam een publiekscampagne om certificaathouders te werven om De Basis financieel mogelijk te maken. Uiteindelijk werd het pand in 2020 definitief aangekocht. Een verbouwing volgde en op 1 oktober 2021 ontvingen de eerste residents de sleutel. Inmiddels is 85% van de ruimtes verhuurd aan 23 muzikale acts en 10 muziekondernemers.

De Basis

Het idee voor De Basis gaat al langer terug dan vijf jaar geleden. Tim van Delft, drummer bij De Staat en een van de vaste residenten, refereert in zijn speech bij officiële aftrap vrijdag 8 oktober aan de ontstaansgeschiedenis. “Dit hele avontuur begon ongeveer tien jaar geleden. We zaten met De Staat altijd antikraak op allerlei plekken en kwamen steeds vaker tot de conclusie dat we elke keer met heel veel spullen aan het zeulen waren. Langzamerhand ontstond het idee dat er een vaste plek moest komen voor artiesten om te werken en ook voor mensen die serieus met hun muziek bezig zijn."

"Dat plan ontstond op een bierviltje – hoewel het bij nader inzien ook een notitie-app van de iPhone kon zijn geweest. Vervolgens kwamen we op het oude pand van Doornroosje waar we van Toine Tax, de directeur van Doornroosje, antikraak mochten werken en was er het plan om het pand open te stellen voor andere artiesten. Tijdens al die jaren hadden we niet kunnen bevroeden hoeveel mensen ons geholpen hebben om De Basis mogelijk te maken. Ik sta hier niet als iemand van De Staat die De Basis heeft gelegd. Wij deden mee en het is uiteindelijk door zoveel mensen meer opgepikt. Daar zijn we superdankbaar voor“

De Basis

De Basis er nu eindelijk en na de aankoop van het pand is er door een team van vrijwilligers hard gewerkt om het geschikt te maken voor de bewoners. Er zijn verschillende studio’s op meerdere verdiepingen, kantoorwerkplekken en repetitieruimtes. Niet dat alles al gereed is leert een rondgang door het gebouw. Zo is bijvoorbeeld de voormalige kleine zaal – de beoogde plek voor De Staat – nog niet gereed, is het café nog in ontwikkeling en is de isolatie nog niet optimaal.

Maike Fleuren, kwartiermaker bij De Basis: “Het geluidsdicht maken van studio’s was soms wel lastig. Bij een aantal konden we het box-in-box principe toepassen, maar bij sommige  was de fundering niet stevig genoeg daarvoor.  Het is een van de belangrijkste aandachtspunten de komende tijd om de geluidsisolatie goed te krijgen. Het café wordt waarschijnlijk over een paar weken opgeleverd; dat gaat echt de centrale ontmoetingsplek worden.“

We zien veel hout in de afwerking, onder meer in het gastenverblijf met 12 slaapplekken, maar bovenal is de sfeer van het voormalige Doornroosje behouden. Oude concertposters hangen aan de wanden van een van de kantoorruimtes. Nostalgie in een nieuwe, maar toch vertrouwde omgeving. Maike: “Dat oude Doornroosje, die sfeer en het DNA, dat wilden we behouden in De Basis. Het zou vreemd zijn alles eruit te slopen en te vervangen door iets dat niet past bij dit gebouw.“

De Basis

Wanneer is De Basis definitief klaar? Maike: “Dat is een proces van lange adem, maar ik hoop over twee jaar, voor zover een gebouw ooit echt af kan zijn. Er is al een hele hoop af en er is een hele hoop dat nog niet werkt zoals we dat bedacht hebben. Dat is wat voor mij pionieren is. En verder gaan we naast de verbouwing natuurlijk door met het begeleiden van muzikaal talent en het samenbrengen van kennis en expertise.”

De afgelopen tijd zijn er al verschillende activiteiten georganiseerd in De Basis, zoals de Summerschool voor muzikaal talent: kunnen we nog meer activiteiten verwachten? Maike: “In De Basis zullen in de toekomst bijvoorbeeld showcase concerten worden gehouden voor een klein publiek, simpelweg omdat er niet heel veel ruimte is. We willen ook uitdrukkelijk de verbinding met de stad zoeken, bijvoorbeeld door pop-up activiteiten te organiseren. Wat mij betreft gaan we nu met de volgende fase beginnen. Ik vind het zo gaaf om dit met z’n allen te doen. Op naar de komende paar jaar.”

De Basis