Donderdag 24 mei start de publiekscampagne voor de financiering van het monumentale pand aan de Groenewoudseweg 322 in Nijmegen. Dit oude gebouw van poppodium Doornroosje krijgt, als het aan de initiatiefnemers ligt, een nieuwe bestemming. Het wordt omgebouwd tot een creatieve broedplaats voor zowel nationaal als internationaal muziektalent en krijgt De Basis als naam. Met de aankoop en renovatie is zo’n 2.5 miljoen euro gemoeid, omdat dit investeringsbedrag te hoog is voor de circa 30 cultureel ondernemers die in het pand gaan werken, wordt de hulp van het publiek ingeschakeld. Op zaterdag 2 en zaterdag 16 juni is er een Open Dag. De locatie aan de Groenewoudseweg 322 is van 12:00 tot 20:00 uur toegankelijk.

Om bij te kunnen dragen aan het behoud van het pand, de herbestemming en renovatie, kan het grote publiek één of meerdere certificaten van €250 aanschaffen, die bouwstenen representeren. In totaal wordt er voor een waarde van ongeveer 1.15 miljoen euro aan certificaten verkocht om op het complete bedrag uit te komen dat nodig is om het project doorgang te laten vinden. De  publiekscampagne start op donderdag 24 mei en heeft de looptijd van een maand.

De Basis als broedplaats

Met de komst van De Basis ontstaat er een broedplaats in Nijmegen, waar nationale en internationale helden elkaar kunnen ontmoeten en alles kunnen vinden wat een artiest nodig heeft om zijn talent te ontwikkelen. Toine Tax, directeur bij poppodium Doornroosje, ondersteunt de komst van De Basis: “Het belang van De Basis is dat ze een aanjager worden van de popproductie”. Er worden repetitieruimtes, opnamestudio’s en kantoorruimtes ontwikkeld, er komt een café, maar ook een gastenverblijf. Zo kunnen internationale acts tijdens het opnameproces ook in de buurt overnachten. Niet alleen bands komen hier bij elkaar, ook de achterban houdt hier kantoor. Artiesten krijgen op deze manier de ondersteuning waar zij behoefte aan hebben. Denk hierbij aan toursupport, marketing, PR, administratie, maar ook hulp bij de recording en mastering van een album.

(Tekst loopt onder de foto door)

De Basis

Van idee naar realisatie

Het eerste idee voor De Basis kwam vanuit de Nijmeegse bands Waltzburg, Black Bottle Riot en De Staat, die het tijd vonden voor een vaste locatie. De Basis zou een nieuwe impuls kunnen betekenen voor Nijmegen als muziekstad, maar ook voor reeds actieve bands en opkomende nieuwe artiesten die nog niet zo actief zijn in Nijmegen. Samenwerkingen met organisaties als Popronde en Stichting Popsport, maar ook met poppodia, muziekopleidingen en (inter)nationale festivals, zullen zorgen voor een inhoudelijke verdieping van De Basis.

Investeren in De Basis

Vooralsnog stapten tien grote investeerders in. Van de benodigde 2.5 miljoen werd door hen al meer dan de helft ingelegd; voor de overige financiering start een publiekscampagne. Er zijn certificaten te koop van €250 en meer, die ieder een bouwsteen representeren van het nieuwe pand. De koper van een certificaat maakt niet alleen de aanschaf en renovatie van het pand mogelijk, deze wordt bekroond met een lidmaatschap. Hiermee krijg je toegang tot het terrein en het café, evenals de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij speciaal georganiseerde evenementen, pre-listening sessies en andere bijzondere memberactiviteiten.

Open dag

Om te kunnen zien wat De Basis wordt, hoe de verbouwingsplannen eruit zien en wie het pand zullen gaan verrijken en vullen, worden twee Open Dagen georganiseerd. Op zaterdag 2 en zaterdag 16 juni is de locatie aan de Groenewoudseweg 322 van 12:00 tot 20:00 uur toegankelijk. Deze dagen is het ook extra interessant om in te stappen als investeerder: je kunt fysiek een steen inleggen, waarbij je een handgeschreven certificaat ontvangt en direct kunt genieten van je lidmaatschap. Meer informatie over de Open Dagen en voorwaarden bij investering vind je op www.debasisnijmegen.nl Enkele ambassadeurs van De Basis aan het woord: Frank Boeijen: “Het zou natuurlijk mooi zijn dat er net als in de jaren 70 gewoon een broedplaats komt waar bands elkaar kunnen inspireren en waar ze onder goede omstandigheden kunnen repeteren.” Norman Bonink (BLØF): “Dit gaat echt een prachtig mooi broeinest worden van geweldige muziek!” Eric Corton: “Iedere zichzelf respecterende stad zou een eigen De Basis moeten willen.” Er zijn nog veel meer ambassadeurs, waaronder Toine Tax, Torre Florim, Wilbert Mutsaers, Robert Meijerink en Ide Koffeman.

De Basis