In januari begon Poppunt Gelderland, in samenwerking met 3voor12 Gelderland, de Spotify-playlist Nieuw Uit Gelderland. Enkele weken later staan er al 60 nummers in de lijst, die wekelijks wordt aangevuld met de nieuwste Gelderse releases. Maandelijks blikken we samen met Poppunt terug op de afgelopen maand: wat waren de meest bijzondere, aparte, mooie en/of virale tracks van de voorbije maand? We trappen de serie af met een terugblik op januari.

De 3 tracks van januari

MERU - Vivo en el Momento
Binnen drie weken de grens van 10.000 luisteraars (bíjna) bereiken op Spotify? Het lukt de Nijmeegse MERU - onlangs verhuisde ze zelfs terug naar de Waalstad - met haar in januari uitgebrachte nieuwe single. Na haar fraaie debuut-ep Revez (2018) waren we MERU stiekem even uit het oog verloren, maar op 'Vivo en el Momento' horen we haar combinatie van jazzy neo-soul en moderne elektronica weer op haar best. En natuurlijk komen ook haar Venezolaanse roots weer terug in de deels Spaanstalige teksten. 

Aanrader voor liefhebbers van: Jorja Smith, Erykah Badu, Naaz. 

Jimi Floyd - Cosmic Mess
Hugo Boelhouwer en Jesek van Sante zijn samen het Culemborg-Amersfoortse duo Jimi Floyd (en nee, ze hebben zich niet genoemd naar Jimmy Floyd Hasselbaink). Naar het schijnt deden de heren tien jaar over het schrijven van The Right to Disappear, de desondanks superfrisse debuutplaat die in januari plots verscheen. Klinkt als: groovy krautrock, spacende synths, verwrongen samples, dEUS-achtige zang... en met al die hoorbare invloeden toch vooral als knap geheel. 'Cosmic Mess' is de overtuigende instap-single van de plaat, maar wij zijn ook alvast heel nieuwsgierig hoe het tweetal dit naar een live-optreden vertaalt.

Aanrader voor liefhebbers van: dEUS, Krach, De Staat. 

Fluisteraars - Nasleep
De atmospheric black metal-band uit Bennekom werd met laatste split-ep De Oord (i.s.m. de genre- en streekgenoten van Turia) metal-album van het jaar bij Stereogum, en door sommige redactieleden getipt in onze eigen eindlijst van 2018. Op nieuwe single 'Nasleep' horen we weer stijlvol opgebouwde en kraakheldere muren van gitaar en drums, en worden de intense schreeuwen van Bob Mollema weer vertrouwd afgewisseld met melancholische instrumentale stukken. Nog meer dan voorheen lijkt de band te spelen met dissonante, onheilspellende toevoegingen: subtiel komt hier en daar een strijker langs, en horen we daar (rond 3:20) nou een trombone? 28 februari verschijnt derde plaat Bloem, diezelfde avond vindt in Ede een bijzonder evenement plaats rond metal en klassieke muziek, waar een compositie van Fluisteraars-componist en multi-instrumentalist Mink Koops live wordt uitgevoerd.

Aanrader voor liefhebbers van: Drudkh, Deafheaven, Wolves in the Throne Room.

Wat er verder gebeurde in januari

Nieuwe releases
Los van de Spotify-playlist kwamen er natuurlijk weer genoeg nieuwe Gelderse albums en ep's uit in januari. In de Dag Des Oordeels-rubriek bespraken we onlangs al X Raiders en The Flea Pit, en onder de tag #nieuwemuziekgelderland verschijnen regelmatig nieuwe singles, clips en andere releases.

3voor12 Gelderland Awardshow
Op 11 januari vond in Luxor Live weer een nieuwe editie plaats van de 3voor12 Gelderland Awards. In de uitverkochte bovenzaal wonnen Benji, Fré, Lavalu, Smoking Alaska, Snow Coats en fotografe Lonneke Prins een felbegeerde gouden lp. Op de avond zelf traden verschillende Gelderse artiesten op: naast prijswinnaar Snow Coats stonden Dani Apeldoorn, Lisa Nobel en Dunter Flinn op het podium. Zie voor napret het fotoverslag, aftermovie en een overzicht van de prijswinnaars.