Zaterdag 11 januari 2020 was de derde editie van de 3voor12 Gelderland Awards in een uitverkocht Luxor Live in Arnhem. Winnaars van een Award zijn Benji, Fré, Lavalu, Smoking Alaska en Snow Coats. Tot Beste concertfoto werd de foto van Mañana Mañana door Lonneke Prins gekozen. Beste muziekevent - met de laatste stemronde op de avond zelf - was Festival Achterland (Doetinchem). Naast de uitreiking van de awards traden verschillende Gelderse bands op, zoals Snow Coats, Lisa Nobel, Dunter Flinn en Dani Apeldoorn. Gemist? We zetten alle winnaars nog even voor je op een rijtje!

Het publiek kon nominaties voordragen in verschillende categorieën (Beste Nieuwkomer, Beste Artwork, Beste Release, Beste Live, Beste Video en Beste Event/Festival) en dat resulteerde in een lijst van nominaties waaruit een jury uiteindelijk een winnaar uitkoos.

De jury bestond uit Erik Ramaker (programmeur bij poppodium DRU), Marcel Krijgsman (professioneel muziekfotograaf), Douwe Esschendal (Poppunt Gelderland), Timo Pisart (3voor12) en Melanie van den Bosch (Popcultuur Wageningen).

De winnaars ontvingen een gouden lp en een prijzenpakket met bijdragen van platenzaken Waaghals en Kroese, kadobonnen van Tunnel Music Arnhem,  oefenruimtegebruik van Popcentrum Jacobiberg en uitnodigingen voor een instore-optreden in platenzaken Walk in en Kroese.

Snow Coats: Award voor Beste album

De band Snow Coats heeft een 3voor12 Gelderland Award gewonnen in de categorie Beste album. Uit het juryrapport: 'Heerlijk ongecompliceerd album. Geeft zelfs een vrolijk gevoel. De ukelele is op een leuke manier erin gebruikt zonder vervelend of langdradig te worden. Dit is het voor Snow Coats, heel vroeg in de carrière een volwassen plaat. Knappe indie, goede stem.'

Wie niet beter zou weten, zou denken dat we hier te maken hebben met het volgende muzikale exportproduct van Denemarken. Niets is minder waar: Snow Coats maakt zijn dromerige indiefolk doodleuk vanuit Doetinchem.

Dat wil trouwens niet zeggen dat het viertal daar blijft hangen: het speelde tijdens de Popronde al door heel Nederland, in 2019 op het Valkhof Festival, tourde door Frankrijk en in 2019 door Europa als support-act van de Amerikaanse indieband Pinegrove. Met banjoballad ‘Backyard’ scoorde Snow Coats zelfs een bescheiden radiohit in Singapore.

Over hun debuut schreven we in Dag Des Oordeels: 'Om Snow Coats enkel veelbelovend te noemen doe je de band te kort. Snow Coats heeft zich in korte tijd in de kijker gespeeld door hard te werken én door goede muziek te maken. Take The Weight Off Your Shoulders is een sterk debuut.'

Benji: Award voor Beste nieuwkomer

Benji won de 3voor12 Gelderland Award in de categorie Beste nieuwkomer. Uit het jury-rapport: 'Mooie Nederlandse teksten, luisteren en tegelijk wegdromen. In Nederland geen gelijke. Moeilijk te maken maar leuk uitgevoerd, bijzonder. Samenwerking met Joseph Shabason (Destroyer, The War on Drugs, bijzonder) zegt misschien al genoeg.'

Benji is een duo dat bestaat uit de Nijmeegse broers Jordi en Rindert Lammers, die pöezie en muziek laten samensmelten. Jordi won in 2018 de Nijmeegse literatuurprijs, Rindert niet. Die schreef de soundtrack voor documentaire Awaiting Water, dat dan weer wel. Het tweetal maakte zijn opwachting op het Zwarte Zielen Festival, het Valkhof Festival 2019, de Night at the Library en de Nijmeegse Gedichtennacht, waar het diepe soundscapes en gedichten over glazen herten ten gehore bracht. 

Fré: Award voor Beste artwork

Fré heeft de 3voor12 Gelderland Award gewonnen in de categorie Beste artwork voor het album WE RISE When We Lift Each Other Up. Uit het jury-rapport: 'Het artwork is mooi helder en clean. Zonder dat we weten wat voor muziek het is, krijgen we er wel een idee bij. Je wordt min of meer getriggerd. Er is bijna een verhaal te vinden. Ook het gebruik van grote en kleine letters in de titel suggereert grootheid. Prachtig verzorgd met duidelijke boodschap , gerecycled papier, geen cd of vinyl uit respect voor milieu.'

Het album wordt 29 februari 2020 met een concert in Luxor Live in Arnhem gelanceerd en digitaal in drie delen gepubliceerd: het laatste deel komt uit op 29 februari. In plaats van een cd of een vinyl heeft Fré een plastic-vrij, biologisch afbreekbaar kunstwerk uit gerecycled papier ontworpen.

Fré bestaat uit Frederike Berendsen (zang, charango, e-guitar, ukulele), Julian Bohn (piano, synthesizer, backing vocals), Caris Hermes (bas) en Lukas 'Bobby' Büning (drums). Berendsen is geboren en getogen in Doetinchem, heeft haar studie afgesloten aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en woont momenteel - na een tijd in New York gewoond te hebben - weer in Gelderland (Babberich).

Lavalu: Award voor Beste live-act

Lavalu won de 3voor12 Gelderland Award in de categorie Beste live-act voor haar Midair Tour. Uit het jury-rapport: 'Energie in een intieme show. Het is fantastisch om een dergelijke breekbare voorstelling te zien. De zang en piano brengen je als luisteraar in een wereld die soms terug in de tijd en je soms weer naar het heden voert. Door een bijzondere lichtopstelling ontstaat er een magisch geheel op het podium.'

Zowel het album Midair als de bijkomende theatertour konden rekenen op lovende recensies. Moeite om het album naar het podium te vertalen had Marielle niet. "De vertaling is bij mij klein. Expres. Ik ben helemaal klaar met de discrepantie tussen live en album. Daarom is mijn plaat ook ‘live’ ingespeeld in de studio. Als je trouw bent aan jezelf en aan alles wat die dag het beste en echt voelt, blijf je fris en als nieuw binnen je set." Dat persoonlijke en frisse element wordt door het publiek enorm gewaardeerd, blijkt ook uit de nominatie dit jaar.

Lavalu is de artiestennaam van de Arnhemse pianiste en zangeres Marielle Woltring, die zich binnen de Gelderse muziekscene inmiddels een gevestigde naam mag noemen. Twee jaar geleden verscheen Solitary High waarmee ze bewust koos voor een nieuwe muzikale richting. Na het succes van Solitary High bracht ze in 2019 een nieuw album uit - Midair, het tweede deel van wat uiteindelijk een drieluik zal worden.

Over haar nieuwe album schreven we in Dag Des Oordeels: 'Op Midair lijkt Lavalu nog meer in haar element. Ze zingt nu nog explicieter en uitbundiger dan op Solitary High. De omarming van het leven, echt ergens voor gaan, midden in de lucht wordt prachtig uitgedragen. Geslaagd tweede deel van de ‘Rise’ trilogie, die nu al doet uitkijken naar het laatste deel.' 

Smoking Alaska: Award voor Beste video

Smoking Alaska won de 3voor12 Gelderland Award in de categorie Beste video voor hun clip 'Through The Blue'. Uit het jury-rapport: 'Heel tof verhaal met het jochie. Een clip die je zou verwachten bij een veteranenband, uitmuntend stukje productie, leuk hoe de band ook in de clip speelt. Een verhaal en de uitvoering.'

De Duivense indierockband Smoking Alaska bestaat uit Alex Nas (zang), Thijs Gieben (gitaar), Frank Peters (bas) en Wiebe Beernink (drums) en brengt zachte melancholische nummers tot harde alternatieve rock. De band was onder meer finalist van de bandwedstrijd Kaf en Koren, winnaar van de Achterhoekse Band Competitie en stond op onder meer Huntenpop.

Smoking Alaska bracht in 2015 hun debuut-ep Waiting for Response uit en in 2019 hun ep Bring Me Back a Souvenir, met een releaseshow in Luxor Live. Eind 2018 bracht de band twee nieuwe singles uit genaamd ‘Allegory of the Cave’ en ‘Through the Blue’. De clip bij de laatstgenoemde single is door de band zelf gemaakt, waarbij de achtergrond van zanger Alex Nas als cameraman/editor goed van pas kwam.

Festival Achterland: Award voor Beste muziekevent

Festival Achterland (Doetinchem) won gisteravond de 3voor12 Gelderland Award in de categorie Beste muziekevent. Voor Beste event kon het publiek op de avond zelf stemmen en uiteindelijk bleek na stemming dat Festival Achterland met het meeste aantal de winnaar was. Andere genomineerden waren Muziek bij de Molen (Arnhem) en het Valkhof Festival (Nijmegen).

Festival Achterland (voorheen De Parkparade) is een gratis festival in Doetinchem met vier dagen lang o.a. theater en muziek, eten en drinken. Voor de muziekliefhebber die graag nieuw talent leert kennen en voor de theaterliefhebber die verrast en ondergedompeld wil worden in voorstellingen.

Lonneke Prins: Award voor Beste concertfoto

Lonneke Prins won de 3voor12 Gelderland Award in de categorie Beste concertfoto voor haar foto van Mañana Mañana.

Uit het jury-rapport: 'Dit is wat zijn op een festival betekent. Een keertje geen microfoon of gitaar, kinderen staan er magisch op. Het is ook precies wat Mañana Mañana probeert te zijn, gevat in een foto. Zou niet misstaan als promomateriaal voor grote festivals of merken.'

Fotografen van 3voor12 Gelderland konden hun 5 topfoto's inzenden, waarna de organisatie van de Awards tot een selectie 10 concertfoto´s kwam die zij als beste beoordeelde. Deze inzendingen zijn voorgelegd aan de Nijmeegse (pop) fotograaf Marcel Krijgsman. Daaruit koos hij uiteindelijk de foto van Lonneke Prins uit als winnaar.

De foto's in de top 10 waren (in willekeurige volgorde):

  • Thom Yorke op Down The Rabbit Hole door Hans van Wijk
  • Underworld op Down The Rabbit Hole door Hans van Wijk
  • Darlyn op Mañana Mañana door Jan Snel
  • Shame in Doornroosje door Jan Snel
  • Mañana Mañana door Lonneke Prins
  • St. Vincent op Down The Rabbit Hole door Rob Jansen
  • Cocaine Piss op het Valkhof Festival door Ted van Aanholt
  • Deathtrap tijdens de Popronde door Ted van Aanholt
  • Zwangere Guy tijdens het Valkhof Festival door Ted van Aanholt
  • Morcheeba in Doornroosje door Willem Melssen

Lonneke Prins - Mañana Mañana