Ondanks dat het einde van de winter nog niet helemaal in zicht is, is het in Friesland tijd voor de week van de Friese Lente. Doorgaans een week die volledig in het teken staat van de Friese Popcultuur. Met veel concerten en evenementen. Ondanks dat deze week niet plaats kan vinden in de vorm van een evenement, is er wel gewerkt aan een tweede editie van het Friese Lente Magazine. Een magazine vol interviews met makers en artiesten van Friese bodem. Deze uitgave is mogelijk gemaakt door het Platform Popcultuur Fryslân in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Het magazine is gratis te verkrijgen op verschillende culturele locaties in de noordelijke provincies. Lees hier het interview met Wytse Dijkstra.

“De boel komt weer los, dat is lekker.” Wytse Dijkstra zit op een bureaustoel voor een op zijn kant gekeerde tafel in een ruimte van Het Clubhuis, zijn jongste project. In de loods die van origine diende als opslagplaats voor het festivalmateriaal van Welcome to The Village heeft de crew de boel iets effi ciënter opgestapeld, waardoor er flink wat ruimte is vrijgekomen om een nieuwe culturele broedplaats op te tuigen. Met Het Clubhuis is Leeuwarden een hotspot voor concerten, exposities, opnamesessies, tentoonstellingen, borrels en groente rijker.

Ja, groente. Die vind je terug in De Stadstuin Withlof, een opmerkelijk project in Het Clubhuis. Het is een groentetuintje naast de loods, of zoals Wytse het liever noemt: “Een stukje oase op een grijs industrieterrein”. Want op dit soort plekken, industrieterreinen, moeten aspirerende broedplaatsen het volgens hem toch zoeken. “Je hebt hier geen buren die last hebben van het geluid en de huurprijzen zijn veel betaalbaarder dan in het centrum. Een broedplaats creëren zoals deze kan blijkbaar alleen op industrieterreinen of vergelijkbare locaties, dat zie je inmiddels door het hele land.”

Naast dat de bakken rijpende vitamientjes een mooi contrast vormen met de grauwe tinten van het terrein, laten ze ook zien hoe divers het scala aan mogelijkheden is bij Het Clubhuis. Wytse: “Inmiddels hebben we een groep van meer dan vijftig man die hier structureel dingen doet, waaronder twintig vrijwilligers die iedere zaterdagochtend tuintjes komen onderhouden, zaadjes planten of groenten oogsten. En dan hebben we het nog niet eens over het publiek.” Zijn ambities met de broedplaats reiken ver. “Je moet uiteindelijk niet meer om Het Clubhuis heen kunnen.”

Naast initiatiefnemer is Wytse ook muzikant. Met zijn band The Resurrection, waarin hij drumt, werd hij in 2020 geselecteerd voor talentontwikkelingsprogramma Hit the North van onder andere Eurosonic/Noorderslag. Datzelfde jaar brak het coronavirus uit, maar dat hield de band niet tegen om aan de slag te blijven gaan. Op momenten waarop ze niet naar de studio toe konden gaan, haalden ze de studio gewoon naar huis. Of nou ja, naar de repetitieruimte. Hier nam het viertal de EP Breaking the Armour op, waarop een flinke ‘sound metamorfose’ te horen is ten opzichte van voorganger Eden Olympia. “Toen het virus uitbrak hadden we al vrij snel door dat het wel eens heel lang zou kunnen duren”, legt Wytse uit.

The Resurrection

Live at 3voor12 Radio

“Daarom verlegden we onze aandacht van liveshows naar het uitbrengen van muziek. We hadden veel tijd om na te denken over wat we wilden en besloten een eigen studio te bouwen in onze repetitieruimte.” De betonnen ruimte liet z’n sporen achter op de EP, die een stuk duisterder klinkt dan de vorige. Het gure-clubkelder-gehalte is op Breaking the Armour nog groter. “Maar dat is niet per se bewust gegaan”, stelt Wytse. “Dat is gewoon wat er op dat moment uitgekomen is. De volgende EP gaat ook weer heel anders klinken.” 

'Ik ben er een beetje klaar mee dat we met z'n allen uit Leeuwarden vertrekken'

Nog vers van de vorige ligt ook de volgende EP alweer in het verschiet. Wytse en zijn bandleden hebben in de nieuwe studio - of de speeltuin, zoals hij de ruimte liefkozend noemt - geëxperimenteerd met nieuwe productietechnieken. Hoewel het resultaat weer totaal anders klinkt, horen we nog steeds heel duidelijk The Resurrection, belooft Wytse. De band is nog lang niet klaar met experimenteren en transformeren. “Wanneer er een bepaalde sound of gevoel uitkomt voor, weet ik veel, tientallen nummers, wordt het misschien een keer tijd voor een album. Tot die tijd staat het spelen en experimenteren voorop”, aldus Wytse.

Alsof het runnen van een broedplaats en het drummen in een band nog niet genoeg is, richtte Wytse onlangs met Thillie Bremer, tevens bedenker van Withlof, de nieuwe Stichting Radslag op. “We organiseren housefeesten ter ere van de biologische oestervissers onder de naam De Oesterclub”, vertelt Wytse. “Verder ben ik ook bezig met een creatief ambassadenetwerk met Europese B-steden, met als doel het op de kaart zetten van minder algemeen bekende culturele scenes, waaronder die van Leeuwarden.” Hoewel het misschien lijkt alsof de energieke muzikant en organisator all-overthe-place is, komen al zijn projecten voort vanuit een glasheldere drijfveer: “Ik ben er een beetje klaar mee dat we met z’n allen uit Leeuwarden vertrekken. We moeten er samen iets van zien te maken hier en ik neem daarin graag het voortouw.”