Ondanks dat het einde van de winter nog niet helemaal in zicht is, is het in Friesland tijd voor de week van de Friese Lente. Doorgaans een week die volledig in het teken staat van de Friese Popcultuur. Met veel concerten en evenementen. Ondanks dat deze week niet plaats kan vinden in de vorm van een evenement, is er wel gewerkt aan een tweede editie van het Friese Lente Magazine. Een magazine vol interviews met makers en artiesten van Friese bodem. Deze uitgave is mogelijk gemaakt door het Platform Popcultuur Fryslân in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Het magazine is gratis te verkrijgen op verschillende culturele locaties in de noordelijke provincies. Lees hier het interview met Louis Pedro, Given Ski en Arie.

In Leeuwarden bevindt zich een grote, bruisende hiphopscene. Waar het genre eerder regelmatig overschaduwd werd of zelfs helemaal ontbrak in lokale podia, tijdens muziekwedstrijden of in talentontwikkelingsprojecten, eist het tegenwoordig steeds vaker z’n plek op. Zo waren drie van de zes finalisten van de Kleine Prijs van Fryslân in 2021 hiphoppers en zette het jaartraject Hit the North van onder andere Eurosonic/Noorderslag specifiek een oproep uit voor deelnemers uit deze scene. Sjoerd Vriesema, zelf nauw betrokken bij de hiphopscene als creatief manager bij Lake Woozoo en projectleider van twee hiphopplatforms, interviewt Louis Pedro, Given Ski en Arie, drie opvallende talenten van Friese bodem.

Louis Pedro & Dimongu

Night Time

Louis Pedro schitterde afgelopen najaar nog in Neushoorn met een energiek optreden tijdens de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Hij maakt al jaren muziek en begon daar in eerste instantie mee voor de lol. “Pas toen ik ouder werd begon ik te beseff en wat je kunt vertellen met muziek”, legt hij uit. Louis is niet vies van een statement. “Ik stond bijvoorbeeld ook met hem [wijst naar Given Ski] op een groot Black Lives Matter protest voor drie- vierduizend mensen. We hadden daarvoor een pokoe gemaakt over dat onderwerp en die werd supergoed ontvangen. Dat was wel even een besefmoment: als je ‘t echt ergens over hebt, dan wordt dat ook gewaardeerd.” “Ik had dat besef ook daar”, zegt Given Ski, die melodische trapmuziek maakt en produceert. “Ik dacht: de muziek die we op onze slaapkamers maken voor de lol is wel leuk, maar als je echt over een visie en boodschap beschikt, kun je veel meer mensen aanspreken dan alleen je eigen vrienden.”

Realness

Louis Pedro en Given Ski zijn al wat langer bezig met muziek dan Arie, die haar debuut EP Ana uitbracht tijdens de eerste lockdown, bij het Friese Zuen Records. Maar ook Arie mijdt geen diepgang in haar muziek. “Realness”, noemt ze ‘t zelf. “Dat bereik je alleen door gigantisch veel te maken, tot je op een gegeven moment op een punt komt waarop je kunt gaan sorteren: deze pokoe zegt wat ik wil zeggen en die totaal niet.” Vrouwelijke hiphopartiesten maken de afgelopen tijd een flinke opmars. Een ontwikkeling die opvalt, maar volgens Arie niet teveel benadrukt hoeft te worden. “Dan houd je die zogenaamde verschillen alleen maar in stand”, vindt ze. “Ik probeer met mijn muziek niet ‘een vrouw in de hiphop’ te zijn, maar gewoon een persoon die shit meemaakt en aansluiting zoekt met de buitenwereld. Ik ben gewoon Arie.”

Arie

Strijder

Ontwikkeling

Doordat ze begon met releasen tijdens de pandemie, heeft Arie haar nieuwe muziek nog niet live kunnen spelen. Haar releaseparty zou plaatsvinden in het voorjaar van 2020, maar ze moest hem afgelasten vanwege de lockdown. Toch kijkt ze hier niet getreurd op terug. “Die party fixen gaf zoveel stress. Juist doordat die druk van live spelen wegviel, ontstond er ineens veel meer ruimte om de artiest te worden die ik wil zijn.”
De pandemie leverde niet alleen Arie iets positiefs op. Louis richtte al z’n pijlen op ontwikkeling in produceren: “Ik heb mezelf in die periode echt leren redden in de studio. Naast het produceren van een beat, wat ik al kon, kan ik nu ook mijn eigen stem mixen. Dat maakt me veel onafhankelijker. Ik hoef niet meer met een producer in een studio te gaan zitten, maar ik kan het gewoon alleen.”

“Ik ga hier van leven, man. Dit is mijn toekomst. Ik ga echt niks anders doen dan dit en met die mindset gaat het ook gewoon lukken. Zo simpel is het, niks geen plan B.”

Hij regelde een goede set-up voor in z’n slaapkamer en stortte zich volledig op het maken van nieuwe muziek. Veel nieuwe muziek. “Voor mij was de lockdown ook echt een van de beste tijden in mijn leven”, knikt Given Ski. “Ik heb veel uren gestoken in beats leren maken en dat begint zich nu steeds meer uit te betalen. Die hele periode gaf me de kans om veel te maken en aan mijn zelfdiscipline te werken. Ik had het bijna nodig, durf ik nu wel te zeggen.”

Hechte scene

In de laatste jaren heeft de hiphopscene in Leeuwarden een grote groei doorgemaakt. “Het is een grote scene die bestaat uit veel vrienden. Iedereen is supergoed bezig”, vertelt Given Ski. De komst van talentontwikkelingsprojecten Wurdspøken en Wisselstroom geeft de scene sinds kort nog een extra boost. Beide projecten brengen hiphoptalenten uit het noorden samen in de studio en helpen hen om stappen te zetten richting een nationale doorbraak. Dat is nodig, vindt Given Ski. “Met zo’n grote, hechte scene wordt de verleiding groot om hier gewoon te blijven, omdat dat comfortabel is. Maar daardoor kijk je soms niet verder, terwijl hier meerdere jongens zijn waarvan ik denk dat ze veel potentie hebben en landelijk iets kunnen bereiken."

Op de vraag wat de toekomst ze zal brengen, hebben ze alledrie hetzelfde vastberaden antwoord paraat. Louis: “Ik ga hier van leven, man. Dit is mijn toekomst. Ik ga echt niks anders doen dan dit en met die mindset gaat het ook gewoon lukken. Zo simpel is het, niks geen plan B.” Arie knikt. “Plan B is echt je valkuil. Focus gewoon. En als je toch een plan B wilt hebben, zorg dan dat het in verband staat met je main goal.” Zelf is Arie naast haar muziek ook bezig met tatoeëren en illustreren. “Je bent gewoon heel creatief, maar uiteindelijk kun je dat allemaal gebruiken voor je muziek”, zegt Louis. “Let maar op, jij tekent straks je eigen albumcover.”

Given SKI · Toby SIMBA · Jerra Martin

Verraders & Fakers