Ondanks dat het einde van de winter nog niet helemaal in zicht is, is het in Friesland tijd voor de week van de Friese Lente. Doorgaans een week die volledig in het teken staat van de Friese Popcultuur. Met veel concerten en evenementen. Ondanks dat deze week niet plaats kan vinden in de vorm van een evenement, is er wel gewerkt aan een tweede editie van het Friese Lente Magazine. Een magazine vol interviews met makers en artiesten van Friese bodem. Deze uitgave is mogelijk gemaakt door het Platform Popcultuur Fryslân in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Het magazine is gratis te verkrijgen op verschillende culturele locaties in de noordelijke provincies. Lees hier het interview met Blondeau.

Eén van de meest uitgesproken stemmen binnen de Friese queer scene het afgelopen jaar is Blondeau. Hij profi leerde zich al snel binnen deze scene met zijn visueel aansprekende videoclips waarin hij dans en lichamelijkheid benadrukt met een jazzy geluid. Nu er eindelijk weer mogelijkheden zijn om live te spelen, spreken we hem over zijn projecten van afgelopen jaar en zijn identiteit als artiest.

BLONDEAU

Live at Simplon

In zijn muziek profi leert Blondeau zich uitgesproken als queer, maar dat is voor hem geen vanzelfsprekendheid. “Ik ben me heel erg bewust dat ik op de schouders sta van mensen die ervoor gevochten hebben dat artiesten als ik een podium kunnen hebben. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een Elton John, Lady Gaga of David Bowie. Zij zijn niet alleen waardevol voor mij, maar ook voor de generatie na mij. Het zou ideaal zijn als we naar een wereld gaan waar labels niet meer verplicht zijn. Ze blijven nog steeds onderdeel van je identiteit, maar meer als een wijze om elkaar beter te leren begrijpen. Ik vraag me wel af hoe zo’n wereld eruit zou zien als we dergelijke labels helemaal afschaff en. Het belangrijkste vind ik dat we respect hebben voor elkaar en elkaar zien, erkennen en vieren.”

Als het op zijn muzikale ontwikkeling aankomt, omarmt Blondeau diezelfde openheid. “In de studio zijn we veel op zoek naar nieuwe geluiden”, vertelt hij. “Ik wil mezelf muzikaal blijven ontwikkelen en uitdagen. Het kan daarom zomaar zijn dat ik eens een country- of rockalbum maak. Ik heb namelijk de vloek én de zegen dat ik veel verschillende genres luister en mooi vind. Wie weet waar ik zelf muzikaal naartoe beweeg. Ik denk dat men vandaag de dag heel resultaatgericht is en ik omarm juist dat procesmatige. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en juist niet teveel vast zetten.” Blondeau heeft ook het zogeheten House of Blondeau opgericht, waarin hij met een team verschillende disciplines als videokunst, dans en mode samenbrengt. Daarover vertelt de artiest: “Het idee van een House stamt uit de jaren ‘80 housescene van New York. Hier verwijst een House naar een zelfgekozen familie in de queer scene, die een creatieve groep vormden en samen muziek, dans en andere kunstvormen beoefenden. Dat was echt noodzaak omdat het vaak jongeren waren die door hun ouders uit huis gezet waren en elkaar echt nodig hadden om te overleven. In die heftige mate is die noodzaak er voor mij niet, maar als maker ervaar ik wel een noodzaak om wat ik voel en denk samen met mijn team uit te voeren.

Met zijn House of Blondeau heeft hij afgelopen september ook een programma gecureerd voor Explore the North, genaamd Explore the Playground. Hiervoor is hij de samenwerking aangegaan met andere lokale queer artiesten als dragqueen OnaJPG, dj-duo Queens of Rodeo, Kus van de Mus en de Rotterdamse Ian Sepheer. “Het was gewoon een perfecte keuze om zo’n avond te organiseren, want als House geloven we er heel erg in om mensen uit verschillende disciplines samen te brengen. Normaal doe ik dat al achter de schermen, maar nu mocht ik het voor een publiek doen, wat echt te gek was. De vormgeving daar was ook geheel naar mijn eigen concept. We hebben een soort 80’s-ballroom gevoel geprobeerd te creëren en dat is volgens mij goed gelukt. Er ontstond een safe space waarin iedereen zichzelf kon zijn en het publiek de hele tijd aan het joelen was. Zulke queer spaces zijn heel belangrijk.”

Het belangrijkste vind ik dat we respect hebben voor elkaar en elkaar zien, erkennen en vieren.

Friesland werd als laatste provincie een regenboog provincie. Blondeau: “Dat is iets wat ik zelf ook wel jammer vind. We zitten momenteel in een tijd van labelen, maar ik vind het wel van belang dat we zoiets uitdragen. Er werd eerst gezegd dat zo’n label overbodig is omdat we al open naar elkaar zijn. Ik vind zoiets juist mooi om te zeggen, omdat zo’n label ook erkenning geeft. Daarmee zegt de provincie: we zien dat jullie er zijn als queer community. Dat is ook het belang van Roze Zaterdag, waar ik oktober 2021 speelde, voor een stad als Leeuwarden. Het betekent simpelweg dat je meer zichtbaarheid krijgt en zo safe spaces kan creëren. Dit is belangrijk, zodat mensen kunnen begrijpen dat het niet alleen een feest met glitters en veren is, maar er veel meer achter dat stereotype zit. Het gaat echt om identiteit en het is essentieel om dat te delen en uit te dragen."