Op muzikaal vlak was er weer genoeg te doen in Eindhoven in 2018. Met Uit de Riolen en Fuzz Club keerden er weer twee oude festivals terug in een nieuw jasje en ook die terugkerende festivals waren een groot succes. Daarnaast vierden Altstadt en Popei hun jubileum, met muziek natuurlijk. Het is december, dus tijd om terug te kijken naar ons muzikale jaar. Oude en nieuwe verslagleggers over hun top 5 mooiste muziekmomenten in Eindhoven van 2018.

SJOERD AARDEN | SCHRIJVER

1. Tsar Bompa, 22 april 2018 in Dynamo

Zelden zag ik zo’n intieme show als die van Tsar Bompa tijdens de allereerste editie van Error. Het was een show met twee kanten, twee gezichten. In het teken van leven en dood. Aan de ene kant was er de verschijning van een nieuwe EP, aan de andere kant het overlijden van een dierbare vriend. En dus hing er in het rookrok van Dynamo een ondoorgrondelijke sfeer. Er werd gebloed, gezweet en gehuild. En uiteraard fantastisch gespeeld.

2. RMFTM, 4 februari 2018 in het Stroomhuis

Voor het tweede jaar op rij eindigt RMFTM in mijn eindlijst. Vorig jaar openden de Radar Men de Psych Lab-avond met TRAAMS en Föllakzoid en dit jaar presenteerden ze hun nieuwste album in een koud en donker Stroomhuis. Een zenuwslopende elektronicaset die het publiek regelrecht in een zwart gat sleurde. ‘Subversive III: De Spelende Mens’ is sowieso een van de coolste platen van het jaar.

3. Cult Of Dom Keller, 24 augustus 2018 op Fuzz Club Eindhoven 2018 in de Effenaar

Moeilijk om tussen al die Fuzz Club-acts een favoriet te kiezen. Toch ga ik voor het Britse Cult Of Dom Keller, die vrijdagnacht om 1:00 op de mainstage stonden en daar alle geluidsmuren, inclusief die van A Place To Bury Strangers, wist te overtreffen. Die beukende bas in ‘Broken Arm Of God’, die zwevende gitaarmelodieën uit ‘Worlds’. Een geslaagde set op een geslaagde eerste Fuzz Club-editie.

4. Whispering Sons, 4 februari 2018 in het Stroomhuis

Uiteraard kan er in mijn lijst ook geen post-punk ontbreken. De beste in die categorie waren ongetwijfeld de Belgen van Whispering Sons, die voor RMFTM in het Stroomhuis openden. De band gaf die avond een flink aantal primeurtjes van het toen nog te verschijnen ‘Image’. Hoogtepunt was het nummer dat we nu als ‘Got A Light’ kennen, waarin frontvrouw Fenna ons met angstaanjagende ogen vroeg hoe het met ons ging. ‘’Nee, ‘good’ is niet de goede benaming voor de gemoedstoestand die de band overbrengt. Die is eerder extatisch: het publiek is compleet in de ban van de zwarte gedaantes op het podium.’’

5. Dopethrone, 25 juni 2018 in de Effenaar

Een muzikaal hoogstandje was het niet, verre van zelfs. Nee, het was gewoon lomp, smerig en hard. Na een ongelofelijk saaie set van Sons of Otis was daar Dopethrone om de avond, na een onheilspellende start, voor de poorten van de hel weg te halen. En dat was te zien, te horen en ook wel een beetje te ruiken.   

BOB SCHELLENS | RADIOMAKER

1. Nils Frahm, 17 februari 2018 in Muziekgebouw Eindhoven

Deze Duitse artiest staat toch wel aan het hoofd van het neoklassieke genre. Hij weet analoge instrumenten met klassiek en electro te mixen. Hij is een van de weinige artiesten die met zijn rug naar zijn publiek zit. Zo kunnen de toeschouwers precies zien hoe hij te werk gaat. Het is daarom ook live een genot om hem aan het werk te zien. Ik heb hem al zo vaak gezien. Maar toch blijft elke gig je verrassen.  (17 februari, Muziekgebouw Eindhoven)

2. Smudged Toads, 27 oktober 2018 op DDW in Sectie-C

Deze act stond als gratis gig van DDW programmering. Hun gezichten waren gesminkt in een groene kleur en hun atrributen bestonden uit hooibalen en nepkippen. Ze speelden rauwe beats en snoeiharde electro. Kortom zij wisten moeiteloos het publiek dat eigenlijk buiten in de kou stond te vernikkelen op te zwepen. Zo erg zelfs dat ze een set van anderhalf uur deden(!) in plaats van een half uur. Leuk detail: de artiest die de synths deed stond een dag daarvoor als Winterdagen nog mooie neoklassieke muziek te spelen bij Piet Hein Eek. 

3. Bearcups, 22 oktober 2018 op DDW in Altstadt

Tijdens het radioprogramma 3voor12/Eindhoven tipte Effenaar programmeur Robert Schaeffer deze act. Deze stond in de Altstadt geprogrammeerd. Normaal bestaat het publiek uit nuchtere muziekliefhebbers tot aan metalgangers. Maar bij deze act tijdens DDW stond de zaal vol met hippe designmeisjes. De muziek was te vergelijken met James Blake versus Jamie Woon. Aanstekelijke beats en lage bassen. 

4. Mooon, 1 juni 2019 in Altstadt

2018 was een mooi jaar voor de band. Veel optredens waaronder in cafe Altstadt. Ze rocken en weten het publiek lekker te boeien.

5. Dawn Brothers, 23 februari 2018 in Altstadt

Ik kende ze niet maar ik werd in 2017 al een aantal keer getipt door een collega. Omdat wij normaal niet geheel op 1 lijn liggen qua muziek liet ik het link liggen todat ik zag dat ze in de Altstadt speelde. Ik nodigde mijn collega uit om mee te gaan en tot mijn verbazing was dit een erg goed concert. Mijn verbazing was dan ook waarom hier zo slechte PR aan besteed werd (of lag het aan mijn desinteresse...). 

ROY GEVERS | SCHRIJVER

1 Stippenlift, 23 oktober op DDW in Dynamo

Na Stippenlift één keer eerder op Down The Rabbit Hole te hebben gezien, wilde ik tijdens DDW Music graag nog eens van zijn depriwave genieten. Toen ik ook nog de kans kreeg om mijn eerste artikel voor 3voor12 Eindhoven over deze show te schrijven, was het feest compleet. Kers op de taart was dat Stippenlift op zijn sociale media dat artikel citeerde. Met recht ‘de Henk Westbroek van deze generatie.’

2. Kadavar, 17 november 2018 op Helldorado in Klokgebouw

Kadavar is zo’n band die je met een beetje wilskracht en een geldige ov-kaart bijna maandelijks kan zien optreden. Tegelijkertijd is Kadavar een band die je gezien moet hebben, omdat ze gewoon steengoed zijn. Zo ook vorige maand, toen ze op Helldorado stonden. Het occulte karakter, de showmanship van vooral de drummer, de kwaliteit van alle drie de muzikanten en voornamelijk de keiharde en langgerekte nummers maakten het een geweldige show.  Als er een Top 5 lijstje van 2018 zou zijn, zou deze show van Kadavar er sowieso op staan.

3. Guitar Wolf, 17 maart 2018 op Faster & Louder in Klokgebouw

Guitar Wolf is zo’n band om op een feestje met je meest coole vrienden te noemen, opdat ze denken dat je iets van muziek weet. (En zodat ze je later artikelen laten schrijven voor 3voor12 Eindhoven.) Na een decade bij tijd en wijle Guitar Wolf te luisteren en ze dus tevens te gebruiken om mijn kennis van Aziatische garagerock aan te tonen op feesten en partijen, had ik dit jaar eindelijk de kans om ze eens live te zien. Het resultaat was compleet los gaan met een stel antieke Japanners in te strakke lederen outfits en hun snoeiharde ‘Jet Rock’. Geweldig dat festivals zoals Faster & Louder dat in Eindhoven mogelijk maken.

4. Flonti Stacks, 20 april 2018 in Areafiftyone

Voor het nieuwste alterego van Ronnie Flex waren maar 200 fysieke kaarten te koop. De echte fan stond dus twee weken eerder, op een brakke zaterdagochtend, aan de kassa bij de Effenaar. Achteraf bleek dat onnodig, omdat er maar een handvol fans kwam opdagen, maar de uiteindelijke show was de tocht naar de Effenaar meer dan waard. Flonti Stacks had o.a. Kid de Blits en Anbu meegenomen en maakte er een feestje van in het bloedhete zaaltje boven in het skatepark. Had je bij moeten zijn!

5. Death Alley, 13 april 2018 in het Stroomhuis

Death Alley kwam naar het Stroomhuis om hun laatste album Superbia te vieren. Een band die zalen van elke grootte ten volste benut kiest het meest kleine aftandse zaaltje dat er is om Eindhoven kennis te laten maken met hun nieuwste plaat, als dat geen Rock ‘n’ roll is... Een goede keuze en een strakke show waar bleek dat de nieuwe nummers zich live feilloos konden meten met het eerdere werk. Het bleek daarnaast ook het begin van het einde.

CAS ZEEGERS | EINDCOÖRDINATOR

Het is wederom moeilijk om vijf shows uit te zoeken voor het eindejaarslijstje. Sam Evian, die op DDW Music in de Altstadt stond, viel er net buiten. Ook staan veel Eindhovense bands er helaas net niet in. Sheverine en Tjalling speelden bijvoorbeeld overtuigend tijdens ‘Uit de Riolen van Eindhoven’ op 5 mei. Gelukkig dat we deze twee bands snel terug zien tijdens Club 3voor12/Eindhoven 17 januari in de Effenaar. Mijn top vijf muziekmomenten in Eindhoven van 2018:

1. Numb.er, 23 augustus 2018 in het Stroomhuis

De mooiste muziekmomenten zijn wanneer je verrast wordt en dat was bij Numb.er het geval. De Fuzz Club Eindhoven 2018 Warm-Up Show stond eigenlijk niet eens in mijn agenda, maar als het Stroomhuis open is, ga je toch even kijken. Numb.er maakt een pakkende combinatie van shoegaze en krautrock die doet denken aan Total Control die de pedaaltjes van A Place To Bury Strangers heeft geleend. Op plaat klinkt de band een stuk tammer, wat niet erg is, maar Numb.er moet of een livealbum uitbrengen of nog een keer terug komen naar Eindhoven. Doe maar optie twee.

2. Korfbal, 1 september 2018 op Misty Fields

Waar nummer 1 uit de lijst een grote verrassing was, was Korfbal dat al een tijd niet meer. Deze band speelde in 2017 bijna overal tot de aankondiging dat de band ermee ging stoppen. Misty Fields was een van de laatste shows van Korfbal. Het energieke spel doet een beetje denken aan Omni en Women, maar is vooral niet te vergelijken met andere bands. De cover van Pink Floyd’s ‘Lucifer Sam’ behoort voor mij tot een van de beste live covers ooit en als we toch bezig zijn: Korfbal is een van de beste bands van Nederland.

3. Ulrika Spacek, 24 augustus op Fuzz Club Eindhoven 2018 in de Effenaar 

Zolang Ulrika Spacek elk jaar in Eindhoven speelt, zal deze band elk jaar in mijn top vijf mooiste muziekmomenten van het jaar staan. Alweer een band die geen verrassing was? Jawel, deze groep muzikanten weet mij altijd te verrassen en ook op Fuzz Club Eindhoven in de Effenaar deden ze dat weer. Ulrika Spacek weet het publiek te grijpen met zijn repetitieve liedjes en mee te nemen naar een lange, diepe trip en elke keer ook weer terug te zetten op aarde met snoeiharde apotheoses. Het nummer ‘Ultra Vivid’ staat hoog in mijn favoriete nummers ooit. Volgend jaar weer? Jazeker, samen met Numb.er, alstublieft.  

4. Flonti Stack$ (Ronnie Flex), 20 april in Areafiftyone

Het was sowieso fijn om weer eens in de zaal van Areafiftyone te zijn, wat langzamerhand een unicum begint te worden. Daarnaast, Ronnie Flex is een van de grootste artiesten van het moment en staat met zijn alter ego Flonti Stack$ in een klein zaaltje in Eindhoven, dan ga je toch kijken. De rapper deed geen hitjes als ‘Energie’ en (thank god) ‘Fan’, maar alleen keiharde trap nummers. Ik was, naast een aantal aanwezige ouders, een van de ouderen in de zaal. Neemt niet weg dat het een groot feest was en een gruwelijk harde show met de ANBU Gang in het voorprogramma.

5. Afterpartees, 22 februari in Blue Collar

Afterpartees kwamen begin dit jaar met zijn tweede album ‘Life is Easy’. Een plaat met minder teenage angst en meer schwung, zoals de muzikanten het zelf noemen. De schwung zat in deze releaseshow niet in de strakke setlist, maar in de humorvolle conference die , naast de nummers, volledig in het Limburgs was. Vader Nellen (van zanger Niek en gitarist Bas) trapt de show af met een aantal ingestudeerde grapjes, moeder Driessen (van gitarist Sjors) crowdsurft voor het eerst in haar leven en frontman Niek Nellen maakt er een groot (kinder)feest van.

ROB GELDENS | FOTOGRAAF

1. Henri Herbert and the Fury, 11 november 2018 in Blue Collar

Super Charged Boogie uit Engeland. Henri is een pianist ala Jools Holland gemixt met Jerry Lee Lewis. Maar dan bezeten door de duivel. Lang geleden dat ik iemand zo veel energie heb zien geven. Nog steeds contact met deze gasten, en in het voorjaar komen ze weer naar Nederland. Zorg dat je ze niet mist.

2. Danko Jones, 17 november op Helldorado in Klokgebouw

Eindelijk een van mijn favoriete bands mogen fotograferen. Een goed strak optreden met een positieve vibe.

3. DeWolff, 17 november 2018 op Helldorado in Klokgebouw

Respect voor deze drie jonge gasten die weten hoe ze gas moeten geven.

4. T99, 21 oktober 2018 in Café Wilhelmina

Met hun alternative roots rock de tent weer op zijn kop gezet.

5. Deaf Förever, 17 november 2018 in het Klokgebouw

Deze band moest ik toch even noemen. Met hun rouwe sound en goede muzikanten van diverse bands. Met de zanger Marco van Violation of Trust, gitarist Han van Mad Cows en de bassist Robin van Offerblok.

REMCO MOONEN-EMMERINK | SCHRIJVER

1. Ghost, 14 juli 2018 op Dynamo Metal Fest

De show van Ghost op DMF18 is voor mij het absolute hoogtepunt van het jaar. De festivaldag an sich was voor mij persoonlijk qua bands niet echt interessant, al vond ik Annihilator en vooral ook Leprous wel erg aangenaam. We kwamen echter speciaal voor Ghost, welke met hun Prequelle tour neerstreek in de ijsbaan. Wat een show was dat! Alles erop en eraan, zoals je bij Ghost inmiddels steevast mag verwachten. Heerlijk genoten.

2. Dream State, 30 september 2018 in de Effenaar

In 2017 stond The Amity Affliction nog in een uitverkochte Dynamo, maar dit jaar werden ze gestrikt voor de Effenaar. Zoals gebruikelijk bij metalcore-shows zie je op zo’n avond een bandje of vijf (soms meer). Speciale aandacht gaat voor mij uit naar het eerste voorprogramma van deze avond; de Britten van Dream State. Deze Britse female fronted band maakte op mij een verpletterende indruk. Ik hoop dan ook dat zij snel weer naar Eindhoven af zullen dalen voor een (headline) show!

3. Juju en The Limiñanas, 25 augustus 2018 op Fuzz Club Eindhoven 2018 in de Effenaar

Het Fuzz Club festival in de Effenaar is een soort plaatsvervanger voor Eindhoven Psych Lab. Dat deden ze deze eerste editie maar al te goed! Een goede relaxte sfeer, en vooral alléén maar top-bands. Twee dagen lang! Ik ben enkel de tweede dag geweest, waarbij The Black Angels een beetje tegen viel (eerder betere shows van gezien), maar vooral JUJU en The Limiñanas mij positief verrasten met fantastische shows waar ik geen seconde bij stil gestaan heb.

4, Moses Boyd Exodus, 3 november 2018 op So What’s Next festival in Muziekgebouw Eindhoven

Ik herberg met mijn winkel ieder jaar een standje op het So What’s Next Festival om de merchandise voor de artiesten te voorzien. Erg leuk, al kun je dan niet veel optredens zien. Dit jaar zag ik eigenlijk maar één optreden, en dat was dat van Moses Boyd Exodus. Deze jonge Britse drummer is één van de vooraanstaande namen uit de nieuwe lichting Londense jazz-artiesten. Een scene die op het moment heel levendig en populair is. Dit optreden liet dan ook goed zien waarom die scene zo interessant is.

5. Christof van der Ven, 14 april 2018 op Naked Song Festival in Muziekgebouw Eindhoven

Een klein regionaal tintje in mijn top 5 met Christof van der Ven, welke dit jaar een erg goede solodebuutplaat afleverde (Empty Handed). Zodoende kwam hij niet met lege handen naar het Naked Song Festival om daar één van de mooiste optredens van de dag te verzorgen!