Drie jaar na het debuutalbum ‘Glitter Lizard’ komen de jongens van Afterpartees met de opvolger ‘Life is Easy’. Ze speelden met hun debuutalbum al overal in Nederland en op alle festivals. De band staat garant voor een feest en veel geflauwekul met het publiek. Vanavond is in Blue Collar Hotel de derde show van hun release-tour.

Fungo Bat

Fungo Bat omschrijft zijn muziek als een mix tussen obscure beat en psychedelica. Het geluid klinkt in het begin erg schel en de gitaar en zanglijnen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Gedurende de set wordt het geluid bijgesteld en daardoor zijn de nummers ook beter herkenbaar. De band laat goed horen welke muziekstijl populair is onder de kleinere, jongere bands in Nederland; denk aan Korfbal en EUT. De kwaliteit van de nummers van Fungo Bat’s EP is live niet altijd hoorbaar, al zijn ‘Automobile’ en ‘Mountaintops’ catchy popnummers, waar ook de gelaagdheid van de gitaren goed naar voren komt. Helaas – mede door het geluid –  is dit vanavond nog niet tijdens de hele set te horen.

Afterpartees

Afterpartees

Afterpartees

En dan Afterpartees. Nou ja, in eerste instantie stapt vader Nellen het podium op met een aantal A4-tjes met een bloemlezing over de geschiedenis van de band. Over de optredens zonder publiek, de vriendinnetjes die ze te weinig zagen en het altijd te laat komen van gitarist Bas Nellen. Het is meteen duidelijk dat veel Horstenaren afgereisd zijn naar Eindhoven en dat het vanavond een groot familiefeest gaat worden. Ook de praatjes van Niek Nellen in het Limburgs  verraden dat Afterpartees voor een thuispubliek speelt.

Afterpartees begint wat aarzelend, omdat de bandleden zichzelf niet kunnen horen. Maar met een frontman als Niek merkt het publiek daar vrij weinig van. Niek trekt meteen de aandacht naar zich toe en vermaakt de zaal met zijn drukke gebaren en korte monologen. Gelukkig is het probleem met het geluid snel opgelost. Er wordt strak en met veel overtuiging gespeeld. Bij ‘Call Out Your Name’ stapt Mart Boumans van Slack Attack op het podium om de band te begeleiden met zijn saxofoon. Een mooie extra laag aan de toch al goed uitgedachte en catchy muziek.

Afterpartees

Afterpartees

Na een aantal nummers wordt de moeder van Sjors Driessen (gitarist) naar voren geroepen. Ze is jarig en heeft nog nooit in haar leven gecrowdsurft, weet Niek te vertellen. Een groep van twintig man tilt haar door de zaal en ze vindt het prachtig. En zo gaat de avond ook verder. Iedereen hoort bij de familie en de jongens van Afterpartees zijn opeens ieders gekke neefjes. Gelukkig zijn de neefjes hele goede muzikanten en zetten ze een ijzersterke show neer.

De nummers van de opvolger ‘Life is Easy’ zijn wat rustiger dan het vorige album. Zoals ze zelf aangeven zit er wat meer schwung in; het is wat minder raggen en opjagen. Tekstueel is de teenage angst vervangen door een meer volwassen kijk op het leven. Het is niet gemakkelijk, maar ook weer niet zo moeilijk. 

Een van de laatste nummers is ‘Be With U’, gespeeld en gezongen door Bas. Een nummer over dat als je het even niet ziet zitten er altijd iemand voor je klaar staat. Een mooi moment als Niek erbij komt staan om met zijn broer mee te zingen: “I’ll always be with you. When you’re sick of the world, I will be there”.  Daarna wordt alles weer gerelativeerd en sluit de band of met het raggende ‘Red Bull’ van het debuutalbum ‘Glitter Lizard’.

De jongens weten er in Blue Collar Hotel een feest van te maken, wat niks afdoet aan de muzikale kwaliteit van de band. Met deze nieuwe plaat en de energie die er live vanaf spat zal de band ongetwijfeld tijdens het festivalseizoen overal te zien zijn.

Gezien: Fungo Bat en Afterpartees, op 22 februari 2018, in Blue Collar