De Australische metalcoreband The Amity Affliction toert op het moment door Europa, samen met landgenoten Endless Heights, de Amerikanen van The Plot In You en het Engelse Dream State. The Amity Affliction bracht eind augustus hun zesde album, Misery, uit. In Eindhoven zijn zij geen onbekenden; ze speelden iets meer dan een jaar geleden nog een uitverkochte show in Dynamo.

Het Engelse Dream State opent de avond vol vuur met een show die vanaf de eerste seconde staat als een goed gefundeerde villa. In eerste instantie doet de band denken aan Paramore in hun beginjaren. Stevige powerpop met een krachtige frontvrouw. Wat later in de set laat Dream State zien meer in hun mars te hebben. Hun melodische hardcoresound komt bovendrijven en het publiek slikt het allemaal voor zoete koek. Of zangeres Charlotte Gilpin nu vraagt om een moshpit of een circlepit, het publiek gaat hier gretig op in. De zaal, die bij de opener reeds halfvol is, staat direct op zijn kop. Niemand staat stil en iedereen gaat op in de energie die Dream State uitstraalt. “The best way of channeling your emotions is being at a rock show,” volgens Charlotte. Het is echter onduidelijk waarom bassist Danny Ryer deze avond niet meespeelt.

Waar Dream State de hele zaal op zijn kop zet, heeft het Australische Endless Heights het als tweede act van de avond een stuk moeilijker. De vijf aussies zien eruit alsof ze zo uit een nu-metalband van pakweg zeventien jaar geleden komen. Het publiek lijkt niet te snappen wat de bedoeling is van deze band. Het komt gewoonweg niet over. De muzikanten lijken allemaal op een eigen eilandje te spelen en komen nergens echt over als één band. Ook Joel Martorama’s diverse verzoeken tot meezingen of klappen krijgt geen bijval van het publiek. Helaas stijgt deze show dus niet tot grote hoogte, maar werkt Endless Heights meer als een anti-climax.

Endless Heights

Gelukkig weet The Plot In You wel een goede show neer te zetten. Vol energie brengen ze een potje met electronica doordrenkte metalcore, waarbij zanger Landon Tewers, die je misschien kent van Before Their Eyes, in zijn eentje de show opent terwijl er vooraf opgenomen muziek klinkt. Dat is overigens wel meteen het probleem bij The Plot In You: zo ongeveer de helft van hun muziek wordt afgespeeld en niet live gebracht. Desondanks speelt de band een strakke show met alle breaks en fills op de juiste plaats, zodat het publiek goed uitgelaten en opgewarmd kan beginnen aan de headliner van de avond: The Amity Affliction.

The Plot In You

Tussen The Plot In You en The Amity Affliction klinkt een playlist met hip-hop en R&B met elektronische invalshoeken, die de geluidsman van The Amity Affliction verzorgd. Het komt misschien over als een vreemde keuze, maar deze muziek heeft veel raakvlakken met de nieuwe weg die The Amity Affliction ingeslagen is. Hun nieuwste plaat 'Misery' barst van de elektronische uitstapjes, waardoor hun geluid steeds meer Enter Shikari- en Bring Me The Horizon-invloeden laat horen.

The Amity Affliction zorgt meteen voor een ontploffend publiek waarbij letterlijk niemand stil staat. Als tweede nummer zetten ze gelijk publieksfavoriet 'Don’t Lean On Me' in, waarbij de menigte al moshend en springend luid en duidelijk ‘Let the ocean take me’ meeschreeuwt. Op het podium wisselen bassist Ahren Stinger en gitarist Dan Brown regelmatig van plaats, gepaard met de vrolijkste dansjes die de twee in huis hebben. Bassist Ahren Stinger is ook verantwoordelijk voor de cleane vocalen, waar zanger Joel Birch de screams voor zijn rekening neemt met evenveel overtuiging als gevoel. De set bestaat vanavond uit een toffe selectie golden oldies, alsmede enkele nieuwe tracks, waaronder 'Feels Like I’m Dying' en 'D.I.E.'. Vooral nieuwe single 'Ivy (Doomsday)' wordt erg goed ontvangen en lijkt nu al een publieksfavoriet. Het meezingende en moshende publiek lijkt vanavond onvermoeibaar én tijdens de toegift met all-time favorite 'Pittsburgh' zingt iedereen mee en blijft er geen spier onbewogen.

The Amity Affliction

Gezien: Dream State, Endless Heights, The Plot In You en The Amity Affliction in Effenaar op 30 september 2018.