De vijf Gouwe Lempkes van Zoo Children

De vijf beste platen aller tijden volgens Eindhovense artiesten, met deze keer Zoo Children

Zoo Children ,

Op zaterdag 17 september vindt er weer een nieuwe Club 3voor12/Eindhoven plaats. Doel zoals altijd: het beste van de Eindhovense muziekscene presenteren aan het Eindhovens publiek, op het hoofdpodium van de stad: de Effenaar. Volgens vast gebruik worden de acts vooraf voorgesteld door middel van hun vijf Gouwe Lempkes, oftewel hun vijf favoriete platen aller tijden. Met deze keer: new wavers Zoo Children, die laten weten niet alleen groot fan te zijn van deze platen, maar ook echt erdoor gevormd te zijn.

Nine Inch Nails – The Downward Spiral
The Downward Spiral is het tweede album van Nine Inch Nails dat in 1994 uitgebracht werd. Het is een conceptalbum dat het verhaal vertelt van een man vanaf het moment dat zijn leven in een neerwaartse spiraal terecht komt tot het moment dat hij een poging tot zelfmoord doet. Het album bevat invloeden uit de rock, techno en metal en werd opgenomen in het huis waarin de Amerikaanse actrice Sharon Tate vermoord werd. Geen lichte materie dus.

Dany: “Pure onversneden haat, zonder schaamte. Dat maakt deze plaat zo goed. Ik ben sowieso fan van de werkwijze van Trent Reznor. Hij heeft een heel eigen kijk op zijn manier van liedjes schrijven en produceren. Hij bewerkt veel van de opgenomen sporen in de studio nog na, en kiest echt de kapotte sounds. Zo zou ik het zelf ook nog ooit aan willen pakken.”

Caspian – Tertia
Het in 2009 uitgebrachte Tertia is de derde release van Caspian. Op dit album begon de band te experimenteren met andere invalshoeken, songstructuren en sferen dan dat ze op eerdere releases gedaan hadden. Ze deden dit om te zorgen dat ze niet langer neergezet zouden worden als een ‘typische post-rock-band’. Hoewel het geen conceptalbum is vertelt het op muzikaal vlak wel een verhaal doordat de plaat een spanningsboog heeft die het hele album overkoepelt.

Tj: “Caspian zet geweldige thema’s neer, ze doen dit zó goed. Ze bouwen hele nummers rond die melodieën en zetten een gigantische muur aan geluid neer. Verder vind ik er ook heel cool aan dat het allemaal instrumentaal is, daardoor moeten ze tot hele andere oplossingen komen dan een band die wel met vocalen werkt. Hun muziek kan je verhalen vertellen zonder dat ze woorden gebruiken, dat vind ik gewoon heel tof!”

Alphaville – Forever Young
Het Duitste synthpop-meesterwerk uit 1984 van Alphaville bevat twee grote hits in de vorm van het nummer ‘Big In Japan’ en titeltrack ‘Forever Young’. De grondslag voor dit album werd gelegd toen de bandleden elkaar leerden kennen en op basis van een gemeenschappelijke liefde voor muziek, film en beeldende kunst samen begonnen te werken. Alphaville staat nog steeds bekend als een van de meest invloedrijke artiesten uit het synthpop-genre.

Erwin: “De beste plaat ooit. Punt. Schrijf dat maar op. Het is tijdloos, tijdloos goed.”

Kings of Leon – Come Around Sundown
Het vijfde album van Kings of Leon. Het kwam uit in 2010 en bevat o.a. de single ‘Radioactive’. Het combineert invloeden uit de country, surf rock, alt-rock en southern rock. Tijdens de opnames van dit album probeerde de band terug te gaan naar een rauwere sound en de geliktheid van ‘Only By The Night’ (die met de hits ‘Sex on Fire’ en ‘Use Somebody’) achter zich te laten. Het album werd goed ontvangen en werd ondanks de matige kritieken genomineerd voor een Grammy Award en ging zelfs in diverse landen platinum.

David: “Heel dit album van Kings of Leon voelt als een warme zomeravond. Het is poppy en toch op een fijne manier eigen doordat het invloeden van country, rock en indie op een fijne manier mixt. Het is hele andere muziek dan dat wij maken met Zoo Children, maar ik heb er heel veel van geleerd als gitarist zijnde. Ik denk dat ik degene ben die altijd op zoek is naar het herkenbare themaatje en de pop-essentie van de songs die we schrijven.”

David Bowie – Heroes
Op zoek naar nieuwe inspiratie en vluchtend voor een zware drugsverslaving verruilde Bowie feeststad New York voor het door de Koude Oorlog verscheurde Berlijn. Dit markeerde de start van een trilogie aan albums die nog steeds staat als een van de beste werken van de dit jaar gestorven mega-artiest. Het beïnvloedde een hele generatie aan muzikanten en er ontstonden zelfs hele nieuwe genres rond de instrumentale ambient-songs op ‘Heroes’.

David: “Dit is hét album waardoor wij erachter kwamen wat we als groep wilden doen. Het heeft de fundering neergelegd voor zoveel dingen die later kwamen. Je hebt natuurlijk ook hele goeie platen van the Smiths, Talk Talk en the Cure in dit genre (we zouden nog uren kunnen doorzagen over het album ‘Disintegration’ van die laatstgenoemde) maar voor ons was dit album toch echt het startpunt. Bowie is sowieso een Godheid en het spel van Robert Fripp is op deze plaat echt onnavolgbaar, maar dat terzijde. We zijn het als band op creatief vlak zeker niet altijd eens maar wanneer we even inspiratie nodig hebben komen we nog erg vaak terug bij deze plaat.”

Soms zijn Gouwe Lempkes de lievelings van artiesten, soms hebben ze wel wat invloed gehad maar niet veel meer dan dat, bij Zoo Children hebben ze de band en het bandgeluid echt gevormd. En dat is terug te horen op debuut-EP ‘Reveries’, die de band live zal spelen op Club 3voor12/Eindhoven, 17 september in de Effenaar. Naast Zoo Children treden die avond ook collegatalenten Mr. Guy Fox en Timecop 1983 op.