De vijf Gouwe Lempkes van Timecop1983

De vijf beste platen aller tijden volgens Eindhovense artiesten, met deze keer synthwave-sensatie Timecop1983

Timecop1983 ,

Op zaterdag 17 september vindt er weer een nieuwe Club 3voor12/Eindhoven plaats. Doel zoals altijd: het beste van de Eindhovense muziekscene presenteren aan het Eindhovens publiek, op het hoofdpodium van de stad: de Effenaar. Volgens vast gebruik worden de acts vooraf voorgesteld door middel van hun vijf Gouwe Lempkes, oftewel hun vijf favoriete platen aller tijden. We trappen af met clubavond-headliner Timecop1983. Dit synthwave-project van Eindhovenaar Jordy Leenaerts combineert 80's synths met het beste uit de hedendaagse elektronische muziek. Niet verwonderlijk dat Timecop1983 een handvol moderne klassiekers selecteert als zijn absolute favorieten.

Fat Freddy’s Drop – Based On A True Story (2005)
Toen ik deze plaat voor het eerst hoorde had ik nog nooit van ska gehoord. Een huisgenoot uit mijn studententijd in Breda draaide deze plaat erg vaak en aangezien de muren van ons studentenhuis zo dik waren als een stuk karton moest ik wel meeluisteren. Dat heeft me deze Nieuw-Zeelandse band zeer doen waarderen. Het is een erg lekkere mix van ska, reggae en hiphop met hier en daar een erg lekkere synthesizersolo.

Alle nummers op dit album sluiten perfect op elkaar aan en geven me altijd een echt vakantie gevoel. Als het zonnetje schijnt zet ik regelmatig deze CD op in de auto met het volume vol open. Een heerlijk gevoel is dat! Vooral wanneer de track ‘Ray Ray’ speelt met die gruwelijke synthsolo!

Electric Youth – Innerworld (2014)
Dit is het debuutalbum van de band dat er persoonlijk voor heeft gezorgd dat ik de muziek maak die ik nu maak. Voordat ik begon met Timecop1983 maakte ik allerlei soorten muziek; van klassiek tot hardcore, maar ik maakte nooit iets af. Omdat dat nergens toe zou leiden besloot ik me te focussen op één bepaalde soort muziek, alleen wist ik nog niet wat. Toen hoorde ik ‘A Real Hero’ uit de soundtrack van de film Drive (2011). Toen wist ik het: dit is wat ik wil doen, dit is de muziek die ik wil maken!

Ondanks dat ‘A Real Hero’ dus al wat ouder is zijn ze in 2014 pas met hun debuutalbum gekomen waar deze track ook op staat. Ze hebben er bewust voor gekozen om niet meteen een plaat uit te brengen omdat ze met een album wilde komen waar ze zelf écht tevreden over waren. Daar is ‘Innerworld’ het resultaat van en naar mijn mening heeft dat zeker zijn vruchten afgeworpen! Het is een plaat geworden dat een verhaal vertelt vol nostalgie.

Symmetry – Themes for an Imaginary Film (2011)
Als er één album een verhaal vertelt dan is het dit album wel voor mij. Er wordt gezegd dat Johnny Jewel (Chromatics, Glass Candy) het schreef als soundtrack voor de film Drive (2011), maar dat het uiteindelijk niet gebruikt is. Je hoort in veel tracks van het album de basis voor tracks van Chromatics en Glass Candy die uiteindelijk wel zijn gebruikt in de film, maar ook veel soundtrackachtige tracks.

Het is niet echt een dansplaat ofzo, je moet er echt even voor gaan zitten en je er volledig in op laten gaan. Pas dan kan je de genialiteit van de plaat helemaal leren waarderen. Wat Jewel doet met soms maar één of twee geluiden vind ik echt geweldig. Zoveel emotie in zulke minimalistische tracks: geniaal!

Ik vind het idee van het schrijven van een album voor een denkbeeldige film zo vet! Na het horen van dit album ben ik daar zelf ook mee begonnen. Het leek me cool om dat eens te proberen en om een verhaal voor een film uit te beelden in muziek.

Daft Punk – Discovery (2001)
Ik ben groot fan van Daft Punk en vind al hun albums goed (alleen hun laatste vind ik niet veel aan; te veel echte disco), maar ‘Discovery’ steekt daar met kop en schouders bovenuit. Ook erg cool is de film die ervan gemaakt is: Interstella 5555. Het heeft die echte Daft Punk-sound met gesampelde discotracks, gemixt met vocoders en pompende drumlijnen.

De hits ‘One More Time’ en ‘Harder, Better, Faster, Stronger’ komen van dit album, maar mijn favoriete tracks van het album zijn ‘Something About Us’ en ‘Face to Face’.

Dan Le Sac vs Scroobius Pip – Angles (2009)
Normaliter ben ik geen fan van hiphop, maar Dan Le Sac vs Scroobius Pip zijn daar een uitzondering op. Ze maken hiphop met elektronische beats gecombineerd met zang, gesproken woord en rap lyrics. De rapper (Scroobius Pip) schrijft poëtische teksten met  een verhaal. Het album staat vol met statements tegen de manier waarop we denken of leven. Het wil ons iets vertellen.

Vaak werkt dat juist averechts en denk ik “jaja, het zal wel…”, maar deze teksten gaan diep en hebben mij meer dan eens aan het denken gezet. Vooral de track ‘Tommy C’ vind ik sterk.

De kans dat hij gaat rappen is heel klein, maar benieuwd hoe deze vijf klassiekers de muziek van Timecop1983 beïnvloeden? Kom dan 17 september naar Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar. Naast Timecop1983 treden ook Mr. Guy Fox en Zoo Children op.