Dat we vorige week nóg meer aftelden naar het nieuwe jaar dan anders, staat vast. Maar hoe komt dat jaar er in muzikaal Den Haag eigenlijk uit te zien? Voor deze serie interviews nodigden we lokale bobo’s, artiesten, initiatiefnemers en nachtbrakers uit voor een digitaal Haags bakkie en een frisse blik op wat komen gaat. Alles is al ruim negen maanden dicht, is dat reden tot zorg? En komt het nachtleven zoals we dat kennen ooit nog terug? Pat Smith en Joris van der Poel lichten een tipje van het mondkapje op over het nachtleven in 2021.

Joris, Pat, welk cijfer geven jullie het nachtleven van 2020?

Joris: “We hebben twee goede maanden gehad voordat we dicht gingen, dus dan kom je op een 1,5 - misschien 2. Daar moeten we het maar mee doen.”

Pat: “De strijdkracht moet ook beloond worden, op dat gebied is het een ruim voldoende. Maar het nachtleven zelf, daar ben ik het met Joris eens: 1,5.”

Geen hoge cijfers. Logisch, er was sinds maart ook helemaal niks te doen. Inmiddels zijn we maanden verder en is er nog altijd niets open, is dat reden tot zorg?

Pat opent het vuur: “Er wordt niet eens over het nachtleven gepraat, dat is nog wel het meest zorgelijke! De deuren gaan niet open, dus er wordt geen geld verdiend. En zonder geld blijven er steeds meer deuren dicht.”

De Nachtburgemeester vervolgt zijn betoog: “Het lijkt er soms een beetje op dat het moedwillig klein gehouden wordt, zodat er nog minder aanbod is als het nachtleven weer terugkomt. En zo gaat het de illegaliteit in, of komen er mensen op de proppen met geld dat niet eerlijk verdiend is. Als gemeente zou je dat onder controle moeten willen houden. Ik zou het ook fijn vinden als er meer Haagse bedrijven betrokken worden bij het uitrollen van plannen van de gemeente. Nu worden daar vaak bedrijven uit andere steden voor benaderd en dat kost altijd extra geld. Dat is zonde.”

Joris vult aan: “Het was een makkelijke bijkomstigheid om niets over het nachtleven te zeggen, dat kwam iets te goed uit. Maar we hebben zelf ook niet een brug geslagen voor het nachtleven. Bij wie erover gaan wordt het nog steeds gezien als uit de hand gelopen studentenfeestjes. Ik snap dat beleidsmakers niet twee dagen per week in een club staan, maar er is wel onbegrip. Op poppodia is goed grip, nachtclubs niet, dat is te spannend.”

Met wie spreek ik?

Even Zoomen met...

Joris van der Poel – Eigenaar het Magazijn, tourmanager The Indien & Son Mieux
Pat Smith – Nachtburgemeester, zanger van Splendid en nog veel meer

Achtergrond

Scholen dicht. Streep door grote evenementen. Horeca gesloten. Nachtleven op slot. Tussendoor een beetje lucht, en vervolgens nog harder op slot. Voor veel sectoren was 2020 vanaf 15 maart op z'n zachtst gezegd geen makkelijk jaar. De 'intelligente lockdown' bood maar weinig perspectief, helemaal voor het nachtleven. Dat het Magazijn afgelopen november definitief haar deuren sloot was gezien de situatie onvermijdelijk. Geen omzet, geen vooruitzicht op verbetering, weken veranderen in maanden. Als alles weer open mag, iets wat nog maanden kan duren, kunnen we gaan puinruimen. Pas dan weten wat er over is van het Haagse nachtleven.

Pat, doe jij daar wat aan als Nachtburgemeester?
“Een brug slaan naar de beleidsmakers, dat hoort zeker bij mijn rol als nachtburgemeester. Ik heb goed contact op het stadhuis. Er wordt veel gepraat, ook over de toekomst na corona. De gemeente wil echt wel meewerken om daar wat moois van te maken. Daar zijn wel oren naar.”, licht Pat toe.

Dat klinkt positief, maar niet alles gaat voor Pat snel genoeg: “Over bijvoorbeeld compensatie, daar wordt dan heel lang over gedebatteerd… Of het tijdelijk omzetten van een nachtclub-vergunning naar restaurant, dat kost veel geld en duurt lang... 1600 euro en acht weken wachten, dat kan in deze tijd niet. Dat kan ervoor zorgen dat je nek omgedraaid wordt.”

Joris moest eerder dit jaar de deuren van het Magazijn definitief sluiten, maar heeft begrip voor de situatie: “De gemeente is heel welwillend, maar ook zij zitten aan regels vast. Wij deden 150-200 nachten per jaar, dat is een hele hoop omzet. Je kan niet zoveel ton bij elkaar crowdfunden om kostendekkend te draaien. En de gemeente had alles wel de hele tijd kunnen betalen, maar ik snap dat daar geen geld voor is. Waar het kon heeft iedereen geholpen en steun geboden, maar de tap moet open… anders verdien je geen geld. Zolang dat niet kan, kan je nog vanalles proberen, maar dat heeft geen zin.”

Hoe zien de twee nachtbrakers de toekomst voor zich? Komt het nachtleven zoals we het kenden ooit terug?

Joris: “Mensen hebben de drang om te dansen, spannende dingen te ontdekken en vrienden te maken. Ik denk dat het nachtleven als iets mooiers terugkomt, dat mensen gaan inzien wat voor henzelf het belang van de nacht is. Het zal niet alleen meer stappen zijn, maar een soort sociaal-community-club-idee.”

Pat: “Daar ben ik het mee eens. In de vorige eeuw had je de roaring twenties. Dat was ook na een pandemie, de Spaanse griep. Je zag dat het een aantal jaar duurde voordat het terugkwam. Maar toen het terugkwam, was dat wel vier keer zo hard.”

"Dan moet je op een bank gaan zitten en naar een band of DJ kijken. Het is een soort martelgang."

Pat Smith

We beginnen binnenkort als laatste land in de EU met vaccineren, dus het zal nog wel even duren voordat de roaring twenties van deze eeuw beginnen. Moeten we het in de tussentijd dan maar met zittend uitgaan doen?

“Voor mij is die vorm niet voor herhaling vatbaar. Dat was zodat we de huur konden betalen en om kosten te dekken. Daar gaat de nacht niet om, de nacht gaat om dicht bij elkaar zijn en samen iets ongeschreven moois opzetten. Tafels en stoeltjes horen daar niet bij.”, legt Joris uit.

Pat: “Ik werd er echt treurig van. Ook in PAARD en het Magazijn ben ik bij livestreams geweest. Dan moet je op een bank gaan zitten en naar een band of DJ kijken. Het is een soort martelgang, je wilt alles loslaten maar het mag niet. Het is prachtig hoor, al die initiatieven, maar het hoort niet bij de nacht.”

Wat moeten we dan?

Pat: “Het kruit is ook een beetje op. De ervaring is dat als je een idee hebt, de kans zeker vijftig procent is dat het sneuvelt. Dat is best vermoeiend als je ergens veel tijd in stopt, zoals Samen Uit Samen Thuis ergens in mei. Dat werd dan verboden, maar er zit wel drie weken werk in met vier man terwijl dat helemaal volgens de toen geldende regels was uitgetekend. Als het een keer mislukt ga je het nog een tweede keer proberen, als dat ook mislukt dan ga je het niet meer proberen. Dat kost gewoon te veel tijd.”

Joris is het daarmee eens: “Ik denk dat iedereen klaar is met dingen onder omstandigheden te organiseren. Er is veel strijdkracht als alles weer mag, maar onder restricties… daar is iedereen wel een beetje klaar mee. De gemeente kan eens in de zoveel tijd wel met een subsidiepot aankomen, daar doen dan echt wel mensen aan mee, maar dat gaat niet van harte.”

“Ik denk dat iedereen klaar is met dingen onder omstandigheden te organiseren."

Joris van der Poel

Conclusie?

Pat: “De nacht blijft en komt terug als een gigant, maar we moeten nu nog even op de blaren zitten. Ik ben een rasoptimist, maar het zou leuk zijn als er weer wat mag en dat we niet meer op het strafbankje zitten.”

Joris: “En we moeten nu onze zaakjes beter gaan regelen. De lobby moet veel sterker, het belang moet duidelijker zijn, voorlichting en educatie moet beter. Daar moeten we op inzetten. We weten nu hoe hard ze ons kunnen laten vallen, we moeten zorgen dat dat niet nog een keer gebeurt. Ik maak me geen zorgen om de terugkeer, het nachtleven wordt sowieso beter dan in 2020!”