Joris van der Poel schijnt een van de hardst werkende mannen in de Haagse muziekscene te zijn. Hij is de tourmanager van The Indien, The Deaf, Machete Nightclub en EUT, speelt sinds kort in Tears & Marble, doet de productie van Sniester en heeft net bekend gemaakt de programmeur te worden van het nieuwe poppodium/club (werknaam) Quantum. De Quantum moet hét middelgrote podium worden waar Den Haag naar hunkert. Als iemand daar het juiste C.V. voor heeft, is dat Joris wel, dus de verwachtingen zijn hoog. Voordat hij de tourbus inspringt met Tears & Marble richting Paradiso spreken wij met hem af op de Grote Markt. We willen alles weten. Tijd voor een Oh Ja Joh?!

Naam
Joris Willem Ariën van der Poel

Geboortedatum en -plaats
27-12-1989 in Oegstgeest

Broers/zussen
Een zusje, Anne en een broer, Gijs. Anne is twee jaar jonger en Gijs is 29.

Huisdieren
Ja, twee katten, Bram en Flip

Sport
Te weinig. Ik squash, met de rest van de Haagse muziekscene. We zijn met z’n 25en ofzo, heel leuk! Je kan daardoor echt elk moment van de dag gaan squashen met iemand uit de Haagse muziekscene. Goed idee voor een item ook. Kan je iedereen in z’n sportkleding zien, haha. En ik ga een keer per jaar snowboarden.

Beste gewoonte
Goede vraag. Ik denk dat ik best weinig ego heb en dat daarom tourmanagement mij ook best goed afgaat.

Slechtste gewoonte
Ik vind het heel leuk om heel hard te werken en ik ga er dan ook automatisch vanuit dat andere mensen het ook heel leuk vinden om heel hard te werken. Ik word dan wel eens ongeduldig als mensen dan ook niet op zondagnacht nog willen werken. Dat eigenlijk. Ik verwacht van andere mensen dat ze even hard willen werken als ik en dat is gewoon niet zo. Ik ben ook super competitief en kan erg jaloers zijn. Ik kan echt de sickste show als voorprogramma in een uitverkochte Melkweg spelen, maar als ik dan zie dat een andere band bij 3FM is geweest. Ja, dan slaap ik echt slecht, zo jaloers kan ik zijn. Maar ik ben alleen op professioneel vlak jaloers hoor.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik heb mensen heel lang zichzelf laten inschrijven voor goede doelen. Ik verkocht goede doelen op straat, dat heb ik heel lang gedaan. Daar schaam ik mij een beetje voor. Je wordt er niet echt een leuk persoon van. Mijn vrienden wilde niet met mij afspreken na een dag werken, haha. Ik heb er zelf ook een ontzettende hekel aan. Ik stond heel vaak voor de Etos. Haha, ik was er zo één! En daarom schaam ik mij ervoor.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sushi. Of, trouwens, synthesizers eigenlijk. Uit webwinkels. Soms uit Duitsland, soms uit Den Haag.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Koffie.

Favoriete plek in Den Haag
Grote Markt. Ik hoop dat dat binnenkort iets anders is, haha. Je kent hier iedereen, het is altijd leuk, er gebeurt van alles. Het wordt niet altijd goed aangekondigd wat hier gebeurd, maar dat is juist leuk. Zonder dat je het van tevoren weet loopt je dan soms naar binnen en zie je iemand draaien of staat er een band te spelen. Binnenkort wordt de Quantum natuurlijk de leukste plek van Den Haag, maar dat is gelukkig niet ver weg, dus dan kun je naar allebei.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik ben ooit in Den Haag blijven wonen omdat de SuperMarkt er was en Walk The Line festival. Die zijn allebei weg. Dat is dan ook exact wat ik zou willen veranderen aan Den Haag. Dat er weer een festival á la Walk the Line komt. Sniester vult dat voor een groot gedeelte dat gat op. En dat er weer een klein middelgroot podium/club komt. Dus dat ben ik zelf maar gaan doen!

Stamkroeg
Tot nu toe de Zwarte Ruiter.

Beste Haagse initiatief
Dat wordt de Quantum. Tot nu toe was dat Sniester.

Haagse band van het moment
The Indien. Die staan aan de vooravond van iets heel groots. Groter dan alles wat we nu hebben in Den Haag. Ze hebben net een platencontract getekend in het buitenland. Ik heb ze natuurlijk al 200 keer gezien, want ik mag als tourmanager altijd aan de zijkant van het podium kijken. Ja, dat gaat heel groot worden. Ze zitten nu in de studio, daar gaan echt mooie dingen uit komen.

Onderschat in de Haagse muziekscene?
De exportsubsidie vanuit het HPC. Dat wordt echt onderschat. Veel mensen weten er ook niet van. Dat geld zorgt ervoor dat Haagse bands kunnen touren in het buitenland. Daar heb ik in het verleden wel heel fijn gebruik van kunnen maken, met FARA en Atlantic Attraction. We hebben twee keer een hele Europa tour kunnen doen. Son Mieux is er mee naar Zwitserland gegaan en Woof! Woof! Ridicule heeft er gebruik van gemaakt en zo zijn er nog meer bands. Dat zijn geen hele grote bedragen, maar het kan wel een groot deel van je verlies oppakken. Alle beetjes helpen.

Overschat in de Haagse muziekscene?
Iets wat bijna elke band overschat. Het effect van een EP-release. De release zelf is heel belangrijk, maar het feestje boeit niemand iets. Als je een volle Zwarte Ruiter hebt, gebeurt er de volgende dag helemaal niks. Behalve dat mensen een heel leuk feestje hebben gehad. De mensen die op dat feestje komen, horen het toch wel. Je moet zorgen dat de mensen die er niet zijn het juist horen. Heel veel bands stoppen al hun energie in dat feestje. Dat is gewoon zonde. Als je niet veel tijd hebt, zorg dat heel de wereld je muziek hoort. Maar dat feestje, tja. Heb ik in het verleden zelf ook wel eens overschat.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Taymir! En Soul Sister Dance Revolution als die uit elkaar gaan. Ik hoor zo weinig van ze en hoop niet dat ze uit elkaar gaan. Als ze uit elkaar gaan voordat dit interview wordt gepubliceerd, wil ik er graag SSDR van maken. Je mag er sowieso wel bij zetten dat ze niet uit elkaar mogen gaan, haha. Maar als het gaat om bands die echt al uit elkaar zijn, dan absoluut Taymir. Dat klopte gewoon, die waren er echt bijna. Er lagen dingen klaar in het buitenland, zij hadden de kans om Den Haag op de kaart te zetten. En bands meenemen naar het buitenland. Maar ja, toen gingen ze andere dingen doen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met de tourmanager van Foals.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Werk. Dan ben ik plannen aan het maken. Vaak werk ik ‘s avonds te lang door en dan ga ik direct daarna slapen. Dan blijft het in mijn hoofd doorspelen. Heb ik een idee en wil ik het meteen opschrijven enzo. Ik blijf in mijn hoofd een beetje doorwerken.

Joris van der Poel

Beste nummer aller tijden?
Transatlanticism van Death Cab For Cutie en qua tekst is dat Such Great Heights van The Postal Service, dat is ook van dezelfde zanger.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Pasta. Of Africa van Toto, haha. Is dat nog een guilty pleasure? Volgens mij mag dat tegenwoordig gewoon weer. Ignition van R.Kelly staat ook wel heel hoog. Dat is wel echt een guilty pleasure, Toto is eigenlijk wel ok.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Que Si, Que No van Jody Bernal. Die kreeg ik, haha, niet zelf gekocht. De eerste die ik zelf heb gekocht was Take Off Your Pants and Jacket van Blink 182. Dat kreeg ik niet van mijn ouders, dus die heb ik toen stiekem gekocht.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik ben heel erg veel aan het luisteren naar the Daily Mix die je van Spotify krijgt. Daar luister ik deel 1 en 3 vooral van. Ik luister ook veel naar S U R V I V E. Dat zijn echt onwijze synthesizernerds, maar échte synthesizernerds. Stonden vorige week ook in Bitterzoet. Stinkt gewoon naar zweet als je binnenkomt. Ze hebben de theme song van Stranger Things ook geschreven. Alles was analoog en iedereen stond alleen maar naar die guys te kijken met open mond. En Fatherson, ook laatst geweest. Ik blijf meestal na een optreden een beetje in die vibe hangen.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Ik ga hier heel veel schenen mee schoppen, maar the Beatles. Daar heb ik echt een onwijze grafhekel aan. Dat komt echt door mijn muziekleraar. Die heeft mij op school zes jaar lang bij the Beatles laten spelen. Ik heb letterlijk zes jaar lang alleen maar nummers van the Beatles moeten spelen op school. De muziekleraar was awesome, maar hij was zo fan van the Beatles dat ik er in mijn rebelse puberteit volledig tegen afgezet heb. Ik kan het niet meer horen. Als ze met nieuw werk zouden komen, ok, maar tot die tijd, haha. Ik weet niet wat het is, maar ook muziek die heel direct geïnspireerd is door the Beatles, kan ik niet naar luisteren. Dat is echt verpest voor mij.

Bron van inspiratie
Veel concerten vooral. Daar is waar ik muzikaal in ieder geval veel inspiratie uit haal. En qua plek, Berlijn. Ik probeer een of twee keer per jaar naar Berlijn te gaan. Daarom is touren in het buitenland ook zo fijn. Daar zie je gewoon hoe het moet. Het is daar op een bepaalde manier vies, maar toch ook weer mooi. Dat oude Duitse zit er nog heel erg. Maar ook qua uitgaan klopt het daar gewoon. Muziekscene is top, de mensen zijn super vriendelijk. Het komt daar gewoon allemaal bij elkaar.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja. Ja, eigenlijk wel. Ik dacht eerst dat ik hier zou studeren en zo snel mogelijk weg zou willen. Ik zat toen vooral in Scheveningen, omdat daar de Hotelschool zit. Scheveningen is in de zomer heel leuk, maar in de winter vond ik het verschrikkelijk. Maar ik vind Den Haag heel leuk. Zeker als we met de Quantum aan de slag gaan. Tja, ik ben wel echt verliefd geworden op Den Haag.

Vraag van Jaco: Wanneer denk jij dat SFB vrijkomt?
Ik hoop zo snel mogelijk. Ik denk dat ze over 8 jaar vrijkomen. Ik vind het naar voor ze, en daarmee praat ik niks goed, maar dat ze nu waarschijnlijk als voorbeeld worden gebruikt, omdat ze bekend zijn. Terwijl ze, toen ze het deden, nog helemaal niet bekend waren. Daardoor wordt iemand als zondebok gebruikt. Ze zijn ook gewoon de Haagse hiphoppers, dus we hebben ze ook gewoon een beetje nodig. [red: inmiddels is SFB vrij)

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wanneer wil je in de Quantum komen spelen/draaien?

De beste liedjes, volgens Joris van der Poel