De bierviltjes waren al gedrukt en er werd massaal gestemd. De verkiezing van de nieuwe nachtburgemeester had een groot feest moeten worden. Echter gooide een virus roet in het eten en werd de bloedstollende strijd tussen Cary van Rheenen en winnaar Pat Smith met een livestream in Het Magazijn afgedaan. Minder spannend maar niet minder belangrijk. Net als de taak van de nieuwe burgervader na 18:00, want ondanks de pandemie is er nog genoeg te doen. Op een veilige anderhalve meter afstand vroegen wij Pat hoe zijn eerste maanden zijn verlopen.

"Het is nu iets van zeven weken sinds ik nachtburgemeester ben geworden. Eigenlijk begon het tegelijk met de quarantaine.", vertelt Pat Smith. Hij zit, op anderhalve meter afstand, in zijn woonkamer op de bank. Onze eerste gedachte is dat deze eerste weken tegen zullen zijn gevallen, geen enkele uitgaansgelegenheid is immers open. Pat is het daar niet mee eens: "Er is juist veel te doen nu, alleen is de aard van het werk veranderd. Waar de functie in eerste instantie fysiek zou zijn, komen nu allemaal problemen bovendrijven die op een andere manier opgelost moeten worden." De nachtburgemeester legt uit hoe juist in deze periode bepaalde problemen makkelijker te spotten zijn. "Waar je eerst moest inventariseren om te zien waar de problematiek ligt, komt dat nu allemaal aan het oppervlak. De mensen die het eerst in de problemen komen, hebben jarenlang steun gemist." Op het moment is Smith bezig met het in kaart brengen van juist deze instanties en te kijken hoe dit het beste opgelost kan worden.

Volgens Pat is het voorlopige plan om, binnen de gestelde kaders, zo snel mogelijk te werken naar een heropening. "Tuurlijk moet iedereen zich aan de regels houden. Maar als zowel de cultuursector als de horeca de deuren weer kan openen kan er weer gewerkt worden naar een normale situatie."

Verbinding

Een van de andere kanten van het nachtburgemeesterschap is de constante vraag om instanties te promoten of te helpen met een nieuw project. Zo hielp Smith de Grote Markt volhangen met vlaggetjes. "Nachtburgemeester zijn is natuurlijk een publieke functie. Ik ging er ook wel van uit dat ik voor veel initiatieven gevraagd zou worden, die zijn nu alleen anders dan in eerste instantie verwacht. Maar je moet wel zichtbaar zijn voor de mensen die op je gestemd hebben." Daarnaast is de nachtpoliticus een van de initiators van 'Samen Thuis, Samen Uit', een online stapavond waar heel stappend Den Haag gerepresenteerd moet worden. "Dit organiseert de stichting Nachtburgemeester Den Haag onder andere met PAARD en Popradar. We proberen verbinding te laten zien, want daar draait het nu om. Je kan gaan zitten klagen en elkaar zwart maken, maar het is belangrijk juist nu samen te werken.", aldus Pat Smith.

Ook vragen wij Pat naar zijn mening over het advies voor het nieuwe Kunstenplan dat onlangs uitkwam. In het advies staan wat harde woorden over bekende en geliefde culturele instanties. Maar wat het advies betreft blijft de nachtburgemeester genuanceerd: "Het blijft een advies, dus dat betekent niet dat het nu met een hamerslag bepaald is. Daarnaast ben ik geen politicus, ik heb er geen inspraak in en mijn mening doet er niet veel toe." Smith geeft aan volledig te vertrouwen in de expertise en goede wil van de commissie. "Er vallen altijd klappen, maar ik denk dat er genoeg moois op kan staan nu."

Drugsgebruik

De verkiezing won Pat 57,3% van de stemmen, van concurrent Cary van Rheenen. De campagne van Pat was voor een deel gestoeld op transparantie en voorlichting met betrekking tot het gebruik van drugs in het Haagse nachtleven. "Het is heel belangrijk dat daar aandacht aan wordt besteed, juist nu!", begint Pat. Wij stelden hem de vraag met een blik op de toekomst maar volgens de nachtburgemeester is het probleem nu groter dan ooit. "Mensen gebruiken nu ook drugs, maar dan thuis. Thuisgebruik in een soort van isolement is veel slechter te onderzoeken en daar kan ook veel minder worden voorgelicht." Volgens Smith is zijn instanties als Drugskompas en Unity daar onderzoek naar aan het doen en ook bij de GGD is het probleem bekend. "Het probleem ligt hem in dat mensen die voor de lockdown in het uitgaansleven recreatief drugs gebruikten dat nu thuis kunnen doen. Omdat er verder niets te doen is, bestaat de kans dat dit recreatieve gebruik dan snel uitgroeit naar hogere mate van gebruik en misschien zelfs verslaving. Dat moeten wij voor zijn." De noodzaak van educatie omtrent drugsgebruik is volgens Pat onverminderd groot.

Olietanker

Ondanks zijn nieuwe functie blijft Pat onverminderd muziek maken. Want zowel Splendid als zijn soloproject blijven doorgaan. Volgens Pat is dit ook wel redelijk makkelijk te combineren. "Live optreden gaat nu natuurlijk al helemaal niet, dus op het moment blijft het beperkt tot streaming en schrijven. Maar ik ga ook gewoon door met het maken en uitbrengen van muziek. Dat is uiteindelijk ook mijn hoofdinkomen." Zo vertelt de zanger dat zijn volgende release 27 mei gepland staat. "De single gaat 'Rich Man' heten en gaat over rijkdom die eigenlijk gewoon van binnenin zit. Het gaat niet om alle IKEA spullen die je hebt, maar gewoon over dat de rijkdom die je van binnen hebt." Wel is het team rondom het soloproject iets veranderd. "Ik werk nu veel met Sven Figee (bekend van onder andere Sven Hammond)."

Wat Splendid betreft is de frontman duidelijk. "We mogen nu niet met z'n allen in de studio zijn. We hebben wel elke dinsdagavond een Zoom-gesprek. Maar we kunnen niet echt muziek maken." Volgens Pat is dat ook geen ramp. "Splendid is ook niet echt een speedboot die in korte tijd van nul naar honderd gaat, het is meer een olietanker die toch wel door blijft varen."