Een halve trap, “moet nog gemaakt worden”, geen bar, “komt er nog in” en een kakofonie aan gehamer en gezang van werklui. Niets in deze donkere kelder doet dàt vermoeden waar Joris van der Poel en Arend Lakke juist het volste vertrouwen in hebben; hier opent over een maand een nieuwe ambitieuze club haar deuren. Een club voor de liefhebber. “Kijk, wat ons betreft hoeft er niet zo heel veel meer te gebeuren. De elektra moet erin en er moeten speakers hangen, maar veel meer gaat het niet worden.”

Het Magazijn wordt dus de nieuwe club waar al een tijdje geruchten over de ronde doen. Op 6 juli opent de kelder onder Bleyenberg haar deuren voor het publiek. Het Magazijn gaat zich enkel richten op elektronische muziek. En al zitten we nu nog op stoelen die in het karton verpakt zitten, Joris en Arend kijken nu al met een verliefde blik rond door ‘hun club’ wanneer zij praten over hun idee achter Het Magazijn.

“Wat Den Haag goed kan gebruiken is een plek waar je komt voor elektronische kwaliteitsmuziek. Waar je niet komt om even een biertje drinken, maar komt voor de ervaring, het dansen, en je even te laten gaan, helemaal jezelf kan zijn” aldus Arend, Joris valt hem bij: “We willen een plek creëren waar we zelf ook graag uit gaan. Dat zijn nu de PIP, HOOP of Whoosah. Maar op die plekken is niet altijd hetzelfde aan de gang. Je moet in Den Haag puzzelen en geluk hebben. Bij ons kun je op vrijdag en zaterdag (en later ook donderdag) terecht voor dezelfde ervaring.”

Het Magazijn bevindt zich onder het pand van Bleyenberg, de nieuwe horecalocatie aan de Grote Markt. “Ik kende eigenaar Torsten Heeres van mijn tijd bij de Supermarkt. Hij zei ‘ik heb een kelder, wil je daar wat mee?’ Ik kreeg natuurlijk tranen in mijn ogen.” Arend en Joris kennen elkaar van hun FARA en nu spelen ze samen in Tears and Marble. En nu beginnen ze dé danceclub van Den Haag?   

“Nee niet dé danceclub van de stad. Je moet je realiseren dat we echt een heel klein clubje zijn. De brandweer zegt nu dat er 130 man inpassen, maar we willen eigenlijk naar 150. Wel is het zo dat we kwalitatief hoogstaande elektronische muziek gaan boeken.” Heel niche dus? “Niet niche, maar wel een plek waar je echt voor de muziek komt. Hier geen vrijgezellenfeesten. Er gaat hier een bepaalde sfeer en anonimiteit hangen, we willen het echt een kelder houden.”

Joris beschrijft een typisch weekend in Het Magazijn: “Een bezoeker begint hier het liefst lekker in zijn eentje te dansen in de rook van de rookmachine. Op vrijdag gaat de avond District25 Invites heten, want zij pakken de vrijdag op (District25 organiseert dit weekend The Crave Festival). Uiteindelijk ontaardt de avond in een groot gezamenlijk feest. De zaterdagavond kan daarna bijvoorbeeld in het teken staan van de italo/disco van een bekende buitenlandse naam. Als het maar inhoudelijk goed is.” Arend valt hem bij. “Er zijn een paar dingen die we belangrijk vinden. Het zal hier vrij donker zijn, mensen worden hier in hun waarde gelaten en iedereen zal zich hier gelijk voelen. En er hangt natuurlijk een heel goed geluidssysteem.”

Voor ons beeld, zijn er clubs in het binnen- of buitenland waar we Het Magazijn mee zouden kunnen vergelijken? Qua feel maar ook qua filosofie? “Misschien de Tresor in Berlijn, maar die is dan wel weer groter en wat plat. Dan misschien toch de OHM, die zit bij de Tresor in de buurt. Je kan ook denken aan clubs als Golden Gate in Berlijn, De School in Amsterdam of de Fabric in Londen, al zijn die qua formaat natuurlijk niet te vergelijken.” Wie aan Berlijnse clubs denkt, kan natuurlijk niet om het deurbeleid heen. Hoe gaat dat meespelen bij Het Magazijn? “We gaan natuurlijk regels hebben maar dat zijn hele normale huisregels. Het belangrijkste is dat je de gelijkheid snapt die hier hangt, iedereen moet gelijk zijn, van het publiek, de artiesten tot het barpersoneel. Als je dat niet snapt ga je hier ook helemaal geen leuke avond tegemoet. En natuurlijk geen grote groepen, geen kliekjes.”

“We zijn een kleine club, we staan natuurlijk snel vol. Met de vibe die we hopen neer te zetten zullen we waarschijnlijk ook mensen uit Rotterdam trekken.” Er is natuurlijk ook het gevaar dat je in het vaarwater gaat zitten van clubs als PIP en HOOP, zijn Joris en Arend daar bang voor?  “Natuurlijk is er zowel in muziek als publiek veel overlap. Maar ik denk juist dat het elkaar gaat versterken. We zitten midden in het centrum, hopelijk komen door ons nog meer mensen in aanraking met goede elektronische muziek, dan ontstaat er hopelijk een grotere scene, een grotere poel met mensen die bereid is om naar die muziek te gaan kijken. We denken eerder een brug te slaan. De elektronische scene kan nog een boost gebruiken, een club als PIP kan dat niet in zijn eentje trekken. Wij willen daar graag bij helpen en natuurlijk veel gaan samenwerken.”

Op zes juli opent het Magazijn haar deuren. Joris: “Het openingsweekend staat al helemaal klaar. Voor donderdag 6 juli houden we de line-up nog even geheim. Maar vrijdag hebben we dus District25 Invites staan en op de zaterdag Hubert Kirchner en de Berlijnse Eluize. Dat is dan direct ook de enige donderdag dat we deze zomer open gaan. We zijn vanaf 6 juli elk weekend open.”

En als de mannen dan echt mogen dromen. Arend: “Over een paar jaar hoop ik echt dat er een aantal namen zijn, en dat hoeven niet perse hagenaars te zijn, waar wij van kunnen zeggen. ‘Ja. Die zijn hier groot geworden, die hebben hier hun eerste stappen gemaakt.’ Als we dat voor elkaar kunnen krijgen hebben we denk ik een hele hoop goed gedaan. Zowel voor ons als het publiek zelf.”

Het Magazijn (van Bleyenberg)

De horecagelegenheid waar Het Magazijn onderdeel van wordt heet Bleyenberg. Het pand is gelegen aan het begin van de Prinsengracht en kijkt uit op de Grote Markt. De naam is een eerbetoon aan De Kwantum, de bouwmarkt die eerst in het gebouw zat. C.A.J Bleyenberg was de bedrijfsleider van de Kwantum en stond bekend om zijn uitspraken (“Het leven is een feest. Maar je moet zelf de muren behangen”) De nieuwe uitgaansgelegenheid bestaat uit vijf etages en zal bestaan uit een café-restaurant, koffiebar, Het Magazijn, een aantal meeting spaces en een rooftopbar.