Poppodium De SuperMarkt sluit de deuren

Haags podium per 1 januari dicht

Remco van der Ham ,

Na maanden speculaties is het hoge woord eruit. De SuperMarkt gaat dicht. Na iets meer dan zes jaar sluit het Haagse poppodium aan de Grote Markt per 1 januari definitief haar deuren. Reden voor de sluiting is met name de hoge huur van het pand en de teruglopende inkomsten. 3voor12 Den Haag sprak met programmeur Marco Bijsterbosch over de sluiting, maar ook over de toekomst.

Taymir, Soul Sister Dance Revolution, Woot, Supra Naturals, DropmiX, Fexet, Playground Zer0, Vuigtuig, Jon Tarifa, Charly & Gallus, Rosie, Noblesse, Drunktank, Naked, Robin Brock, Pitch Blond, ZiRe, The Bohemes, No Reply, Alkaloid, Mama Franko, The Levi's. Het is slechts een greep uit de acts die de afgelopen jaren een album of EP presenteerden in De SuperMarkt. “Al die albumpresentaties die we een plek hebben geboden, beginnende Haagse acts die tijdens De Versafdeling speelden, bands die bij ons begonnen zijn. Die plek verdwijnt nu. Met het wegvallen van De SuperMarkt valt er dus echt wel een gat voor Den Haag als popstad en hier is volgens mij geen andere plek voor in Den Haag”, aldus programmeur Marco Bijsterbosch. “Ook waren veel acts die later zijn doorgebroken in een vroeg stadium in de SuperMarkt te zien, zoals Kensington, Mister and Mississippi, Chef’Special, John Coffey, Nielson, Waylon, Jacco Gardner en Dotan.”

Marco legt uit waarom De SuperMarkt dicht gaat. “Voornaamste reden waarom we er niet mee door kunnen gaan, is dat het pand verschrikkelijk duur is. Eén van de duurste panden hier op de Grote Markt zelfs. Qua opkomst bij de live programmering gaat het eigenlijk best oké, maar de opkomst tijdens het nachtprogramma is heel erg teruggelopen. Ook geven mensen gemiddeld minder uit tijdens een avondje stappen.” Daar komt nog bij dat De SuperMarkt geen subsidie krijgt. “We hebben twee keer een afwijzing gehad bij Culturele Projecten, een keer voor programmaondersteuning en een keer voor De Versafdeling. Voor dat laatste kregen we als commentaar terug dat de gemeente wel wilde subsidiëren in cultuur maar niet wil investeren in een te duur pand. En daar hebben ze natuurlijk ook wel een punt. We krijgen wel subsidie voor de PopHotSpot, maar dat geld gaat naar alle festivals en evenementen die we organiseren op de Grote Markt en niet naar De SuperMarkt.”Een andere optie was een aanvraag binnen het vierjarige kunstenplan. “Ik zou ons daar nog best een goede kans voor geven, want we leveren wel degelijk een goede bijdrage aan Den Haag als popstad. Het volgende kunstenplan gaat echter pas in 2017 in en dat halen we niet. Zo’n lange adem hebben we niet meer.”
 
Toch gloort er nog hoop aan de horizon. “We zijn op zoek naar een nieuwe locatie waar De SuperMarkt in door kan gaan, maar er ligt nog niets in het verschiet. Het kan zijn dat we in februari al iets vinden, maar dat kan ook pas eind 2015 worden.” Marco legt uit waar dat nieuwe pand aan zou moeten voldoen. “We zoeken iets met ongeveer dezelfde capaciteit, tussen de 250 en 350 man, dat goed geïsoleerd (bijvoorbeeld een kelderpand) en natuurlijk een stuk goedkoper is. Ook hebben we het liefst iets in de buurt van de Grote Markt natuurlijk.” In dat nieuwe pand moet dan meer focus op live muziek komen. “Ik wil niet meer afhankelijk zijn van het nachtprogramma. Misschien dat we wel af en toe een feestje doen, maar niet meer standaard elke donderdag, vrijdag en zaterdag een dansavond.”
 
Het huidige pand van de SuperMarkt blijft wel in handen van de Grote Markt maar zal een nieuwe functie krijgen. “Het concept wordt nog uitgewerkt, maar er blijft wel horeca in, maar dan moet je meer denken aan een kroeg als bijvoorbeeld De Zwarte Ruiter of September met een dag- en avondfunctie. Er zal hier geen nachtprogramma komen.” Marco hoopt nu vooral op steun in de zoektocht naar een nieuwe locatie. “Ik denk dat veel mensen niet weten dat het slecht gaat met De SuperMarkt. Ik hoop dat dit nieuws een hoop reuring, reacties en misschien zelfs wel onvrede oplevert. Dat mensen hun stem laten horen en laten weten hoe belangrijk De SuperMarkt is voor een popstad als Den Haag. We willen heel graag De SuperMarkt voortzetten en ik hoop dat mensen ons helpen bij het vinden van een nieuw pand.”