Het jaar 2014 in citaten

“Een jaaroverzicht tussen aanhalingstekens”

Frank Veldkamp ,

Ook in 2014 heeft 3voor12 Den Haag weer veel - ruim 400! - artikelen gepubliceerd over alles wat zich in en rondom Den Haag op muzikaal gebied afspeelt. Naast recensies, nieuwsflitsen en vaste rubrieken, namen de redacteuren ook weer veel interviews af. We spraken met lokale, nationale en internationale artiesten en mensen die iets met muziek of cultuur in en om Den Haag te maken hebben. Hieronder een bloemlezing, in willekeurige volgorde, van de beste, grappigste en meest diepzinnige citaten uit 2014 om het jaar mee af te sluiten.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wel een poëtische ziel in zich heeft. Iemand met veel geld die een Ferrari koopt maakt ook een esthetische keuze.” - Olof van Winden (directeur Todays Art)

De laatste dertien noten zijn helemaal hetzelfde. Het is gewoon van mij.” - Haagse componist Ruud van Osch vindt dat zíjn liedje tweede is geworden op het Eurovisie Songfestival.

Hoe je jezelf moet promoten is voor ons ook nog een grote vraag, dat hebben we niet geleerd op het conservatorium.” - Maar Jara weet wel hoe je liedjes moet schrijven.

Ik ben een keer tijdens een buitenoptreden aangevallen door een meeuw. Hij is toen gestikt in mijn plectrum en daarna hebben we hem op de barbecue gegooid en opgegeten.” - Geert van Emden weet hoe je met criticasters omgaat.

Ik heb 20 euro gedoneerd voor die ‘Little Help From Our Friends’ actie van Taymir dus toen kreeg ik een plaat. Ik weet alleen niet of ik hem dan heb gekocht of gekregen.” - Valérie Scheffer is nog niet helemaal thuis in het crowdfundinggebeuren.

We willen zo bekend worden dat mensen niet zeker meer weten hoe ze het woord replaced nou moeten schrijven” - Replayced wil geschiedenis schrijven, te beginnen in het Engelse woordenboek.

Ik denk dat het heel tof zou zijn als we, in plaats van iets groots, ergens een eigen show kunnen doen. Een headlinershow, gewoon in een zwetend hok, die uitverkoopt.” - The Gypsy Liars heeft ambitie.

Normaal gesproken ben ik een gelukkige jongen, ik huil mezelf niet in slaap” - Anders Trentemøller is een gelukkig mens

Echt zonde dat van onze rijke Haagse popgeschiedenis maar een fractie kan worden vertoond in het te kleine Museum Rock Art” - Michel Rogier (CDA) zet zich in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in voor een Haagse Popmuseum.

Subsidie aan popcultuur moet niet ten koste gaan van alles.” - Aisha Akhiat (SP Den Haag)

Den Haag heeft de laagste huur- en woonlasten van alle grote steden in Nederland. Daar kan wel iets bovenop om de essentiële kunst- en cultuurfaciliteiten, voor onze stad te behouden.” - Wouter Booij (PvdA) legt uit nog maar eens uit dat subsidiegeld ergens vandaan moet komen.

Of het nu klassiek, indie of alternatief is, ik houd van veel dingen. Death metal dan weer niet. Ik luister graag naar Arcade Fire, maar ook naar Sting. Hiphop of r&b zet ik niet makkelijk op, maar kan ik toch ook wel waarderen.” - Martijn Bordewijk (D66) heeft een uitgesproken mening.

Rappers zitten op hun kamertje, nemen wat op en droppen dat in slechte kwaliteit. Een artiest treedt op en levert goede kwaliteit. Ik ben geen rapper, ik ben een artiest.” - Mehdi snapt het.

Een half uur lang alleen maar hard, alleen maar riffs, geen zang, geen rust, geen stops. Wij dachten: dat is teveel voor mensen. Maar blijkbaar niet.” - Timo van Doghouse laat zich verrassen door zijn publiek.

In de Albert Heijn bijvoorbeeld - die heb je hier ook in België - krijg je op jullie Konings- of Koninginnedag iets kleins bij je boodschappen, zoals een kroontje.” - De Belgische Coely heeft zich dankzij AH voorbereid op spelen op Life I Live, het voormalige Koninginnenach.

Als ik nu van het podium afstap zeg ik ook tegen mezelf: ‘Woow, wat eng dude, maar je hebt het overleefd’.” - Jett Rebel hoort soms stemmen in z’n hoofd.

Ook heb ik op Parkpop mijn allereerste stukje spacecake gegeten. Hierdoor werd het nog iets vrolijker allemaal.” - Casper van Kensington heeft goede herinneringen aan Parkpop.

"Wij reizen gewoon met een personenauto en slapen op de vloer bij mensen.” - Cooper tourt rock-’n’-roll style

Tijdens het overdubben werd er tegen Olivier gezegd: enkel slaan met de tamboerijn. Olivier begreep: op je enkel slaan. Dus heeft hij vervolgens een hele take tamboerijn geslagen op zijn enkel.” - The Breaks doet netjes wat er van hen gevraagd wordt.

Alleen de wc’s zijn minder geweldig. Die typerende urinelucht die daar zo rondhangt.” - Simone Simona (Epica) kijkt met gemengde gevoelens uit naar Parkpop.

Gisteren hebben we nog geoefend, en we speelden een nummer dat we niet rauw genoeg vonden. Toen hebben we een megasmerige synthesizer toegevoegd.” - Pangea houdt van rauw en smerig.

Het was een zware bevalling.” - The Great Communicators is geboren uit Klopje Popje.

En zo zit je op de zondagochtend met twee hardrockers naar Michael Jackson te luisteren.” - Barry van Vanderbuyst neemt het weekend en zijn platencollectie door.

De privé kwekerij van Neur is dusdanig gegroeid dat hij er fulltime aanwezig moet zijn om te bewateren, stekken, knippen, voeden en bewaken.” - Nieuwe carrière voor ex-kraai Neurbert el Halt.

Mijn ma was niet zo blij met die herrie.” - Nisse Bodin draagt thuis een koptelefoon.

Die keer dat we 3,5 uur hebben geploeterd op een mooie anekdote voor 3voor12 Den Haag maar we bleken er simpelweg geen te hebben.” - En tóch haalt Mik Adrian het citatenoverzicht 2014!

Maar we zouden net zo goed een piemel kunnen hebben hoor.” - De muzikanten van Bells of Youth blijken alle vijf vrouw te zijn.

Het concept wordt nog uitgewerkt, maar er blijft wel horeca in, maar dan moet je meer denken aan een kroeg als bijvoorbeeld De Zwarte Ruiter of September.” - Want dat hebben we nog niet op de Grote Markt. #RIP SuperMarkt

Bij Stork on Air moesten we kiezen tussen de Stones en de Beatles. Dan zeg ik Rolling Stones, en Mauro The Beatles.” - Remco Visker zag het vertrek van zanger Mauro Molenaar uit Garlic al aankomen.

Waarom moet je als band perse ergens de beste in zijn?” - Future Hearts heeft geen last van competitiedrang.

De Haagse Pop Prijs slaan we over, we gaan gelijk voor een Grammy.” - Three High Fiver gaat voor wereldfaam.

Scheveningen is toch het epicentrum van het surfen in Nederland.” - Geert Verhoeff van Surfdorp FAST wil niet verhuizen.

We speelden in het Rotterdamse Ahoy en ik wilde, zo’n twee minuten voordat ik op moest, maar één ding: hard wegrennen.” - Eller van Buuren mocht met zijn broer Armin mee naar Ahoy.

Het leven van een muzikant is elke dag één groot feest.” - Ed Struijlaart over zijn geslaagde beroepskeuze.

Popjournalisten moedigen luisteraars aan om ‘coole’ nummers ‘cool’ te vinden want anders ben je ‘uncool’.” - Courtney Barnett kwam naar Crossing Border en dat vonden we cool.

We hebben zowel een mannen- als een vrouwendouche. Met warm water. In het oude pand hadden we maar één douche. Die bevond zich onder het podium en had alleen maar koud water.” - Het als Gebr. de Nobel herrezen LVC is dan ook niet voor niets de mooiste concertzaal van Zuid-Holland en omstreken geworden.

Ja zuur he?” - Directeur Guus Dutrieux van Parkpop reageert zuinigjes op de kritiek van collegaboeker Edwin Jansen van AT Productions op het nieuwe festival Night at the Park.