Demonstratie De Vloek door centrum verboden

Rechter stelt burgemeester Jozias van Aartsen in het gelijk

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De bewoners en sympathisanten van De Vloek hebt het kort geding tegen burgemeester Van Aartsen verloren. Van Aartsen gaf geen toestemming voor een demonstratie waarbij vanaf de Grote Kerk langs het terrein van de voormalige Blauwe Aanslag en het kantoor van de CDA zou worden gelopen. Van Aartsen wil alleen toestemming geven voor een protest op de Koekamp of een korte route van de Koekamp richting Laan van NOI en weer terug. De rechter heeft de burgemeester in het gelijk gesteld, maar De Vloek laat het er nog niet bij zitten.

Woordvoerder Kwinten Keesmaat van De Vloek liet aan Den Haag FM weten verbaasd te zijn over het verbod. Van Aartsen vreest voor dezelfde ongeregeldheden als op 16 oktober in de binnenstad, toen meerdere krakers door de politie werden opgepakt. Keesmaat ontkent dat het toen door de actievoerders fout ging. “Er is in de media verteld dat er een agent gewond is geraakt, waar het CDA vragen over heeft gesteld. Uit de antwoorden blijkt dat de agent zijn knie heeft verdraaid en dat dit niet door de demonstratie kwam.” Keesmaat vindt dat de demonstranten door het verbod in hun rechten worden beperkt. “We voelen er niks voor om op het Malieveld te staan. We willen onze mening delen met anderen en daar komt niemand. Een paar herten en bomen die motie nemen zullen niet veel veranderen.”

Reactie Haagse Stadspartij
De Haagse Stadspartij reageert vandaag verbaasd over het verbieden van de demonstratie. De Haagse Stadspartij maakt zich zorgen over het feit dat er in Den Haag streng wordt omgegaan met demonstraties. Fractievoorzitter Peter Bos: “Dat er sinds de incidenten van afgelopen zomer kritisch wordt gekeken naar bepaalde demonstraties in bepaalde delen van de stad, heeft onze steun. Het heeft ook geleid tot rust. Maar het beleid moet niet doorschieten.” De Haagse Stadspartij wil het beperken van het demonstratierecht binnenkort bespreken in de gemeenteraad. Peter Bos: “Het recht op demonstratie is een grondwettelijk recht en ik verwacht dat dat in Den Haag volop wordt gerespecteerd”.
 
Oproep De Vloek
Donderdagavond bracht De Vloek een bericht naar buiten over het verbod op de geplande demonstratie. “Het demonstratierecht in de zogenaamde stad van vrede en recht word steeds meer ingeperkt. Demonstratierecht is geen leuke bijkomstigheid van je rechten maar een fundamenteel onderdeel van de vrijheid van meningsuiting.” Ondanks het verbod zal De Vloek aanstaande zaterdag 6 december wel een statement maken. “Het demonstreren wordt ons onmogelijk gemaakt en dat zullen we dan ook laten zien. We zullen op het Kerkplein verzamelen met onze mond afgetaped. Samen komen op het Kerkplein is niet verboden, maar het demonstreren wel. Voor demonstreren is een meningsuiting nodig en die is ons ontnomen, dit zullen we dan ook symboliseren.”, aldus De Vloek.
 
Actieweekend
Onlangs werd bekend dat De Vloek drie maanden langer, tot 1 april, open mag blijven. In oktober stemde de gemeenteraad in met de sloop van de vrijplaats om ruimte te maken voor een nieuw topzeilcentrum. Wethouder Karsten Klein zegde toen toe met de krakers op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Van 26 tot en met 28 december organiseert De Vloek een actieweekend waarbij aandacht wordt gevraagd voor de toekomst van De Vloek en andere “autonome ruimtes”.