Het Topzeilcentrum is een project van ASR en Malherbe en onderdeel van de omstreden herontwikkeling van Scheveningen Haven. De bouw van een 100 meter hoge hoteltoren en een kabelbaan en zweefbrug over de havenmond zijn onder druk van de vele protesten al geschrapt. De geplande woningbouw is uitgesteld door de bouw van het tijdelijke Zuiderstrandtheater op het Norfolkterrein. Veel havengebonden bedrijven moeten vanwege deze plannen verdwijnen, net als succesvolle en bruisende initiatieven als het FAST Surfdorp en vrijplaats Vloek.
De Vloek werd twaalf jaar geleden gekraakt en is uitgegroeid tot een plek waar allerlei non-profit initiatieven zich hebben kunnen ontwikkelen. Zo geeft de Vloek ruimte aan het biologisch-veganistisch restaurant Water en Brood, de concertzaal De Piratenbar, vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en oefenruimtes voor bands. Alle initiatieven worden draaiende gehouden zonder subsidie en het pand wordt in eigen beheer gerund. Onlangs kreeg De Vloek van de gemeente te horen dat het pand voor januari ontruimd moet zijn.
Donderdagochtend liet Kwinten Keesmaat van De Vloek op Den Haag FM weten dat de actievoerders met het kraken van de Pier willen laten zien hoe de Gemeente met Scheveningen omgaat. “Juist een icoon als de Pier van Scheveningen laten ze verloederen en daar wordt niks meegedaan, maar vervolgens willen ze wel leuke projecten die elders in Scheveningen ondernomen worden, eigenlijk kapot maken om weer te bouwen voor leegstand. Daarom hebben we het gekraakt, om te laten zien hoe de gemeente beleid maakt,” aldus Keesmaat. “Wij hebben niks tegen zeilsport, maar niet ten koste van de Vloek. Er is ruimte genoeg in de haven en bovendien is er enorm veel leegstand in de directe omgeving. Sterker nog: Er is al een zeilcentrum, maar dat staat al 5 jaar grotendeels leeg.”
De politie heeft de actievoerders gevraagd de Pier te verlaten, maar hier wordt vooralsnog geen gehoor aan gegeven. Via Twitter laat De Vloek weten dat ook de ME inmiddels gearriveerd is bij de Pier.