De Vloek definitief tegen de vlakte

Gemeenteraad stemt in met sloop vrijplaats

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de sloop van vrijplaats De Vloek bij de Scheveningse Haven. De verschillende moties om De Vloek te redden, onder andere van de Haagse Stadspartij, hebben het bij de gemeenteraadsvergadering niet gehaald. Op de plek van De Vloek wordt een topzeilcentrum gebouwd. Het pand moet begin januari leeg zijn. Er wordt gezocht naar een vervangende locatie voor De Vloek.

In De Vloek, twaalf jaar geleden gevestigd in het pand aan de Hellingweg, zijn een café, ateliers, schilder- en metaalbedrijven gevestigd. Ook is de Piratenbar te vinden in de vloek, waar regelmatig bands en theatergroepen optreden. Verantwoordelijk wethouder Karsten Klein laat weten dat er genoeg andere plekken zijn waar De Vloek terecht kan. “Het stadsbestuur hecht veel waarde aan broedplaatsen in de stad. Daarom heeft het college de inspanningsverplichting uitgesproken om, binnen het redelijke, te komen tot een goede overgang van de activiteiten van de vrijplaats naar een nieuwe locatie”, aldus de wethouder in een brief aan de Haagse gemeenteraad.
 
Onrust in Haagse binnenstad
Op Omroep West is te lezen dat donderdagavond een politieagent lichtgewond is geraakt tijdens een confrontatie met sympathisanten van De Vloek. Daarbij zijn twee mensen aangehouden. Dat gebeurde om 21.45 uur ter hoogte van de Boekhorststraat, meldt de politie. De sympathisanten liepen, al leuzen scanderend, vanaf het stadhuis door de Grote Marktstraat. Ter hoogte van de Boekhorststraat kwam het tot een confrontatie met de politie dat massaal aanwezig is in het centrum. De Vloek voerde de afgelopen maanden ook al actie voor behoud van het pand.