Gemeente Den Haag: De Vloek in januari ontruimd Gemeente Den Haag: De Vloek in januari ontruimd

Petitie voor behoud vrijplaats gestart

, Redactie 3voor12 Den Haag

Gemeente Den Haag: De Vloek in januari ontruimd

Petitie voor behoud vrijplaats gestart

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Woensdag 2 juli viel bij De Vloek te Scheveningen een brief van de gemeente in de bus. Via de deurwaarder wordt de vrijplaats verzocht het pand op 5 januari 2015 te hebben verlaten. Hiermee zal één van de laatste vrijplaatsen in Den Haag verdwijnen. De gemeente probeert al langer het pand te ontruimen, onder andere voor het inmiddels elders in Scheveningen gevestigde Topzeilcentrum, om nieuwbouw te kunnen realiseren. Er is inmiddels een petitie gestart voor het behoud van De Vloek.

De Vloek werd twaalf jaar geleden gekraakt en is uitgegroeid tot een plek waar allerlei non-profit initiatieven zich hebben kunnen ontwikkelen. Zo geeft de Vloek ruimte aan het biologisch-veganistisch restaurant Water en Brood, de concertzaal De Piratenbar, vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en oefenruimtes voor bands. Alle initiatieven worden draaiende gehouden zonder subsidie en het pand wordt in eigen beheer gerund.
 
Bewoners van De Vloek zijn de afgelopen weken op gesprek geweest bij de gemeente. “Veel duidelijkheid over de haalbaarheid van de bouwplannen kregen we echter niet. Ook bleef onduidelijk of er wel zicht is op genoeg nieuwe gebruikers van het toekomstige zeilcentrum. De gemeente beloofde na het eerste gesprek een planning te overleggen maar dit gebeurde niet. Een paar dagen na het laatste gesprek kregen we uiteindelijk een summiere planning van een half A4'tje en een brief waarin stond dat wij het pand moeten verlaten”, aldus de bewoners. “Naast ruimte voor de zeilsport zou er in dit deel van Scheveningen Haven ook ruimte voor een plek als De Vloek moeten blijven. Voor veel mensen is de Vloek een belangrijke en onmisbare plek.”
 
De Vloek is echter niet van plan om bij de pakken neer te zitten en wil graag blijven op de huidige plek. “De Vloek is een levendige en inspirerende plek die prima past in de haven. Wij zullen daarom de komende tijd verschillende acties organiseren om De Vloek te behouden. Wij roepen iedereen op om dat ook te doen en zich aan te sluiten bij de acties. Er verdwijnen steeds meer broed- en vrijplaatsen in Den Haag. Steeds minder ruimte voor spannende sociale en culturele ontmoetingsplekken betekent dat Den Haag steeds saaier wordt en creatieve en actieve mensen uit de stad verdrongen worden. Ook is de Vloek één van de laatste plekken waar mensen met weinig geld kunnen eten en uitgaan.”
 
De Vloek is inmiddels een online petitie gestart voor het behoud van De Vloek. De petitie tekenen kan hier.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag