“Geen toekomst voor De Vloek op huidige plek” “Geen toekomst voor De Vloek op huidige plek”

Stadsbestuur verdeeld over Scheveningse vrijplaats

, Remco van der Ham

“Geen toekomst voor De Vloek op huidige plek”

Stadsbestuur verdeeld over Scheveningse vrijplaats

Remco van der Ham ,

Vrijplaats De Vloek kan niet op de huidige plek in de Scheveningse haven. Dat liet wethouder Karsten Klein (CDA) gisteren weten in de gemeenteraad. De Vloek past niet in de ambities van Den Haag om voorop te lopen op het gebied van watersport en het versterken van het maritieme karakter van de haven. Op de huidige plek van de vrijplaats moet een topzeilcentrum komen. Binnen het stadsbestuur heerst echter nog veel verdeeldheid over de eventuele sloop van De Vloek.

Belangrijkste argument tegen de sloop van De Vloek is de vele leegstand in de Scheveningse haven en daardoor de twijfel over de noodzaak van de bouw van het nieuwe topzeilcentrum. Onder andere collegepartij de Haagse Stadspartij (HSP) verzet zich tegen de sloop. De HSP vindt dat de culturele broedplaats die al twaalf jaar op de Hellingweg in de Scheveningse haven zit, een belangrijke toegevoegde waarde is voor de stad. Oppositiepartijen SP, ChristenUnie/SGP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zien de bestaande leegstand in de haven als belangrijk argument om De Vloek te behouden en ook collegepartij PvdA twijfelt. Volgens wethouder Karsten Klein zal er echter niet gebouwd worden voor leegstand. Hij verwacht dat het gebied aantrekkelijker wordt als er een topzeilcentrum komt waardoor de leegstaande ruimten op termijn weer vol zullen komen. Volgens Klein wisten de bewoners van De Vloek bovendien twaalf jaar geleden al dat hun verblijf op de Hellingweg tijdelijk zou zijn.
 
Projectontwikkelaar Malherbe wil op de huidige locatie van De Vloek het nationaal zeilcentrum van het Watersportverbond bouwen, inclusief een watersport innovatielaboratorium. Bovendien komt er een uitbouw van het Scheveningse visbedrijf Van der Zwan en een Scheveningse botenbouwer. Op het complex zouden ruim veertig arbeidsplaatsen ontstaan. De gemeenteraad praat op een later moment verder over de mogelijke ontruiming van De Vloek.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag