Het jaar 2013 in citaten

"Een jaaroverzicht tussen aanhalingstekens"

Frank Veldkamp ,

Ook in 2013 heeft 3voor12 Den Haag weer veel - bijna 600! - artikelen gepubliceerd over alles wat zich in en rondom Den Haag op muzikaal gebied afspeelt. Naast alle recensies, nieuwsflitsen en vaste rubrieken als 'Oh ja joh' en de 'Haagse YouBox Top 5' ook veel interviews.

We spraken met lokale, nationale en internationale artiesten en andere mensen die iets met muziek of cultuur in en om Den Haag te maken hebben gehad. Hieronder een bloemlezing, in willekeurige volgorde, van de beste, grappigste en meest diepzinnige citaten uit 2013.

"We hebben ook namen als Peppie en de Peppies gehad” - Het duurde even, maar Drunktank heet nu Drunktank.

"Ik heb Ruben ontmoet, omdat hij via via te horen kreeg dat ik kon zingen, volgens mij van iemand die mij nog nooit had horen zingen." -  De reputatie van Susan Malaika (Bombilate) in haar vooruit gesneld.

"Een poes, een heel leuk beest. Wat moet ik er van zeggen? Het is een poes." - Lennard Kruithof (Organisms) heeft een poes.

"Ik ben geen prater, als ik een rotdag hebt gehad zal ik nooit met mijn vriendin hierover praten. Ik pak mijn gitaar en ga spelen. Naargelang mijn spel zegt mijn vriendin dan: ‘je hebt zeker een rotdag gehad?’." - Stefan Schil is een man van weinig woorden.

"Jaren geleden hadden de Hell’s Angels nog een cordon daar. Ik kende toen een paar van die gasten. Die zijn nu allemaal dood. Tegen trams aan gereden of onder vrachtwagens gekomen... " - Barry Hay speelt op Parkpop, maar mist wat oude vrienden in het publiek.

"Als onderneming is een studio misschien wel het domste wat je kan opzetten." - Bas van Wageningen geeft advies aan potentiële studiobazen.

"Alles wat cultureel verantwoord is in Pijnacker gebeurt hier en niet in de kroeg op de hoek." - Poppodium De Trucker bestaat veertig jaar en is in onmisbaar voor Pijnacker.

"Gers bandje, gerse harmonieën" - Dave von Raven van The Kik vind I Am The Law een leuk bandje.

"Muziek is nu mijn fulltime bezigheid, hobby en passie." - Jon Tarifa heeft het er maar druk mee.

"Mijn moeder zal het kut vinden, dus dan zal het wel goed zijn. Sorry mam." - Prinsenkind schat feedback op waarde in.

"Ik houd erg van festivals omdat er geen soundcheck is." -  Sinéad O’Connor heeft zin in Parkpop.

"Ravenstijnse hamburger, wat helaas niet meer inhield dan een verkoold stuk vlees op een broodje" - Rock ’n' rollvoedsel voor Atlantic Attraction tijdens het opnameproces van de EP 'Home'.

"In 'Armed and sexy' zeg ik eigenlijk dat je je kleren niet hoeft uit te trekken om sexy te zijn, dat doe je met je hersens en je uitstraling." - Zangeres Pravini snapt het.

"Ik heb een andere techniek dan de rest, namelijk ‘inhale grunten’. De een vindt dat bijzonder, de ander vindt het helemaal niks." - Nederlands kampioen grunten Mike van den Heuvel licht zijn techniek toe.

"Na 73 gitaarbands snak je naar een jodelend mandolineduo." - 3voor12 Den Haag deed weer vol goede moed verslag van de (laatste) bandmarathon in De Bazart.

"Op het moment dat ik sta te rocken op hakken en met make-up, dan maakt dat me niet per se een ‘moeilijke gay’, maar maakt dat me juist sexier." - Nik van den Berg, frontman van F, heeft profijt van zijn theaterachtgrond.

"Miley Cyrus en ik moeten op de een of andere manier op dezelfde golflengte hebben gezeten, haha!” - Jack Barnett van These New Puritans heeft ook sloopkogels in zijn video. Maar hij staat op Crossing Border dit jaar en Miley niet.

"Festivals waarbij niet helemaal duidelijk is wat het is. Dat is plezierig.” - Wilfried de jong is behalve special guest ook bezoeker op Crossing Border.

"Je hebt in deze tijd al best makkelijk een bandje, en ook al is het een kutband, als zij honderd vrienden meenemen die honderd biertjes drinken, kiezen de podia daarvoor." - Bouke van The Light Parade legt uit hoe programmeurs bandjes selecteren.

"Het is bijna een running gag aan het worden, maar geregeld komen we de hoofdredacteur van 3voor12 Den Haag tegen in de lokale supermarkt.” - Ja, Cult of the Secret Samurai, we laten hem tegenwoordig weer zonder begeleiding de straat op.

"Het zal minder hard worden dan we zouden willen, maar ik verwacht in elk geval geen opgeblazen speakers meer.” - Guy Tavares wil niet na ieder optreden van Santa Cruz nieuwe apparatuur kopen.

"In het magazijn heb ik nog veel meer BZN staan, maar ook Nana Mouskouri, Freek de Jonge en James Last. Het is onverkoopbaar, totdat er een opaatje komt met een lijst die nog wat titels mist in zijn collectie." - Platenmanneke Martin Kollaart heeft voor ieder wat wils.

"Lonely, horny and maybe cars." - Boy Vielvoye van Sugar Boy and the Sinners legt uit binnen welke kaders de band teksten schrijft.

"De mensen die de muziek maken zie je eigenlijk niet meer, ze zitten verscholen achter een laptop. Je hebt geen idee wat ze eigenlijk aan het doen zijn en je kunt je afvragen of ze niet gewoon zitten te Facebooken.” - G∆rtm∆len laat graag zien wat ze doet. Onherkenbaar, dat dan weer wel.

"Misschien is dit een mooi moment om vuurspuwende My Little Ponies op het podium te krijgen!" - Camiel Meiresonne wil iets bijzonders doen tijdens het optreden van Soul Sister Dance Revolution op Parkpop.

"Een vriend van mij vertelde mij dat het vroeger echt een rock ’n roll stad was, maar dat het niet meer is wat het geweest is." - Anthony Burford wist niet waar hij terecht kwam toen hij in Den Haag kwam wonen.

"Vroeger deden we een moord om bij Giel Beelen te spelen. Nu niet meer." - De heren van Neighbour Neighbour zijn minder moordlustig geworden.

"Belgen zijn een heel lief publiek." - Maar Mister and Mississippi spelen ook nog wel graag in Nederland, hoor.

"WOOT!! Cracker gig at the HPC!! What a band...... Brilliant numbers, fantastic stage presence, a joy to watch, bliss for the ears. And the heart? Call an ambulance!!!" - Reaguurder Paul is onder de indruk van WOOT.

"De plaats waar mijn liefde voor muziek is grootgebracht, waar vele avonden drinken, dansen en zweten voorbij zijn gegaan en waar ik de avonden (voor zover ik ze nog herinner) nooit meer zal vergeten." - LVC-bezoeker Daan mijmert en denkt terug aan de nu gesloten Leidse popzaal die in 2014 als De Nobel zal herrijzen.

"Deden deze recensenten nu verslag van een festival of van het weer?" - Op Waterpop willen we gieten en gitaren nog wel eens door elkaar halen...

"Het is toch eigenlijk een soort van heel lang schoolreisje, al tien jaar." - Patrick Schmitz over spelen in Splendid.

"De muziek die we nu maken laat zich moeilijk in één stijl noemen.. Het is spacender geworden.” - Pop Up Animal Kids heeft zich ontwikkeld.

"Ik was op zoek naar een band en zag iemand met een gitaar lopen. Dat was Gijs." - Arthur van Friends of the Family vindt zijn bandleden op straat.

"Als je ons kent, kom dan kijken. Als je ons niet kent en je wil iets nieuws ontdekken, kom dan ook kijken." - Den Haag kan tijdens het Life I Live festival dit jaar niet om We Have Band heen.

"Ik zou graag willen dat de Hagenezen liever zijn voor bandjes die niet uit Den Haag komen." - Laszlo Barz van Soul Sister Dance Revolution wil meer enthousiasme voor niet-Haagse bands.

"Straatmuzikanten en bedelaars worden door de burgemeester over een kam geschoren, en dat is vreemd en belachelijk." - Actiegroep Keep Streets (A)live pleit voor regels in plaats van een verbod voor straatmuzikanten.

"Over 10 jaar zijn we allen rond de 30 jaar en verwachten we wel dat we gesetteld zijn, dus 'huisje boompje beestje'. Als dat gepaard moet gaan met wereldtours, des te leuker!” - Jana houdt alle opties open

"Ontzet, geëmotioneerd en verward. Huhm, ga mijn baan als trouwe fan missen!” - No Reply-fan Suzanne vindt het jammer dat de band besluit te stoppen.

"Wij hebben als band, maar ook als personen een hele grote liefde voor 3voor12 Den Haag. We kregen de aandacht wanneer we dat hard nodig hadden, en met de redactie hebben we altijd veel plezier beleefd.” - Dank jullie wel, Atlantic Attraction. We zijn ook best leuk. Tot volgend jaar!