Het meest knusse muziekfestival van Nederland was afgelopen 28 februari weer neergestreken in Breda. Stukafest 2018 telde vier verschillende acts in verschillende studentenkamers, allemaal in hartje centrum. En dat is maar goed ook, want met een gevoelstemperatuur van min tien graden Celcius zit je toch het liefst met elkaar opgehokt. De avond was verdeeld over drie rondes, Spreekuur moesten we daardoor laten schieten.

Project Passionfruit - ronde 1

Je zou maar de wereld over reizen om tracks te maken met muzikanten die elkaar helemaal niet kennen. Stijn de Laat doet het. Met zijn videocamera op zak filmt hij artiesten die allemaal een andere laag van een liedje maken, die hij opneemt met zijn vier sporen recorder. De Laat laat het werk van de vorige muzikant horen en de volgende artiest kan zelf invullen wat hij daarmee wil doen. De Laat presenteert op deze avond een aantal van zijn nummers en the making of daarvan.

"Of je een rock- of hiphopnummer krijgt, ligt niet in je eigen handen, maar dat is juist leuk." vertelt De Laat. Het is verrassend hoe artiesten elkaar kunnen aanvullen, terwijl de unieke klanken van de continenten gespaard blijven. Het hoeft niet eens ingewikkeld te zijn, want het leukste voorbeeld van de avond is hoe twee Oegandezen in hun moedertaal een vertaling van een Indiaas kinderliedje zingen: ”Muziek is leuk, vrienden zijn leuk.“ En dit project, Passionfruit, is ook leuk.  En dat is dan voorzichtig uitgedrukt. Voorlopig kan hij nog wel even door: er liggen nog dik 190 samples te wachten tot De Laat er tracks van maakt.

Luka - ronde 2

Deze Rotterdamse singer-songwriter heeft nét een nieuwe EP uit en de Bredanaars mogen hem als tweede live horen. Het publiek zit hutjemutje op elkaar, want de animo is groot. Daarnaast wil iedereen opwarmen na de kamerwissel. Zo’n knusse setting is ideaal voor Luka’s huiskamermuziek. Ze speelt met volumewisselingen en haar stem, tot schrikwekkend aan toe. Ze heeft een drummer mee die verschillende percussiehulpmiddelen mee heeft. Het zijn vaak dezelfde riedeltjes en geluidsverschillen, waardoor de verrassing uit haar nummers gaat. Eén ding blijft wel verrassen: haar stem. Deze is onversterkt, maar bereikt elk hoekje van de ruimte. Hoog, laag, helder en krakerig: ze doet het allemaal.

Luka's praatjes tussendoor slaan aan, want voor je het weet zit je in een therapiesessie. "Kennen jullie het dat je pas wakker wordt als je aan het dromen bent in je slaap?," vraagt Luka. Een jongeman steekt zijn hand op, knikt heftig ‘ja’ en vertelt dat hij slecht slaapt wegens nachtmerries. Luka schrikt een beetje, het publiek lacht erom. Muziek hoort emoties op te roepen, maar wij zijn benieuwd of deze vraag in het repertoire blijft.

- de tekst gaat verder onder de foto -

Café Theater Festival: Anne & Lisa - ronde 3

De laatste kamer zit recht boven de Bruine Pij. Wát een locatie, meer studentikoos kun je het niet indenken. Zodra je een kapotte trap oploopt langs een wasruimte - die ook als fietsenstalling fungeert - kom je in zo’n groezelig keukentje waar je nog geen boterham wil smeren. Aan een kamerdeur hangen foto’s van blote borsten en concerttickets uit 2008 aan de deur gespijkerd. Het is de foyer, zoals het ontvangstcomité het noemt. De sfeer hangt er meteen driedubbel zo veel in. Dít is Stukafest.

Eenmaal tijd voor de show maak je kennis met Anne en Lisa, de sterren van de avond. Ze spelen een deel van het toneelstuk ‘Weltschmerz’ waar ze het je met hun karakters zo ongemakkelijk mogelijk willen maken. Ze voeren elkaar op de 'mama bird, baby bird' manier en even later rijden ze in stilte tegen elkaar aan. "Anton, val je toevallig op mannen?" "Nee," zegt karakter Herman stellig terwijl z’n tong verdwijnt in de mond van Anton. Ook mag  iemand uit het publiek, onze hoofdredacteur Daniël is de gelukkige, op de schoot van Sinterklaas komen zitten. Daniël moet ‘De Zak’ zingen, waarbij de goedheiligman klaarkomt. Gelukkig is je hoofd geen vol half uur rood, want er zijn ook sketches waar Star Wars-fanaat Dennis zijn héle fancollectie opnoemt of waar een Russische volksdans vol overtuiging wordt uitgevoerd. Als je nog niets weet voor je familiedag, misschien deze act maar op het ‘geen optie-lijstje’ zetten.