Nieuwe bands ontdekken in ons land en de buurlanden is altijd leuk, zeker als ze ook naar Breda komen. Laat het dan ook nog eens punk zijn. Daar draait heel het principe van Punkrock Riot om. Zaterdag 1 december stonden I Against I, The Dutch Rudders en Rich Widows in de Kleine Zaal van Mezz om Breda kennis te laten maken met hun muziek. Ondanks dat het een drukte van jewelste was in de Bredase binnenstad, was er toch een mooie opkomst.

De avond start met Rich Widows, een band uit Mechelen in België. “We’re a punk rock band. Kinda..” op hun Facebook trekt meteen de aandacht, dus een goed moment om te kijken wat de mannen met ‘kinda’ bedoelen. De zaal begint langzaam vol te stromen, wat een goede energie op de bandleden geeft. Van begin tot eind staan de mannen niet stil. Tussen de nummers door verdwijnt het serieuze gezicht voor even, maar zo gauw de volgende noot ingezet is, is de typische punk uitstraling weer terug. Niet een gemiddelde punk rock band? Misschien toch wel een beetje. Maar dan met leuke meezingers, waaronder ‘Wrong Direction’. De warme, gerookte stem, ronkende baslijnen, melodische gitaren en beukende drum voeren iedereen in de Kleine Zaal mee. Een goede start van een mooie avond.

Rich Widows

Na een korte ombouw volgt The Dutch Rudders. Vrolijke, stevige melodieën in een punkjasje, zo kunnen we de Belgische mannen uit Zele het beste omschrijven. Van begin tot eind is het een groot feest, vliegen de bekertjes water van het podium af en zingt men nummers uit volle borst mee. Met net een nieuw album, ‘Are You Miserable?’ genaamd, op zak zijn de mannen gewapend voor de avond. Goed georganiseerde akkoorden, snijdende gitaren en dreunende drums galmen door de zaal. Voor wie de band nog niet kent, moet ze eens gaan checken als ze in de buurt staan. De mannen zijn zeker de moeite waard.

The Dutch Rudders

Omdat we nog niet genoeg hebben gehad van een avond vol punk, staat
I Against I als afsluiter in de Kleine Zaal. Een moshpit vult de zaal, terwijl een deel van de mensen uitwijkt om er niet in verzeild te raken. Nummers van de nieuwe plaat ‘Small Waves’ wisselen af met de oude nummers van ruim tien jaar geleden. Hoewel het geheel verschillende nummers zijn doordat de band een andere richting is uitgegaan, passen de nummers naadloos bij elkaar.

Mochten we nog niet overtuigd zijn door de omschrijving van de band op social media, aangesloten bij het platenlabel Epitath Records van Bad Religion-gitarist Brett Gürewitz, support act van Bad Religion en Descendents, dan zijn we het na het zien van de show vanavond wel. Er is zelden een punk band zo zuiver als I Against I. Een goede aanwinst in het rijtje dat tot nu toe op Punkrock Riot gestaan heeft. Maar dat wisten we al bij Punkrock Riot #6.

I Against I