Het is september, en daarmee is de releaseluwe zomer achter ons en is het nieuwemuziekseizoen weer geopend! Dat betekent: het regent ook weer Nederlandse albums, EP's en projecten. We deden een rondje langs onze favoriete artiesten en platenmaatschappijen met de vraag: wat kunnen we de komende tijd verwachten? Dit zijn de zeventien releases waar we reikhalzend naar uitkijken.

BOWL - Side A: The Rude Interruption of Fear

30 augustus

2023 was een goed jaar voor BOWL. De Utrechtse band speelde de Popronde helemaal plat, en debuteerde met een urgent post-punkalbum dat de Gen Z-zeitgeist reflecteert: hoe moeten wij de wereld fixen als die ZO wordt achtergelaten? Het karakter van hun nieuwe EP, Side A: The Rude Interruption of Fear, is iets minder maatschappelijk. Persoonlijker juist, aangezien frontman Vos Ploeg in deze songs probeert te dealen met zijn complexe struggles met mentale gezondheid.

luister

Robin Kester - PATCH

6 september

Vorig jaar bracht Robin Kester met Honeycomb Shades een van de mooiste Nederlandse platen van 2023 uit, waarmee ze genomineerd werd voor de 3voor12 Award. Hierop brak ze met haar folkroots, en speelde ze juist met indierock, elektronische pop, en zelfs… kraut?! De singersongwriter volgt haar debuutalbum anderhalf jaar later op met de EP PATCH. Zin in!

luister

Maan - ECLIPS

6 september

Het hoort een beetje bij het popsterrenbestaan: jezelf met iedere albumrelease helemaal opnieuw uitvinden. Da’s ook wat Maan doet voor haar nieuwe plaat ECLIPS: de zangeres heeft niet alleen een gloednieuwe look, maar ook een andere, experimentelere sound die tot stand is gekomen met Klangstof’s Koen van de Wardt en Sim Fane.

luister

Cloud Cafe - Gift Horse

6 September

Cloud Cafe is een heerlijk weerbarstige indiefolkrockband. Een beetje zoals Big Thief, maar net een tikkie steviger en minder americana. De stem van Tara Wilts zit vol craquelé, de krassige gitaren gaan soms los op z’n Neil Youngs en dat alles in hele mooie liedjes. 

luister 


 

 

Eefje de Visser - Heimwee

13 september

Eindelijk! Een nieuwe plaat van Eefje de Visser! Haar laatste album Bitterzoet (waarvoor ze de 3voor12 Award voor won!) dateert inmiddels alweer van 2020, en in de jaren die volgden heeft de zangeres hard gewerkt aan het bezwerende, licht-psychedelische universum van Heimwee. Wij volgden haar in de aanloop naar deze nieuwe plaat.

luister
 

Jungle By Night - Synergy

13 september

Het overkoepelende thema van Synergy – het zevende Jungle By Night-album – is de kracht van samenwerking. Natuurlijk is individuele kracht niet geheel onbelangrijk, maar wat is er mooier dan al die krachten bundelen? Om die reden hebben de Amsterdammers ook een hoop gastartiesten opgetrommeld, zoals Spinvis, Sef en MEROL.

luister

Tramhaus - The First Exit

20 september

We hebben er even op moeten wachten, maar het debuutalbum van Tramhaus komt er nu ECHT aan. De Rotterdamse punkers bereikten razendsnel supersterrenstatus in de havenstad, en worden daarbuiten inmiddels ook op handen gedragen. Voor The First Exit vond de band de inspiratie niet per se in de wereld waarin we leven, maar juist wat dichter bij zichzelf.

luister


 

Fresku - Leren Leven

27 september

Zo’n drie jaar geleden bracht Fresku In De Lucht (Deel 1) uit. De intentie om een opvolger uit te brengen was er wel, maar een tweede deel maken ging moeizamer dan verwacht. De rapper besloot het project te schrappen, ging terug naar de tekentafel, en daaruit kwam een ander album voort: Leren Leven. Het wordt een dubbelalbum met maar liefst 30 tracks (!).

luister


 

Dead Sound - Into The Void (Young Marco + John Moods)

27 september

Een nieuw project van Marco Sterk a.k.a. Young Marco, zijn eerste plaat sinds Bahasa (2019) en zelfs zijn eerste eigen muziek sinds hij een clubanthem van jewelste scoorde met ‘What You Say?’! Je hoeft bepaald geen euforische houseplaat te verwachten. Dead Sound is een samenwerking met zanger John Moods, een troostrijk ambient pop-album voor de vroege ochtenden.

MEROL - Naar De Haaien & Weer Terug

4 oktober

Jaaaaaren hebben we moeten wachten op MEROL’s debuutalbum Troostprijs (2022), maar gelukkig hoeven we niet heel lang te vissen naar de opvolger. Iets meer dan twee jaar na de release van Troostprijs verschijnt binnenkort haar tweede plaat Naar De Haaien & Weer Terug. Op Best Kept Secret bood ze ons tijdens haar grote mainstage-ontmaagding al een voorproefje van hoe dit live gaat klinken. Fun!

luister

De Mannen Broeders - Sober Maal

11 oktober

Al een paar jaar geleden bracht Utrechts festival Le Guess Who? de mannenbroeders Colin van Eeckhout en Tonnie Dieleman samen, om in een kerk in Middelburg een gezamenlijke plaat op te nemen. De een is de voorganger van de hyperintense Belgische metalband Amenra, de ander een Zeeuwse folkzanger met een bepaalde kerkelijke ondertoon. Ze delen een gevoel voor tristesse, en zingen over geloof, verlies en broederschap. 

kijk


 

 

Oceanic & Greetje Bijma - Sykheljende Lûden

16 oktober

Alweer vier jaar geleden sloegen Oceanic en Greetje Bijma de handen ineen voor een wonderlijke samenwerking. Hij is een leftfield house/techno/elektronica-producer, zij een jazz-stemkunstenares van weleer. Leverde een supercoole plaat op, en dit najaar verschijnt het vervolg en staan ze weer samen op het podium.

luister


 

 

HANG YOUTH

oktober

Wat weten we nou eigenlijk over het nieuwe Hang Youth-project? Nou, niet heel veel. We weten dat het eraan komt, de band rondom Abel van Gijlswijk zal weer KEIHARD schoppen tegen alles wat er mis is in de wereld en het wordt geproduceerd door… Thomas Azier?!?!?! Héél benieuwd hoe dit gaat klinken.

ELMER - Platland

18 oktober

ELMER heeft met haar verschillende EP’s in de afgelopen jaren al een plekje in onze harten veroverd, en dit najaar verschijnt eindelijk haar debuutplaat Platland. Hiervoor werkt ze weer samen met haar vaste producer Steven Ivo, en onderzoekt ze haar conflicterende gevoelens over Nederland. En zoals we van ELMER gewend zijn, is dat weer met een flinke dosis humor en eerlijkheid.

luister

CHARLOT - Lost Like Alice

1 november

CHARLOT’s debuutalbum belooft een hele bijzondere te worden. De Rotterdamse singer-songwriter is een van onze 12van3voor12 van dit jaar, en betoverde ons dit jaar al op Lowlands en Noorderslag met haar duistere synthpop. Haar eerste langspeler is geïnspireerd op haar favoriete boek, Alice in Wonderland, en alle twaalf tracks zijn elk verbonden aan de hoofdstukken uit dat verhaal. Heel interessant, dus!

luister

Sticks - Zonneschijn

29 november

Wat is een betere plek voor een primeurtje dan Lowlands? Da’s wat Sticks gedacht moet hebben, een paar weken geleden tijdens zijn set in de Heineken. Daar kondigde de Zwolse rapper aan dat er binnenkort een gloednieuw album verschijnt: Zonneschijn. Heel veel over die plaat weten we nog niet, maar wie heel nieuwsgierig is, kan op 16 november al een voorproefje krijgen tijdens de releaseshow in Tivoli.


 

Joost - Gabberpop?

najaar

Er wordt al een tijdje over gefluisterd in de wandelgangen: een nieuw album van Joost. De Friese stuiterbal liet eerder dit jaar al weten hoe die plaat gaat heten: niet Gabberland zoals op het wereldwijde web rondging, maar Gabberpop is de naam van de opvolger van Fryslân (2022). Zou-ie dit jaar nog komen? Zouden we naast 'Europapa' ook live uitgeteste liedjes 'The Bird Song', 'Hypochondrie', 'Gabberland' en 'Duolingo' mogen verwachten?

luister