Vol verlangen kijken we weer uit naar Draaimolen, het Tilburgse dancefestival dat jaar op jaar de ambities weer opschroeft met verbluffend stagedesign en een eigenwijs programma, vol coole dj's die je waarschijnlijk nog niet eerder zag, unieke projecten en opmerkelijke b2b-combinaties. Dit zijn onze tips.

Vrijdag 6 september

Polar Inertia

12.00-16.00 @ Aura

Eerder dit jaar op Awakenings Upclose maakte het Franse duo Polar Inertia al indruk op fijnproevers met hun gelaagde, climaxloze techno. Op Draaimolen komt daar een dimensie bij: de act krijgt vier uur de tijd en begint zodra de deuren open gaan. Als je érgens vanaf de start wilt staan…

DJ Paulette b2b ISAbella

17.30-19.30 @ Forest Rave

Draaimolen zoekt het met zijn b2b’s graag in de generatiekloof. ISAbella is een hippe Spaanse dame die de laatste jaren overal opduikt, van DGTL tot Thuishaven tot Wildeburg. Zij wordt gekoppeld aan iemand die de geboorte van de house heeft zien gebeuren als dj in de legendarische club Haçienda in Manchester. Een perfecte combi voor het rave-bos.

Willem x Ineffekt

19.30-20.30 @ STR/OBE

Draaimolen zoekt graag naar verrassende gelegenheidscombinaties, en de gig van house-dj Ineffekt met Opposites-rapper Willem lijkt daar op het eerste gezicht een van. Wat je dan misschien over het hoofd ziet is dat de house producer achter de schermen meewerkte aan Spuug van God en een remix maakte. Willem was goed op Lowlands met zijn intieme show, maar voor Draaimolen komt het duo met iets exclusiefs.

DJ Babatr b2b Hyperaktivist

20.30-22.30 @ STR/OBE

Het verhaal van de Venezolaanse dj en producer DJ Babatr is behoorlijk intrigerend: eind jaren negentig en begin jaren nul was hij de geestesvader van wat hij zelf raptor house noemde, stevige ghetto house en techno vol Latijns-Amerikaanse percussie. Jarenlang kraaide daar internationaal geen haan naar, maar zijn track ‘Xtasis’ met Nick Léon werd in 2022 een peaktime-hit en zijn tunes hoor je nu opeens overal terug. Dit is pas zijn eerste grote Nederlandse festivalgig, met de veel jongere, maar gelijkgestemde landgenoot Hyperaktivist.

Donato Dozzy

21.30-23.00 @ The Pit

De Italiaanse triptechno-grootmeester Donato Dozzy heeft weleens gezegd dat hij bij Draaimolen Island zijn aller-aller-allerbeste set ooit draaide, en vorig jaar deed hij de secret b2b met Batu. Dit jaar keert-ie terug naar Tilburg, en belooft hij een elektrisch geladen set zoals je nog nooit van ‘m hebt gehoord. 

Fadi Modem b2b Moritz von Oswald

22.30-00.30 @ The Tunnel

Berghain aficionado meets dubtechno pionier. Nog zo’n generatiekloof-combi. Modem behoort tot een van de nieuwste aanwinsten van het Berlijnse technopaleis en Von Oswald was in de jaren negentig een van de meest invloedrijke technoproducers, en zo’n beetje de godfather van de minimale techno. Met deze ware legende en een legende in de maak, kunnen we verzekeren dat ze The Tunnel lekker ongezellig zullen maken met hun Berlijnse dubtechno. 

DJ Voices b2b Polygonia

23.00-00.30 @ AURA

Zeven jaar lang was DJ Voices boeker en resident bij de toonaangevende New Yorkse club Nowadays, waar ze het bedje spreidde voor o.a. Two Shell, Anz, upsammy en Lee Gamble. Dat geeft wel een beeld van haar brede blik op vooruitstrevende house, groovy diepe techno, breakbeats en bass, waar ze zelden kiest voor rechtdoorzee piekplaten, en vaker mikt op wat cryptischere melodieuze muziek. Logische koppeling dus met Lindsey Wang alias Polygonia uit München. 

Zaterdag 7 september

Dee Diggs

15.00-17.00 @ Forest Rave

Wil je vroeg pieken, dan moet je in het bos van Eris Drew en Octo Octa zijn. Zo’n beetje altijd begint daar het vuur als eerst te smeulen, met dit keer de Amerikaanse house dj Dee Diggs op een sleutelpositie. Ze past qua profiel perfect in het plaatje van dit podium, een zwarte queer vrouw met een energieke 90s sound. 

Melatonin Man live

16.00-17.00 @ AURA

Longtime fans van het Nous’klaer label kennen de naam Melatonin Man misschien, maar zelfs voor fanatieke volgers kan een beetje opfrissen geen kwaad. Achter dat alias schuilt een graag geziene gast, Tammo Hesselink, die al vaker op Draaimolen draaide maar nooit onder deze naam. Sterker nog, hij trad nooit op als Melatonin Man, een alias waarmee hij spannende diepe wobbly acid maakt. Eenmalige kans?

Rosa Pistola b2b Shannen SP

16.30-18.00 @ The Pit

Voor wie hun billen graag in de strijd gooien op de dansvloer zijn hier Rosa Pistola en Shannen SP. De Colombiaanse Pistola maakt muziek net zo vurig en temperamentvol als het land waar ze vandaan komt. Samen met Shannen SP die alles draait wat niet voor de hand liggend westers is, zullen ze The Pit laten schudden en dreunen. Verwacht experimentele reggaeton, amapiano, afrobeats, kuduro en nog veel meer. 

Gcom live

18.30-19.30 @ The Chapel

De naam Gcom doet misschien niet meteen belletjes rinkelen, maar misschien valt het kwartje als je beseft dat het een afkorting is voor Global Communication, een duo dat in 1994 met 76:14 een van de meest serene elektronica-albums ooit maakte. Gcom is Tom Middleton, de helft van dat duo, en hij zal voor een therapeutisch uurtje tekenen midden tussen de gekte.

CCL

19.00-21.00 @ Forest Rave

Zo’n 30.000 tracks heeft CCL in hun Rekordbox staan en de in Berlijn woonachtige Brit ging door allerlei obsessies heen: van dubstep tot disco, van jungle naar techno naar sexy downtempo tunes. Hoe moet je zo iemand typeren?! CCL houdt in ieder geval níét van Insta-fähige  handjes-in-de-lucht-platen, psychedelica is een gemene deler, polyritmiek en het goochelen met BPM’s is er nog eentje. Kijk maar naar de aanstekelijke The Art of DJing, waar die wat tovertrucs uit de doeken doet. Daarin zegt-ie ook rake woorden: ‘De hele dansvloer willen pleasen is een dwaze missie, die ertoe leidt dat alles hetzelfde gaat klinken. Dan verlies je het belangrijkste dat je mensen kunt geven: je eigen perspectief.’ Hear hear!

Dasha Rush b2b Jako Jako

20.30-22.30 @ The Tunnel

Met de ervaren Dasha Rush en relatieve nieuwkomer JakoJako heeft Draaimolen twee techno powerhouses aan elkaar gekoppeld. Soms zijn b2b’s een gok, maar deze lijkt juist heel logisch: twee dames die van mooie intieme ambient houden maar die net zo goed de Berghain ondersteboven kunnen draaien. Of Draaimolen’s Tunnel, dus.

The Darkraver

21.00-22.30 @ STR/OBE

Weet je nog dat onze mond openviel bij de dj-set van Dirty Dutch-veteraan Chuckie en De Schuurman vorig jaar? Niet omdat het zo uit de toon viel, maar juist omdat het verrassend goed paste op de mainstage van Draaimolen? Nou, zo’n boeking deed het festival dit jaar weer: The Darkraver stond begin jaren negentig aan de wieg van de gabber in het Rotterdamse Parkzicht. De early hardcore waar zijn platenkast van uitpuilt, die sluit eigenlijk naadloos aan bij de trends van nu: hard, harder, hardst.