De laatste dag van Eurosonic 2023 was er een van uitersten: emotionele gelaagde vioolcomposities, een moderne kijk op Estse folklore, en het meest stijlvolle dansfeestje van het hele festival tot nu toe. Maar het grootste unicum was toch wel die kolkende, zwetende moshpit.

Eurosonic Noorderslag is het jaarlijkse showcasefestival in Groningen, waar de muziekindustrie vanuit heel Europa zich verzamelt om nieuw talent te spotten én vast te leggen. Speelt een band zich in de kijker? Dan is de kans groot dat-ie in de zomer op alle festivals staat. 

Eurosonic vindt van 18 t/m 20 januari januari plaats in de hele binnenstad van Groningen, met bands en artiesten uit heel Europa. Op Noorderslag – zaterdag 21 januari in de Oosterpoort – spelen louter Nederlandse acts. 

3voor12 doet uitgebreid verslag van het festival met recensies, livesessies en met een uitzending op 3FM (vrijdag van 22.00-01.00, luister mee). Op donderdagavond zenden ook Jamie & Olivier uit vanuit Groningen, op zaterdag Vera On Track en die avond is ook een verslag van het festival te bekijken op NPO3 (daarna terug te kijken op NPO Start).

5. Duo Ruut

Tuurlijk, je gaat naar Eurosonic voor de hotste gitaaracts uit de UK en Ierland, maar je festivalervaring is niet compleet als je niet een elfkoppige IJslandse feministische hiphop-gang hebt gezien, een traditioneel Bulgaars vrouwenkoor of een smurfenhouseact met neusfluit uit dwergstaat Monaco. Enter Duo Ruut, twee Estse blondines die zussen zouden kunnen zijn, en tegenover elkaar staan te glimlachen, met tussen zich een plank met een stuk of dertig snaren. Een kannel is dat, een Estse citer. Zoals ze uitleggen: het is het oudste instrument van hun thuisland, maar ze hebben ook geen flauw idee hoe je het bespeelt, leggen ze uit. Ze hebben hun eigen manier gevonden om erop te spelen. Met strijkstok, drumstokjes en contactmicrofoontjes, plukkend, trommelend en tokkelend laten ze dat ding klinken als een klein elfjesorkest. Echt heel indrukwekkend klinkt het hoe ze traditionals uit eigen land spelen en het ziet er ook perfect uit hoe ze tegenover elkaar aan dat ding staan, elkaar continu glimlachend aankijken. ‘Dit is een toverspreuk om mensen jonger en gezonder te maken’, leggen ze uit. Zou compleet cringy kunnen zijn, maar verhip, kijk achteraf in de spiegel en volgens mij is daar een rimpel verdwenen.

Voor fans van: Sigur Rós (minus de postrock) en de sprookjes van Grimm 

Waar hopen we dit te zien: in de kerk van Motel Mozaïque of het bos van ITWGO zou dit vet veel indruk maken

Luister: 'Tuule Sõnad'

4. Catherine Graindorge

De Belgische violiste Catherine Graindorge speelt vanavond op ESNS haar meest recente album Eldorado: de gouden stad, baken van hoop en verwachting. Dat fonkelende beeld is een schril contrast met de hoofdpersoon en het gezicht van haar album, de Rwandese vrouw Rosalie. Het loont de moeite even op te zoeken wie zij is. De vader van Graindorge ontmoette de vrouw in zijn bestaan als advocaat. Rosalie vluchtte in de jaren negentig uit de door genocide geteisterde ex-kolonie van België, waar ze haar complete familie verloor in de massaslachting. Jaren later werden de stoffelijke resten van haar familieleden gevonden, waarop de vrouw naar haar moederland afreisde om ze de laatste eer te bewijzen. Terug in België na deze intense reis sterft ze aan een hartaanval.

Graindorge verklankt dit indringende verhaal met een laag voor laag opgebouwde compositie van haar viool, ondersteund door minimale elektronica. Ze plukt ritmisch aan haar snaren, strijkt er een prachtige melodie overheen, om die vervolgens door te krassen. En die verschillende lagen vermengt ze dan weer als klodders verf op een palet tot een nieuwe kleur. Alsof leven en dood een verbond met elkaar aangaan. Het is wonderschone muziek, die noch ontoegankelijk noch kitscherig is, en dat is in de neoklassieke hoek best een ingewikkelde balans.

Voor fans van: Nick Cave, Nils Frahm, Hauschka

Waar hopen we dit te zien: Wellicht op experimentele festivals, maar dit gaat vooral een op een in een concertzaal tot zijn recht komen.

Luister: ‘Rosalie’

3. Baby's Berserk

Ik stel me zo voor dat de allercoolste mensen die vroeger in de RoXY kwamen er ongeveer zo uitzagen als Baby’s Berserk, een Amsterdams drietal dat afgelopen jaar al menig festival platspeelde met muziek die ook niet had misstaan in de RoXY: arty wave en slomo house met stiekeme acid. Zeer smaakvol dus.

Zij is echt een felle, spuwt haar teksten uit als ware het slogans, zelfs als het een simpel ‘Rum and Coca Cola’ is. Cool ook hoe ze de rafelrandjes opzoeken wanneer hij (Mano van Mauskovic Dance Band) noisy op zijn gitaar mept en de drumcomputer wat ontregelender wordt, een beetje zoals Factory Floor. En fun fact: die frontvrouw, Lieselot Elzinga, is ook een hippe modeontwerper met een eigen label in Londen. Verklaart een hoop! 

Voor fans van: fashion, ESG, Factory Floor

Waar hopen we dit te zien: als Baby’s Berserk geen mooie spot in de X-Ray krijgt, eet ik m’n dansschoenen op

Luister: 'What I Mean'

2. Lander & Adriaan

Drommels drommels drommels, is dit ‘Pour It Up’ van Rihanna? En dit ‘If’ van Janet Jackson? Ja, echt. Lander & Adriaan zijn twee extreem virtuoze jazzmuzikanten uit België. Vooral die eerste, drummer Lander Gyselink, is een bekende kop in Nederland. Van STUFF., LABtrio en die plaat die hij recentelijk met Zwangere Guy maakte.

Lander & Adriaan delen een liefde voor UK clubcultuur, want wat ze samen maken is een soort mindblowing jazzversie van Rustie, Hudson Mohawke en de bangers die op Hessle Audio zijn uitgebracht. Ze spelen op drums en synths een soort hedendaagse house-edits van popbangers, gooien er flarden nineties doorheen en ook nog wat zieke amen breaks. Om een uur ’s nachts is dat precies waar de Simplon naar smacht: iedereen staat te dansen, iedereen is benieuwd naar de zoveelste krankzinnige trapezestunt die het acrobatische duo uithaalt. Heel erg sick.

Voor fans van: clubbangers gespeeld door fusionjazzvirtuozen

Waar hopen we dit te zien: in de Lowlands X-Ray natuurlijk, liefst op het randje van de nacht

Luister: 'Dansshow'

1. Hammok

"Zijn er hier serieus mensen die ons kennen? Dit is onze eerste gig buiten Noorwegen en het is fucking druk!" Ja, het enthousiasme en de bijbehorende energie is direct voelbaar bij Hammok. Twee noisepunktracks verder is de eerste grote moshpit van ESNS een feit. De eerste crowdsurfers dienen zich even later ook aan tijdens een snijdende hardcoretrack waarbij de zanger/gitarist ook het publiek in duikt.

Maar Hammok heeft meer in zijn mars dan een potje punk. We horen ineens een indie/postpunkrefreintje door de agressie heen en even later een keiharde grunt over een stompende metalriff. De titel van hun vorige maand verschenen debuut EP JUMPING/DANCING/FIGHTING had het eigenlijk niet treffender kunnen vatten. Soms kan nihilisme ook best een beetje geruststelling bieden.

Voor fans van: Metz, Touché Amoré, Turnstile die ook niet vies zijn van een mopje metal

Waar hopen we dit te zien: ze zijn nog maar net bezig, dus laten we deze jochies eerst nog maar een tijdje laten rijpen in de kleinste festivaltenten waar het zweet van de eerste rijen gewoon tot het podium rijkt. Starten in de Best Kept Secret Casbah?

Luister: 'J/D/F'