Honderden onbekende, onontdekte namen uit alle hoeken van Europa. Traditiegetrouw is de line-up van showcasefestival Eurosonic Noorderslag weer een groot vraagteken. Wat zijn de hotste acts, de coolste namen en de artiesten op het punt van doorbreken? Hier zijn onze zestien tips.

O.

Woensdag 18 januari
20:45 - 21:30
Vera

Zei iemand daar Speedy Wunderground? Bij releases van de hofleverancier van spannende, Britse indie-hype acts spitsen we meteen onze oren. En welja, het Britse duo O. klinkt als een verrukkelijk manische kruising tussen Sons of Kemet en black midi. Er staat maar één single online, maar deze show bij indie-mekka The Windmill geeft je een goed idee. Nog zo'n coole Speedy Wunderground-tip: de duistere postpunk van Heartworms klinkt als een gothic Sinead O'Brien.

Marina Herlop

Woensdag 18 januari
21:30 - 22:15
Stadsschouwburg

Tussen de gelikte popartiesten en puntige postpunkbands staan op Eurosonic ook heus artiesten van een wat experimenteler slag (ok, zeg maar gerust drie slagen). Neem bijvoorbeeld de Catalaanse zangeres/pianist Marina Herlop. Vorig jaar bracht ze het schitterende album Pripyat uit, en daarop trekt ze pianomotiefjes uit elkaar met diepe subbassen en piephoge melodieën in een grappig zelfverzonnen taaltje. Klinkt ingewikkeld, maar het is ook echt speelse muziek.

Katie Gregson-Macleod 

Woensdag 18 januari
21:50 - 22:35
Machinefabriek

Het gonst al rondom de Schotse singer-songwriter Katie Gregson MacLeod: met haar pianoballad 'complex' ging ze keihard viral op TikTok, om vervolgens songs written for piano uit te brengen, een akoestische EP met nog meer monumentale tranentrekkers. Helemaal de andere kant op is 'Second Single Bed', een ingetogen liedje in het hoekje van indierockers als Lucy Dacus. De grote vraag: brengt ze haar repertoire op ESNS plugged of unplugged?

Albi X

Donderdag 19 januari
20:45 - 21:30
Simplon

Wat is Albi X een intrigerende rapper: als Duitser met Congolese roots én geboren met albinisme heeft hij een eigenzinnige mix van identiteiten, en z'n muziek staat precies op dat kruispunt: je hoort drill, grime en Afrikaanse invloeden in raps waarin hij switcht tussen Duits, Engels en Lingala. Benieuwd hoe dat zich vertaalt naar het podium.

The Haunted Youth

Donderdag 19 januari
22:15 - 23:00
Huize Maas

De ontbrekende schakel tussen The War On Drugs en Slowdive? Vorig jaar bracht de Vlaamse band rondom Joachim Liebens debuut Dawn Of The Freak uit, waarvan de melancholische heartbreaksong 'Broken' meteen naar nummer 28 van de Song van het Jaar klom. Hatsa. Grote aanrader voor liefhebbers van melancholische shoegaze en andere getroebleerde zielen.

Taxi Kebab

Donderdag 19 januari
23:00 - 23:40
Palace

Een band die Taxi Kebab heet en zichzelf omschrijft als 'disorientaalse' muziek, dan weet je wel hoe laat het is: het Franse duo maakt een soort dabke-kraut met elektronische inborst. Lekker spacen dus, en ESNS wordt de grote test: is dit live drollenvangermuziek? Of zien we ze volgend jaar bij de tapijtstage van Wildeburg?

KEG

Donderdag 19 Januari
23:15 - 00:00
Machinefabriek

Dé ontdekking Left of The Dial vorig jaar? KEG, een Britse band die het Rotterdamse gitaarwalhalla in lichterlaaie zette met superdansbare postpunk met een funkende ritmesectie. Er zijn tegenwoordig natuurlijk honderdduizend bands die een beetje klinken als Gang Of Four en Talking Heads, maar die hebben dan weer geen trombone. Of een schelphoorn.

Varnish La Piscine

Donderdag 19 januari
00:30 - 01:15
Huize Maas Front

Groot fan van COLORS? Goeie kans dat je Varnish La Piscine daar gaat zien opduiken. De Franse rapper, zanger en producer maakt namelijk precies het soort muziek dat goed valt op het Youtube-kanaal voor neosoul en hippe, Franstalige hiphop: lome zwembadfunk en hiphop met een edge. Pedro Winter van het Ed Banger label is al om.

Kynsy

Vrijdag 20 januari
20:45 - 21:30
Huize Maas

De hoekige gitaren, de slimme hooks: alleen het liedje 'Happiness Isn't A Fixed State' is er eentje die je straks regelrecht naar de Huize Maas zou moeten trekken. Er hangt een frisse buzz rond de Ierse Kynsy, die internationale indieblogs al vergelijken met The Strokes en St Vincent vallen. Haar liedjes schieten allerlei kanten op: van hoekige naar ruwe, grungy indierock tot aan catchy indiepop.

Lucinda Chua

Vrijdag 20 januari
20:00 - 20:45
Dot

Als de vaste celliste van FKA Twigs heeft Lucinda Chua al de wereld rondgerezen. Haar solowerk is een stuk minder poppy dan de experimentele r&b van Twigs: met haar cello en een kluwen aan effectpedalen maakt ze serene, zeer fragiel gezongen ambient-pop. Voor vaste gasten van Rewire en Le Guess Who?.

Namasenda

Vrijdag 20 januari
21:45 - 22:25
Palace

Gaat je hart sneller kloppen van het woord hyperpop, is PC Music jouw favoriete label en A.G. Cook de god van jouw suikerzoete regenbooguniversum? Ontmoet dan Namasenda, een Zweedse popzangeres die debuteerde op het iconische hyperpoplabel met een album vol fonkelende hyperpop- en electrotunes. Met features van Oklou en Hannah Diamond en productie van A.G. Cook. Zou het live ook zo cute zijn?

The Bug Club

Vrijdag 20 Januari
21:50 - 22:35
Machinefabriek

Op de 3voor12 redactie gonst een vrolijke buzz rondom The Bug Club, een Welshe band die tijdloze, riff-rijke gitaarliedjes maakt waar je ontzettend vrolijk op kunt hupsen. Je hoort de garagerock van The Libertines maar ook Courtney Barnett, nog zo'n rocker die best een grapje durft te maken in haar puntige liedjes.

Σtella

Vrijdag 20 januari
21:50 - 22:35
Werkman College

Die sigma zegt het al: singer-songwriter Stella Chronopoulou alias Σtella is een geboren Griekse, die lome sixties folkpop maakt met een voorliefde voor oude Griekse pop (maar stiekem niet al te ver af ligt van Kruanghbin). Daarmee greep ze al de aandacht van het geliefde indielabel Sub Pop.

Adwaith

Vrijdag 20 januari
22:15 - 23:00
Vera

Wat een eigenzinnige band is Adwaith uit Wales: dat hun intrigerende indierocktunes volledig in het Welsh gezongen zijn maakt ze des te cooler. Soms zijn die vocalen dromerig verzonken in zwaarmoedige shoegaze, soms klinkt het trio juist verrassend poppy en upbeat.

Marta Knight

Vrijdag 20 januari
20:00 - 20:45
Stadsschouwburg

Spanje is weer focusland, en een van de meest veelbelovende Spaanse acts van dit jaar is Marta Knight, een singer-songwriter uit Barcelona die sprankelende bedroompop maakt volop catchy melodieën en lieflijke zang. Voor liefhebbers van indiepopacts als Clairo en Faye Webster.

Lander & Adriaan

Vrijdagnacht 20 januari
01:15 - 02:00
Simplon

De Belgische drummer Lander Gyselinck staat garant voor een eindeloze stroom jazz-bands die onze kant op komen. Bijvoorbeeld STUFF., of BeraadGeslagen, en dit jaar komt-ie naar ESNS met nog zo'n Belgische jazz-fanaat: toetsenist Adriaan Van de Velde. Hun nieuwe project Lander & Adriaan is een eigenzinnig stoofpotje van koortsachtige jazz en elektronica. Komt dat zien!