Daar gaan we weer. De kou zit nog in de lucht, maar we kunnen met zijn allen niet wachten om weer naar buiten te mogen, toch? Paasweekend is openingsweekend, met drie dagen DGTL op de NDSM werf. Natuurlijk zijn daar grote namen als Hot Since 82, Moderat en Bonobo, maar er is ook van alles te ontdekken.

Kijk, dat is nog eens mooi, terwijl je hier tips zit te lezen voor DGTL kun je zomaar ineens drie kaarten winnen voor de zaterdag. Onder meer Bambounou, Honey Dijon, Colin Benders en Folamour staan die dag op het programma en jij kunt erbij zijn als je het antwoord mailt op de volgende vraag: Uit welke stad komt 3voor12's lieveling Sedef Adasi?

Sedef Adasi

Sedef Adasi woont in een stoffige Beierse stad ver van Berlijn, maar ze trok er eigenhandig een queer scene van de grond. Inmiddels vliegt ze heel Europa af en is ze een van de hotste nieuwe dj’s van het moment. Ze legde tijdens ADE de Lofi panklaar voor Job Jobse, serveerde Turks ontbijt in de Panoramabar en is de grote troef van de DGTL zondagnacht. Zie ook het interview met Sedef.

Bambounou

Je hebt van die dj’s die eerst jaren en jaren moeten rijpen voor ze in het volle licht terecht komen. De Franse dj en producer Bambounou is zo iemand. Hoewel, licht, het liefst staat hij in het pikkedonker en sleurt hij je mee de diepte in met even ruwe als sensuele house en techno. Sexy & sleazy. De Fransman maakt zich op voor een dubbele shift: afsluiten in de Boiler Room en vlammen in de nacht.

Logic1000

De Australische Logic1000 heeft bepaald nog geen bak ervaring als dj, terwijl ze toch al 36 is. Ze verscheen net voor de pandemie op de radar toen Four Tet en Anthony Naples haar intelligente producties oppikten, tunes die ze maakte met haar man Tom achter de knoppen. Kortom: ze is een vrouw met ideeën en smaak, maar moest nog leren hands-on te worden. Toch zagen we op Wildeburg dat ze met die smaak een heel eind kan komen.

Sansibar

De Finse producer Sansibar viel met zijn neus in de boter vorig jaar op Lente Kabinet. Hij deed met zijn eigen producties - compacte house met een vleugje electro - uitstekende zaken als live-set, en daarna viel er een gat omdat Emma DJ ergens vastzat op een vliegveld (je weet wel, die ellende). Samen met neo-trance connaisseur Rey Colino vulde hij dat gat moeiteloos in. Eens kijken wie er dit keer na hem geboekt is…

Philou Louzolo

Rotterdammer Philou Louzolo heeft zijn carrière op de rit en krijgt komend weekend een van de meest prominente spots op DGTL. Als pleitbezorger van Afrikaanse vibes heeft hij vinger aan de pols van de afropop en amapiano, en herinnert hij ons er nog maar eens aan dat house in essentie zwarte muziek is.

Cera Khin

De Tunesische Cera Khin schoot de laatste drie jaar als een komeet de lucht in, surfend op de golf niets ontziende beuktechno die de wereld overspoelt. Heb je het na een paar uurtjes vriendelijke house op de NDSM wel gezien, dan duik je om 19:00 uur rücksichtlos de loods in om je door elkaar te laten rammelen door Cera Khin.

Klangkuenstler

Zo rond de eeuwwisseling bevond de technowereld zich in een soortgelijke golf als nu: de muziek ging steeds harder en sneller, ongezelliger vonden sommigen, intenser noemden anderen het liever. De Duitse dj Klangkuenstler grijpt graag naar producties uit die tijd. Hij is kind aan huis bij stevige concepten als Verknipt en Rotterdam Rave, bij DGTL zou hij wel eens de hardste set van het weekend kunnen geven.

Charlotte Adigery & Bolis Pupul

De ironische glimlach van Charlotte en Bolis mag na Lowlands, Le Guess Who? en de Song van het Jaar nu ook DGTL zegenen. Samen maakten ze op het label van Soulwax een super geestig album over serieuze onderwerpen als misogynie, racisme en migratie, waar je ondubbelzinnig vrolijk op mag dansen en toch iets van opsteekt.

Budino

Begin dit jaar stond de Italiaanse selector Budino in De School aan de zijde van Orpheu The Wizard en Young Marco, en daarvoor deed ze enkel kleine gigs in Nederland. Een potentiële ontdekking dus, en dat is wel zo leuk. Budino duikt alle hoeken van de disco, electro en tribal house in. Ze heeft een mooi tijdslot: 18:30 in de Boiler Room. Gedoodverfde ontploffing.

Sherelle

Dat was gek: Sherelle werd uitgeroepen tot maker van de Essential Mix van het jaar in 2020, het jaar dat dansvloeren hermetisch op slot zaten. Normaal gezien levert dat je direct boekingen op, zo’n hotte mix voor de BBC. Maar met een beetje geduld kwam het helemaal goed met Sherelle, die inmiddels een bekend gezicht is met haar messcherpe bass house.

Vuur

Mooi moment voor local hero Vuur. Hij krijgt een mooi slot in de Boiler Room met zijn groovy house. We kennen hem tot nu toe vooral van kleine feestjes in de Amsterdamse scene, en hij dook ook weleens op aan de zijde van Carlos Valdes op het instituut IsBurning. Vuur krijgt trouwens ook drie uur de tijd om de Frequency tent op te warmen, maar het is zijn tweede optreden om half vijf dat zijn artiestennaam eer aan moet doen.

Coloray

Daar is ie weer, Coloray, huisvriend van DGTL. Hij bracht er wel eens een release uit en speelde er ook vaker. In de loop der jaren is de Tilburger uitgegroeid tot een steeds overtuigender live-act, geholpen door Yannick Verhoeven (beter bekend als Ramses3000). Het duo heeft een set vol echte synthpop songs, waarbij de druk op de dansvloer niet uit het oog verloren wordt.

TAAHLIAH & I. Jordan

Dit Britse duo krijgt de eerst na The Blessed Madonna de grote Scheepsbouwloods te sluiten op de vrijdagnacht. I. Jordan leerden we in de lockdown kennen als India Jordan, maar na diens coming out als non-binair werd die naam ingekort. De opwindende house-EP zijn we echter niet vergeten. TAAHLIAH debuteerde in 2021 met de springerige hyperpop-EP Angelica. Dat belooft een spannende collab te worden.